Techfonden tar ett aggressivt bet

Fondkommentar ”Vi har den senaste tiden köpt spelaktier och mjukvarubolag, vilket gör fonden mer aggressiv än vad den har varit på flera år.” Det säger Sverre Bergland, förvaltare av fonden DNB Teknologi.

Placera har träffat Sverre Bergland som är en av fyra förvaltare av den framgångsrika teknikfonden DNB Teknologi. De övriga förvaltarna är Anders Tandberg-Johansen, Erling Thune och Erling Kise. DNB Teknologi lanserades för 20 år sedan och är aktivt förvaltad med fokus på bolag inom teknik, media och telekom. Fonden har lyckats klå både jämförelseindex och fondkategorin sedan fondstarten.

Sverre Bergland

Hur har året varit för fonden?

”Det har varit ett bra år avkastningsmässigt relativt både fondkategorin och jämförelseindex. Det beror till stor del på att vi har haft en konservativ och defensiv portfölj. Vi gick in i covid med en defensiv portfölj med telekomoperatörer och stabila teknikbolag med låg skuldsättning. Det betalade sig inte under 2020, men nu har vi fått betalt. Sedan har vi gjort några bra aktieval under året som bland annat Check Point Software, Deutsche Telekom, Visa och Mastercard. Vi äger inga Apple-aktier som gått relativt dåligt i år och väger mycket i index, vilket har varit bra för oss.”

Hur har ni positionerat fonden för 2023?

”Efter att fonden nu gått bra har vi börjat ändra lite i fondens karaktär och blivit lite mer aggressiva med lite mer tillväxtbolag. Vi har successivt köpt in mer mjukvarubolag som vi inte har ägt på många år. Och detsamma gäller för spelaktier, samtidigt som vi sålt av delar av telekominnehaven.”

”Vår tes är att mjukvarubolag kommer att klarat sig bättre än konsumentrelaterade aktier 2023. Vi tror att man fortfarande ska vara försiktig med konsumentrelaterade bolag. Det är fortfarande vissa problem kring leverantörskedjor, höga energipriser, en mycket kraftig ränteuppgång på kort sikt. Det skapar mycket mindre konsumtionsutrymme för konsumenten. Det gör att vi undviker hårdvarubolag som Logitech, HP och Dell. Även hårdvarubolag inom halvledare och minnen påverkas av nedgången för konsumentvaror, vilket drabbar bolag som Nvidia, AMD och Micron. Vi tror att det kan komma en ny våg av nedrevideringar av vinstestimaten innan det blir bättre, och det är för tidigt att börja köpa konsumentrelaterade bolag nu.”

Vilka spelbolag har ni köpt och är några bolag svenska?

”Spelbolagen har nu blivit mycket billigare i och med årets nedgång. Vi har köpt in spelbolag brett och äger stora delar av sektorn. Vi äger bland annat EA, Take Two, Stillfront och Embracer. Fonden består nu till runt 10 procent av spelaktier. Sektorn är intressant ur flera aspekter. Den är billigare än på flera år. Vi har sett flera uppköp inom sektorn och tror att det kommer att fortsätta. Det finns stora synergier inom mobilspel genom att bli större. Zynga har blivit uppköpta av Take Two, Activision Blizzard är under bud från Microsoft. Det är även ett krig mellan plattformarna Playstation och Xbox om innehåll, vilket driver på konsolideringen.”

”Embracer, MTG och Stillfront är de svenska bolagen vi har köpt in till fonden. Det beror på at de har blivit väldigt billiga och attraktiva nu. De svenska spelbolagen har historiskt varit dyra, men nu prissätts de som det inte finns någon tillväxt. Vi tycker att Stilfront har en bra position inom mobilspel och de har köpt mycket bolag. Men de kan inte fortsätta köpa in bolag längre med de här låga värderingarna. Nu måste de utveckla de köpta bolagen. Vi tror att investerarna är rädda för skuldsättningen i Stillfront, men det oroar inte oss. Och alla bolagen inom spelsektorn kan nu bli uppköpta när det är en konsolideringsvåg.”

”Embracer är ett stort bolag och de utvecklar mycket nya spel just nu, vilket kostar en hel del kapital. Det har investerarna inte gillat. Men Embracer kommer sannolikt att genomföra en del licensaffärer med plattformar för att minska risken. Och Embracer kan börja knoppa av bolag i stället för att köpa.”

”Det som är intressant är att spelbolag historiskt har klarat sig bra igenom lågkonjunkturer. Det beror på att spel är en relativt billig underhållning. Om några år när vi är igenom den här perioden tror vi att den strukturella tillväxten kommer att komma tillbaka till spelsektorn.”

Vilka bolag har ni köpt inom mjukvarusektorn?

”Vi har köpt mjukvarubolag som tjänar bra med pengar och nu är attraktivt värderade som Salesforce, Service Now och SAP. Salesforce har aldrig någonsin varit så billig som nu. Ett tema som vi tror på för mjukvarusektorn är lönsamhetsförbättringar. Det är inte längre tillväxt till vilket pris som gäller. Visst kommer tillväxten inom sektorn att sjunka men den kommer att ha tillväxt, vilket är attraktivt i en högräntemiljö och lågkonjunktur.”

Vilka andra aktier har ni köpt in till fonden i år?

”Vi har köpt in mer Alphabet och Facebook då de fallit mycket i pris i år och vi tycker att många är för negativa till aktierna. Underliggande ser det bra ut för båda bolagen trots att årets siffror ser svaga ut, men det beror på covideffekten. Båda bolagen växer bra och följer sin trendlinje. De har nu för första gången på länge börjat försvar sina marginaler genom att minska kostnaderna med personalneddragningar. Alphabet har vi tidigare varit underviktade men nu har vi övervikt i båda aktierna. Både Alphabet och Facebook är mycket mer attraktiva än vad de varit på flera år. Och vi tror inte att man kommer att minska sökningar i Google för att det blir lågkonjunktur.”

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden.? Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Senaste aktieanalyserna på Placera

Kollage_analys

Här hittar du de senaste aktieanalyserna

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -