Designbolaget Lammhults köpte i slutet av maj Ragnars Inredningar AB i Forserum. I prislappen på 60 Mkr ingår en nettokassa på 10 Mkr samt en möjlig tilläggsköpeskilling på 15 Mkr inom tre år.
Ragnars omsatte under senaste räkenskapsåret 77 Mkr med ett rörelseresultat på 9 Mkr, vilket betyder att förvärvet väntas lyfta lönsamheten för affärsområdet Office & Home Interiors där verksamheten absorberas från 1 juli.
Efter andra kvartalets utgång har även majoriteten av S-Line Office köpts för 2,7 Mkr. Bolaget sysslar med akustiska produkter för kontor och omsatte under fjolåret 20 Mkr. Det får prislappen att i relation till omsättningen att kännas nätt.
En kort men intensiv förvärvsresa har visat att ledningen nu gått från ord till handling och det har gett nytt skimmer åt Lammhultsaktien, som på en månad stigit med 8 procent.
I en intervju med Finwire 30 maj sa vd Fredrik Asplund att bolaget fortsättningsvis aktivt söker efter fler förvärv. Det som söks är bolag vars produkter breddar den befintliga portföljen, och möjligheter ska det finnas gott om. Möbelmarknaden har ännu inte konsoliderats och många små aktörer finns att snappa upp när tillfälle ges.
Under första halvåret har omsättningen inte ökat för Lammhults. Men tillskottet från Ragnars har inte räknats in än. Rörelsemarginalen i andra kvartalet var 4 procent.
Mer imponerande var den starka orderingången som ökade med 13 procent i senaste kvartalet. Det innebär att tredje kvartalet drog ingång med en orderbok 27 procent tjockare än i fjol, värd 176 Mkr.
På rullande tolv månader når försäljningen 731 Mkr och lägger vi till båda nyförvärven stiger siffran till 828 Mkr. Idag har bolaget ett börsvärde på 416 Mkr, vilket motsvarar ungefär halva den möjliga försäljningen. Med en vinstmarginal på 3,9 procent, samma som under den senaste tolvmånadersperioden, kan det översättas i en vinst på 3,80 kronor per aktie och p/e 13.
Marginalstarka Ragnars kommer sannolikt att bidra positivt till resultaten. Antar vi dessutom att den egna marginalförbättringstrenden fortsätter kan vinstmarginalen stiga till kanske 4,5 procent under 2016 med stora effekter på sista raden.
Givet att omsättningen inklusive aktuella nyförvärv stiger då till 800 Mkr och vinsten till 36 Mkr eller 4,30 kronor per aktie motsvarar det p/e 11 på årets prognos. Det är en konservativ kalkyl i jämförelse med exempelvis analyshuset Eric Penser som också följer bolaget.
Om Lammhults lyckas med sina förvärvsambitioner gör det mindre att den underliggande marknaden inte växer nämnvärt. Men förvärvad tillväxt bygger på att det finns bolag att köpa till bra pris, vilket adderar en hel del osäkerhet.
Finanserna är stabila och att lösa finansieringen vid nya förvärv bör inte vara ett bekymmer. I våras lämnade bolaget en utdelning på 1,75 kronor, motsvarande 3,6 procent på dagens kurs.
Lammhultaktien är billigare än snittet på börsen och prislappen bara marginellt högre än värdet på det egna kapitalet. Kan förvärvståget fortsätta så bör en värdering i linje med övriga börsen inte vara orimlig, vilket i så fall skulle ge en riktkurs på 64 kronor.
Men handeln i aktien är rätt tunn och det ger fog för en viss rabatt.
Det som talar emot en investering i Lammhults är de låga marginalerna om gör framgångarna sköra. Å andra sidan blir även uppsidan större om bolaget lyckas i sina ambitioner. Även den negativa valutaexponering och bolagets egen bedömning att marknaden förblir osäker i både Norden och övriga Europa är oroande.
Men för risktagaren som uppskattar förvärvad tillväxt – både genomförd och i framtiden hägrande – blir rekommendationen köp.
Värdepapper | Råd från Placera | Kurs vid publicering | Sedan publicering |
---|---|---|---|
Lammhults Design Group B | Köp | 49,00 | - |