2015 blev ett kanonår

Krönika 2015 har varit ett bra år för Placera. Vi har slagit läsarrekord och nysatsningarna på både podd och Heta Listan resulterade i att vi fått nya läsare och lyssnare.

Så här i slutet av året är det intressant att göra ett preliminärt bokslut över vår verksamhet. Till att börja med kan vi konstatera att Placera hade 52,4 miljoner besök under 2015 (till och med 14 december) enligt Google Analytics. Enligt KIA-index hade vi i förra veckan 1,4 miljoner besök, vilket gör oss till Sveriges näst största ekonomitidning på nätet med god marginal till trean SvD Näringsliv.

Artiklarna

Sedan är naturligtvis frågan vad det är ni läsare helst konsumerar på Placera. Våra listor över tio köpvärda aktier och fonder, som publiceras en gång i månaden, är som vanligt de överlägset mest lästa artiklarna. Rensat för dessa så ser 2015 års läsartopp ut så här:

Jakten på nästa dubblare      

Här blir guldregnet störst i vår

Försök inte fånga den fallande kniven

Aktieproffsens tips inför 2015

Bli grymt rik på aktier

Topp 5-listan är som framgår en spridd skara: En krönika, en aktiekommentar, en fondkommentar, en nyhetsartikel och ett poddavsnitt.

Men när vi skrollar nedåt i listan står det klart att analyser, aktiekommentarer och nyhetsartiklar som handlar om utdelningar lockar många läsare. Det framgår med all önskvärd tydlighet att Placeras läsare har en särskild fäbless för utdelningar.

Forumet

Våra aktieforum har också varit minst sagt välbesökta. Årets mest aktiva forum var, kanske inte helt förvånande, Fingerprint Cards som stod för 10,9 procent av alla sidvisningar på forumet. På andra plats placerade sig branschkollegan Precise Biometrics (4,9 procent) och trea var Anotos forum (4,6 procent).

Placeras aktieforum rör upp en del känslor. Det tål att upprepas att ordet är fritt på forumet så länge man inte bryter mot regelverket. Anser du att någon bryter mot regelverket så gör du en anmälan och skriver en motivering i anslutning till inlägget.

Skribenten har ansvar för det hen skriver och Placera sparar såväl ip-nummer som användaruppgifter på alla inlägg. Att ha en negativ åsikt om en aktie eller ett företag är helt okej. Precis som man kan ha en positiv eller negativ position i ett värdepapper så har man rätt att ha en negativ eller positiv åsikt om ett värdepapper. Forumet är inte bara till för haussare.

Och tvärtemot vad en del tror: Juridiska personer (företag) kan inte kränkas. Att försöka "prata ned" en aktie är inte mer eller mindre kursmanipulation än att försöka "prata upp" en aktie.

Podden

Till och med mitten av december har Placera publicerat totalt 45 avsnitt av vår podd STOCKholmsbörsen. Sedan starten uppgår det sammanlagda lyssnandet via Soundcloud till över en halv miljon. Det har kommit överraskande många glada tillrop kring vår podd. Inte minst för att vi berättar om våra egna affärer i podden.

En del lyssnare har reagerat negativt på att vi "taggar" alla aktier som vi pratar om i ett poddavsnitt, även om själva rubriken på podden inte handlar om just den aktien. Det är dock ett helt normalt publicistiskt beteende att göra rubrik av det som uppfattas som mest intressant.

Ett återkommande påstående är att sparare kan skrämmas att sälja en aktie för att den är taggad till en negativ rubrik (podd, analys eller artikel) som rör någonting annat. Det kan vara så, men då ska man nog som sparare fundera på om man överhuvudtaget ska investera i aktier om man inte är beredd att läsa mer än rubriken.

De mest lyssnade poddavsnitt var "Bli grymt rik på aktier" där Anders Haskel berättar om sin bok med samma namn, följd av "Sommarens bästa börstips" och "Bolaget som kan ge jätteutdelning".

Noterbart är att en extra trogen lyssnare ensam har lyssnat 539 gånger på våra poddar. Det motsvarar i snitt 12 lyssningar per publicerat avsnitt.

Analyserna

Totalt har Placera under året publicerat 25 fondanalyser, 13 fondkommentarer, 313 aktieanalyser och 64 aktiekommenterar till och med 15 december.

Av aktieanalyserna var 54 procent köprekommendationer.  Vi får ibland frågor om varför vi har fler köp- än säljrekommendationer och svaret är ganska enkelt. Dels ligger det i sakens natur att leta efter intressanta köpcase och dels har vi inte ambitionen att täcka alla bolag på regelbunden basis.

Våra analyser har normalt en investeringshorisont på tre till sex månader. Av årets olika aktieanalyser kan vi konstatera att den köprekommendation vi publicerade på Invisio den 24 april är årets hittills bästa sett till kursutvecklingen. Aktien steg 327 procent under de efterföljande sex månaderna.

Årets hittills sämsta blev rekommendationen att teckna Scibase i samband med listningen på First North. Sex månader efter noteringen den 2 juni gick aktien ned 39 procent under de efterföljande sex månaderna. Rådet den 2 februari att avvakta i Sensys var inte heller någon fullträff. Aktien steg 65 procent under de följande sex månaderna.

Stöd och råd om huruvida man ska teckna börsintroduktioner eller inte är en av de saker som många läsare efterfrågar. Ett år som 2015 när introduktionerna har stått som spön i backen är det omöjligt att hinna med alla men totalt 16 stycken rekommendationer inför noteringar hann vi med.

Rådet att teckna Scibase var som ovan nämnts det sämsta rådet – den enda av våra rekommendationer att teckna i år som ligger på minus. Bästa råden att teckna var Evolution Gaming och Tobii som i skrivande stund ligger 266 respektive 168 procent över respektive teckningskurser.

Tio köpvärda aktier

Vid varje månadsskifte presenterar vi en ny strategi och en börssyn samt listor över tio köpvärda aktier och tio köpvärda fonder. Oftast har vi bara bytt ut en aktie på den så kallade aktie-topplistan. I snitt sker det färre byten på fond-topplistan.

Vi har gått tillbaka sedan årets början för att granska hur våra aktieråd utvecklats. Listan är inte i första hand tänkt som en portfölj, utan tips på aktier där vi ser en extra bra relation mellan risk och förväntad avkastning på sex månaders sikt.

För att kunna göra en avstämning så här i efterhand har vi dock valt att mäta den genomsnittliga utvecklingen (inkl eventuella utdelningar) och jämföra den med börsens totalindex OMXSGI (inkl utdelningar).

I grafen nedan visar vi snittet för de tio rekommenderade aktierna (blå stapel) till och med den 14 december.

Den röda stapeln visar hur OMXSGI-index utvecklats under motsvarande perioder. Notera alltså att det är olika långa mätperioder för de olika månadslistorna; utvecklingen för januarilistan mäter nästan ett år, utvecklingen för februarilistan nästan elva månader och så vidare.

Med reservation för de olika långa mätperioderna har snittet på våra aktie-topplistor i samtliga fall utvecklats bättre än index till och med 15 december.

Bidragande till den goda utvecklingen har varit en konsekvent exponering mot snabbväxande spelbolag och förvärvsinriktade industribolag. Samtidigt har vi successivt under året blivit mer försiktiga till storbankerna och sedan månadsskiftet oktober/november har vi inte haft en enda storbank på listan.

Allt har naturligtvis inte fallit väl ut på listorna. Till årets bottennapp hör ett, i sammanhanget försiktigt, försök att gå på de mer konjunkturkänsliga aktierna.

Vi började året med ABB på listan, men den åkte ut redan inför februari. I mars gjorde vi ett försök med B&B Tools men aktien fick lämna två månader senare. I maj tog vi in SKF men gav upp tre månader senare när aktien hade gått ned cirka 20 procent. Så här i efterhand kan vi med viss lättnad konstatera att aktien hade ytterligare fallhöjd under hösten.

Inför september tyckte vi att Haldex hade fallit för mycket och tog in aktien på listan medan Gränges fick utgå. Hittills har det varit ett dåligt beslut. Haldex har gått ned 18 procent sedan dess medan Gränges har rekylerat upp med 28 procent.

De här enskilda rörelserna visar att med all önskvärd tydlighet svårigheterna med aktieinvesteringar – man kan ha rätt i grundanalysen men fel i tajmningen. Det visar också nyttan av att sprida riskerna genom att ha flera olika aktier i sin portfölj.

Slutligen

Jag vill tacka alla läsare och lyssnare för året som gått. Vi har fått både kritik och glada tillrop och bägge är välkomna för att vi ska kunna utveckla vår tjänst.

Jag ber er fortsätta ha förståelse för att vi ibland har svårt att hinna med att svara på alla frågor, men också att vi inte alltid kan eller får svara. Våra åsikter och tankar kring placeringar ska först publiceras så att alla kan ta del av dem. Vi får inte ge enskilda råd till enskilda personer.

Inför 2016 planerar vi en del förändringar. Som läsare kommer du kanske märka de största skillnaderna i vår fondbevakning. Jag själv tillhör de som har koll på aktier men knappt vet ett dyft om fonder. Vår nya fondredaktör Pär Ståhl har en del ess i skjortärmen som han kommer att spela ut i början på nästa år och som kommer att hjälpa fondidioter som undertecknad.

Med hopp om en bra avslutning på finansåret 2015 och ett bra 2016.

Mer från förstasidan
[Ingen rubrik har angivits]

Senaste aktieanalyserna på Placera

Aktieanalyser

Här hittar du de senaste aktieanalyserna

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -