Apple är världens största börsnoterade bolag mätt i börsvärde och värderas i nuläget till 2 439 miljarder dollar. Apple var första bolag att passera 1 000 miljarder dollar och även första bolag att krossa 2 000-miljardersvallen.
Apple har gjort en otrolig börsresa. En av de viktigaste faktorerna för kursutvecklingen är aktieåterköpen.
Beslutet om aktieåterköp fattades 2012. Sedan dess har bolaget fram till fjolårets helårsrapport för 2021 återköpt 39 procent av de utestående aktierna. Det motsvarar 9,6 miljarder aktier justerat för de två aktiesplittar bolaget genomfört 2014 och 2020.
När återköpsprogrammet inleddes 2012 hade Apple en kassa på 153 miljarder dollar i kassan. Sedan dess har bolaget återköpt aktier för motsvarande 464 miljarder dollar fram till sista september i fjol. Kassan är nu knappt halverad och uppgår till drygt 80 miljarder dollar.
Ytterligare kapital har betalats ut till Apples aktieägare i form av utdelningar. Under perioden 2012 till och med 2021 landar utdelningsvolymen på 116 miljarder dollar. Nu är Apple ingen utdelningsmaskin. Nuvarande direktavkastning är på låga 0,6 procent, men tillväxttakten i utdelningen är stigande från år till år. Idag använder Apple i princip hela sitt kassaflöde till att återköpa aktier och betala utdelningar.
Sedan Apple införde aktieåterköpsprogrammet har bolaget köpt tillbaka 9,6 miljarder aktier till en kostnad av 464 miljarder dollar. Det ger ett genomsnittspris per Apple aktie på 48,3 dollar. Och det har onekligen en bra affär då Apple-aktien nu handlas 152 dollar.
Just det finansiella trolleriet har skapat ett stort mervärde för Apples aktieägare.
Genom aktieåterköpen minskar antal aktier ständigt, under perioden har antalet aktier minskat med mellan 3 och 4 procent årligen. Det har skapat en stadigt underliggande vinsttillväxt på några procent per aktie.
Vinsten per aktie har ökat från 1,6 dollar 2012 till 5,6 dollar för helåret 2021. Det motsvarar en tillväxt på 285 procent. Ställ det i kontrast till nettovinsten som ökat från 41,7 miljarder dollar 2012 till fjolårets rekordvinst på 94,7 miljarder dollar. Det ger en lugnare vinsttillväxt på bara 127 procent. Då ska man ha i bakhuvudet att nettovinsten ökade med 65 procent mellan åren 2020 och 2021. En vinsttillväxt som är långt över det historiska snittet på 17 procent.
Räkneexemplet visar på styrkan med aktieåterköp. Omsättningen visar samma mönster som nettovinstutvecklingen och landar på en 134-procentig tillväxt under perioden.
Aktieåterköpen skapar en annan tydlig effekt. Appleaktien har stigit med 530 procent under perioden sista september 2012 till sista september i fjol. Apple har brutet räkenskapsår från första oktober till sista september.
Samtidigt har Apples börsvärde gått från 593 miljarder dollar 2012 till 2 287 miljarder dollar sista september ifjol, en ökning med 285 procent. Det är en betydligt lägre tillväxt än aktiekursen då Apples aktieåterköpsprogram minskat antalet aktier.
Nu kan man säga att Apples p/e-tals expansion är en viktig drivkraften för rallyt i dess aktie. Apple aktien värderades på p/e 14 september 2012 på årets vinst. I fjol den sista september var värderingen drygt 25. En stor förändring i värdering som ligger bakom skillnaden mellan börsvärdets och aktiekursen utveckling sedan 2012.
Samtidigt har nettovinstmarginalen ökat de senaste åren till 25,9 procent i fjol. En ökad vinstmarginal skapar ett ökat kassaflöde i det redan starka bolaget.
Apples återköp är dock den ultimata formen av finansiell ingenjörskonst i företagsvärlden.
Enligt analytikeruppskattningar från Marketwatch ser tillväxten ut att fortsätta för både omsättningen och nettovinsten under de kommande tre åren. 2024 väntas omsättningen växa med 17 procent till 429 miljarder dollar från fjolårets 366 miljarder dollar.
Nettovinsten vänta växa lite långsammare med 11 procent fram till 2024. Samtidigt är förväntningarna på vinsten per aktie 2024 6,79 dollar det motsvarar en tillväxt på hela 21 procent och det inkluderar fortsatta aktieåterköp.
Marginalen anses vara stabil fram till 2024, vilket garanterar ett stort kassaflöde för fortsatta aktieåterköp, och inte minst fortsatt höjda utdelningar som spås landa på 1,05 dollar per aktie 2024.
Om analytikernas prognoser slår in och Apple fortsätter leverera innovativa attraktiva produkter kommer Apple att kunna leverera mängder med kapital till aktieägarna precis som man gjort de senaste tio åren.
Det är ganska klart att Apples enorma storlek gör att tillväxten mattas av, och numera har bolaget karaktären av ett värdebolag än det snabbväxande tillväxtbolag det en gång var synonymt med.
Men med solid vinsttillväxt, stabila aktieåterköp, växande utdelningar och en kassa som en mindre centralbanks valutareserv får vi nu på sikt se allt fler värdeinvesterare i aktieägarboken. Apple får karaktären av en allvädersaktie och Placera gör tummen upp.
Gå till Placera.se och läs fler artiklar
Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden? Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.
Följ mig gärna på Twitter
Följ Placera på Facebook , LinkedIn, Twitter, YouTube och Soundcloud
Värdepapper | Råd från Placera | Kurs vid publicering | Sedan publicering |
---|---|---|---|
Apple | Köp | 156,90 | - |