Nytt år, nya möjligheter

Krönika 2016 går till historien som ett av de mest händelserika sedan börskollapsen 2008. Det innehöll mycket turbulens för alla tillgångsslag: aktier, räntor, valutor så väl som råvaror med oljepriset på första parkett.

Vi bjöds på en hel del felbedömningar där vi lärt oss att vallokalsundersökningar inte är mycket värda. Två stora politiska händelser: britterna röstade för en Brexit och Donald Trump blev vald till USA:s president.

Brexitresultatet orsakade ett initialt börsfall av stor magnitud som sedan vände till en tydlig och stark börstrend norrut. Börstrenden förstärktes efter valet av Donald Trump och som lök på laxen steg marknadsräntorna i en allt snabbare takt.  

Marknadens reaktion var tydlig med en ökad riskvilja. Man räknar kallt med en expansiv finanspolitik som skapar en starkare global tillväxt, högre marknadsräntor och stigande inflation.

Precis detta har världens investerare letat efter med ljus och lykta efter i flera år. Ledande ekonomer och centralbankschefer har slitit sina gråa hår när de penningpolitiska experimenten fått allt mindre effekt och tillväxten uteblivit.

Utöver det ser vi en ökad politisk risk i Europa där nya val står för dörren - blir Frexit det nya modeordet 2017?

Fjolåret blev trots allt ett riktigt bra år för aktieplaceringar och flertalet råvaror. Att ränteplaceringar haft en tuff höst är tydligt. De som investerade i amerikanska dollar blev vinnare.

I år kommer jag kommer att placera efter den nya världsordningen, fast med förnuft och känsla. Det kan ju bli ett nytt turbulent år.

Förbättrad ekonomisk statistik ger ökad sannolikhet för stigande bolagsvinster under året. Det ger en bra stabilitet tillsammans med fortsatt låga räntor som jag hoppas ökar endast i en måttlig takt.

Jag väljer att sprida riskerna på ett flertal aktiefonder och aktier. Det kompenserar för missar i tajmningen och fel i någon analys.

Det blir inga räntefonder i mitt sparande då deras bästa tid sannolikt har varit. Risken är stor att det kostar pengar då marknadsräntorna ser ut att fortsätt upp i spåren på kommande centralbankshöjningar i USA och nya Trump upptåg.

Jag försöker mixa billiga indexfonder med dyrare men bra aktivt förvaltade aktiefonder.

Baksidan med indexfonderna är ju att de levererar indexavkastningen minus avgifter. Vill man ha högre avkastning än index, gäller det att hitta bra och pålitliga förvaltare. Jag är beredd att med delar av mitt sparande investera i bra aktiva förvaltare.

Även om vår egen Stockholmsbörs hör till vinnarna de senaste 100 åren finns det ingen garanti att det fortsätter. Det finns det tydliga fördelar att sprida investeringar i fonder globalt.

Det är svårt att gissa vilket land eller länder som kommer att ha den högsta tillväxten, och valutor som kommer att stärkas eller minska i värde det närmaste året. Inte minst vår egen krona åker ju som en jojo på världens valutahav.

Mina tankar och investeringsval inför nya året finns i dessa artiklar:

Så gör jag med barnens sparande,

Stuvar om i tjänstepensionsportföljen

Tar sikte på Europa i min PPM-portfölj.

Det är portföljförslag som jag själv investerar efter. Jag hoppas det ska ge inspiration.

Tanken är som sagt att hitta bra mix av aktiva förvaltare som över tid avkastar mer än index. Det kompletteras med bra indexfonder.

Det viktigaste jag lärt mig genom åren är att vara långsiktig med investeringarna, sprida riskerna på fler fonder och inte minst att månadsspara.

Månadssparande är underskattat och fördelen är att jag köper både billigt och dyrt men framförallt jämnar det ut sig över tiden. Då slipper jag att köpa dyrt vid fel tidpunkt om jag bara gör en stor engångsinsättning.

Genom att sprida riskerna klarar sparandet av stökiga börser, politisk turbulens och vinnare som man minst räknade med.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Mer från förstasidan

Senaste aktieanalyserna på Placera

Kollage_analys

Här hittar du de senaste aktieanalyserna

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -