Alligo: Värt att vänta på lyftet

Aktieanalys Första kvartalet blev ett litet bakslag för Alligos vinst men vändningen på slutmarknaderna rycker närmare och då är bolaget väl positionerat för framgång. Lyftet är väl värt att vänta på.

Det är inte helt enkelt att beskriva vad Alligo är för bolag i korta ordalag, men att det är ett handelsföretag med ett brett produktsortiment som får kundernas dagliga verksamhet att rulla på är en hygglig summering. Med totalt 210 butiker i Sverige, Norge och Finland säljer man allt ifrån arbetskläder och verktyg till skyddsutrustning och andra förnödenheter till professionella användare.

Att koncernnamnet Alligo är relativt nytt underlättar inte heller förståelsen eftersom butikerna är skyltade med varumärkena Tools i Norge och Finland medan Swedol används i Sverige. Namn som kan spåras tillbaka till när Momentum Group köpte ut Swedol från börsen 2019 och slog samman det med sin egen kedja Tools, för att sedan dela upp koncernen i två separata börsbolag: Momentum Group samt Alligo.

Geografiskt är det Sverige som dominerar i Alligo med knappt 60 procent av omsättningen och här är också lönsamheten högst.

Att Sverige är lönsamhetsstjärnan är en viktig faktor när man tittar på bolagets finansiella mål och möjligheten att nå dit. Målet är att nå en justerad ebita-marginal på 10 procent och i fjol landade den på 8,9 procent efter en successiv förbättring.

Men medan Norge låg på drygt 6 procent och Finland under 4 procent hade Sverige en marginal på över 11 procent och ligger alltså redan en bra bit över målet. Det finns också en tydlig agenda från vd Clein Johansson Ullenvik, som tidigare var vd för Swedol, att driva de andra länderna i Sveriges riktning, vilket bland annat innebär att öka andelen egna varumärken, utnyttja skalfördelar när tillväxten återvänder och öka andelen små och medelstora kunder.

Tillväxtmålet som ligger på 5 procent organiskt kan Alligo till viss del påverka själva med styrning av sortiment och säljfokus men det går inte att komma ifrån att man är i händerna på hur kunderna mår. Och med halva omsättningen från tillverknings- och byggindustrin i Norden så har det varit dåligt med medvind det senaste året.

Motvinden från 2023 höll i sig även under första kvartalet där den organiska tillväxten minskade med 6 procent. Och till skillnad mot föregående rapport så tärde det också mer än väntat på marginalen som föll från 5,6 till 3,9 procent, vilket satte tydlig press på aktien under rapportdagen.

Frågan är hur orolig man ska vara för vinstnedgången? Vi tror inte att man ska dra för stora växlar på årets inledning. Dels eftersom det fanns många förmildrande effekter att ta hänsyn till; som påskens placering, en finsk strejk och det säsongsmässigt svaga kvartalet. Dels eftersom det kommer allt fler tecken på att konjunkturen i allmänhet och byggkonjunkturen i synnerhet börjar tina upp.

Det kanske inte lossnar i andra kvartalet eller ens i det tredje, men det ligger heller inte i förväntningarna att 2024 ska bli något annat än ett mellanår där tillväxten i första hand kommer från mindre förvärv. Med en marknad som förbättras nästa år ser de få analytiker som följer bolaget sedan framför sig att marginalen närmar sig målet och då tar också vinsttillväxten lite bättre fart.

  2023A 2024E 2025E 2026E
Omsättning, Mkr 9335 9740 10237 10604
Rörelsemarginal, ebita % 8,9 8,7 9,9 10,1
Vinst/aktie, sek 9,8 11,0 13,8 15,0
Utdelning/aktie, sek 3,50 4,30 4,90 6,00
Källa: Factset        

 

På konsensusprognoserna hamnar p/e-talet på styvt 13 i år för att falla till drygt 10 nästa år. Ett bolag som Alligo, som visserligen kan göra mycket själv i lönsamhetsväg och som har en balansräkning som tillåter fortsatta tilläggsförvärv men som oundvikligen kommer att följa med i kundernas efterfrågesvängningar, kommer aldrig att belönas med någon skyhög värdering och det är i sin ordning.

Men givet den goda chansen för en urbottnad marknad inom kort, en klar och trovärdig plan för att lyfta marginalerna, en solid balansräkning och på det en förvärvsagenda med ganska låg riskprofil så tycker vi att värderingen är i underkant.

Aktien som nu kostar drygt 140 kronor låg en bit över 160 tidigare i våras och att återvända dit är ett rimligt första steg som inte kräver några egentliga nyheter i våra ögon. När konkreta tecken på att marknaden hämtar sig, eller om nästa kvartalsrapport bekräftar att första kvartalet bara var ett hack i kurvan, kan ytterligare ett steg uppåt tas.

Vi säger köp.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Alligo B Köp 146,00 -
Mer från förstasidan
[Ingen rubrik har angivits]

Senaste aktieanalyserna på Placera

Aktieanalyser

Här hittar du de senaste aktieanalyserna

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -