Den globala konjunkturen har visat tydliga avmattningstendenser i inledningen av 2016, något som även påverkat den svenska industrin. Därför var det extra glädjande att det svenska inköpschefsindexet för industri steg överraskande mycket i mars. Indexet steg från 51,7 i februari till 53,3 i mars.
Det var en bit bättre än konsensusprognosen på 52,7 och klart över 50-nivå som, enligt tumregeln, markerar gränsen mellan tillväxt och nedgång. Uppgången sker dessutom samtidigt som den svenska kronan har gått hyggligt starkt mot både euro och dollar. Det spär på förhoppningen att även den globala efterfrågan är på väg att ta lite bättre fart.
Bland delindexen är det också just orderingången som visar det starkaste lyftet och stiger från 48,1 i februari till 52,9 i mars. Det bör dock påpekas att indexet för orderingången på exportmarknaden landar exakt på 50-strecket, men att det sker efter en rejäl djupdykning till 46,8 i februari.
Vi väljer ändå att i huvudsak tolka resultaten som positiva och tar bland annat fast på att det icke-säsongrensade indexet över orderingången har stigit till höga 56,3.
Produktionsplanerna för det kommande halvåret är dessutom rejält uppskruvade (62,4) och industriföretagen fortsätter att nyanställa. Det tyder på en tämligen hög grad av framtidsoptimism.
Nu har vi dessutom fått de första löneavtalen för industrin i hamn och de avtalade löneökningarna blir 2,2 procent. Ett avtal som industrin sannolikt kan leva med även om arbetsgivarna säkert önskat sig ett avtal som sträckte sig längre än ett år.
För Riksbankens del hamnade industriavtalet sannolikt en bit under vad de hade önskat och att stora förbund som Kommunal accepterat industriavtalet som normerande bidrar också till att de totala löneökningarna troligen hamnar en bit under Riksbankens prognoser.
Att de hyresavtal som hittills förhandlats fram blivit rekordlåga bidrar också till att Riksbankens prognos att inflationen ska skjuta fart mot slutet av 2016 ser allt mindre sannolik ut. Frågan är hur banken kommer att hantera det i samband med nästa penningpolitiska möte den 20-21 april. Vi på Placera lutar ändå åt att det inte är aktuellt med någon ny räntesänkning.
Riksbankschefen håller i nästa vecka ett tal med den intressanta titeln ”Tid för omprövning – i huvudet på en centralbankschef”, och kanske får vi då skäl att även ompröva vår syn på räntepolitiken.
Nu vänds finansmarknadens blickar mot eftermiddagens amerikanska arbetsmarknadsdata samt inköpschefsindex. Väntat är 205 000 nya sysselsatta och ett inköpschefsindex för industrin som stigit till 51,0.