Du har säkert stött på listor av typen "här är de bästa tillväxtmarknadsfonderna" eller artiklar som beskriver de fonder du ska satsa på just nu. Sådana råd ger god vägledning, men de tar givetvis inte hänsyn till just din ekonomiska situation. Därför måste du själv ställa dig frågor som gör att din utvärdering av vilken fond som passar just dig bäst ska bli komplett och individuellt anpassad.
Att spara i fonder är alltid förenat med risk, vilket är viktigt att komma ihåg. Risken kan variera kraftigt, men den finns ändå alltid där. Därför ser man med fördel fondsparandet som ett långsiktigt sparande. Ändå är det risken som är nyckeln till god avkastning. En tillväxtmarknadsfond har potential att ge dig högre avkastning än en fond som köper statsskuldväxlar.
Fråga dig själv till att börja med vad det är du sparar till. En utlandssemester, till barnen eller till pensionen? Det avgör när pengarna ska användas, det vill säga vilken är placeringshorisonten?
Har du tänkt använda pengarna till Thailandssemestern nästa vinter så är det kanske inte en god idé att placera pengarna i en tillväxtmarknadsfond, som kan ha kraftiga svängningar i fondkursen. Värdeökningen kan där snabbt raderas ut. Bättre då att parkera kapitalet i en kort räntefond, som placerar i svenska statsobligationer.
Kanske har du inget specifikt sparmål, utan vill bygga upp en sparbuffert till dig eller till dina barn. Med en längre placeringshorisont på flera år så finns det definitivt utrymme att ta mer risk i sparandet. Andelen aktiefonder bör vara klart övervägande.
Börsen kommer att hinna svänga upp och ned innan du ska ta ut pengarna, men historiskt sett har ett aktiesparande på lång sikt alltid slutat på plus. Exempelvis har börsen sedan 1980, trots bank- och fastighetskris, it-bubbla och finanskris, slutat på plus 14 procent i genomsnittlig årsavkastning. Med andra ord bör du som sparar på lång sikt satsa på aktiefonder.
En annan vital fråga att ställa sig är hur intresserad du är av fonder. Och var ärlig mot dig själv. Vissa fonder kräver ett litet intresse, medan andra kräver mer engagemang. Det kan snabbt hända saker på exempelvis tillväxtmarknadernas börser, och du som sparare har en fördel om du är med på vad som händer och snabbt kan sälja i samband med ett ras.
Diversifiering är vid sidan av risk också ett nyckelord. Det innebär att du bör placera ditt kapital i olika typer av fonder, som placerar på olika geografiska marknader eller i olika sektorer. Då har du inte lagt alla ägg i samma korg
Det kan också vara en god idé att titta efter en fond som inte samvarierar med börsens utveckling, det vill säga en så kallad alternativ investering. Det kan vara en hedgefond, fastighetsfond eller en private equity-fond (vilka du kan läsa mer om i nästa del av fondskolan), som kompletterar din aktiefondportfölj.
Till syvende och sist handlar ditt val av fond om hur stor risk du är beredd att ta. Om en Mellanösternfond gör så att du sover oroligt om natten så ska du skippa den, till fördel för en mindre volatil och riskfylld fond.