Revolutionen kommer

Fondkommentar En uppskjuten indexförändring förklarar delar av sommarens kurskollaps i Kina. Nu spekuleras det i att ändringen kommer 2016 – och i så fall väntar en veritabel finansiell revolution.

Globala investerare väntade sig att MSCI, som tillhandahåller index för investerarkollektivet, skulle lägga till kinesiska a-aktier som handlas på fastlandet i sitt tillväxtmarknadsindex under 2015. Under försommaren lades projektet dock på is, vilket bidrog till sommarens kurskollaps på bland annat Shanghaibörsen.

Ett beslut som gör att ett land eller en aktie får större vikt i ett tungt index från en stor indexberäknare får stor påverkan både för passiva indexförvaltare och aktiva fondförvaltare. Den passive investerar blint efter index och dess vikter. Den aktive använder index som benchmark, vilket göra att man över- eller underviktar de ingående bolagen i ett index.

När Kina öppnade en handelslänk mellan börserna i Shanghai och Hongkong i slutet av förra året ledde det till omfattande spekulationer om att Fastlandskina skulle få större vikt i MSCI:s index, vilket i sin tur skulle leda till ett indexrelaterat sug efter aktier. Som vanligt sprang marknaden i förväg och köpte.

När det stod klart att MSCI valde att vänta med omviktningen vände kapitalströmmarna tvärt och många investerare började sälja aktier.

Flera bedömare tror dock att MSCI ska börja inkludera kinesiska a-aktier nästa år. Om det sker finns det som investerare skäl att fundera på vilka effekter som är att vänta.

 

Påverkar mångmiljardbelopp

Att investera i aktieindex har blivit allt populärare under de senaste decennierna, som ett alternativ till aktiv förvaltning. I dag investeras det ofattbara 15 000 miljarder kronor i tillgångar som "benchmarkas" eller har en passiv investering mot MSCI: s tillväxtmarknadsindex, enligt uppskattningar från MSCI.

I dagsläget svarar kinesiska aktier noterade i Hongkong för cirka 19 procent av MSCI:s globala tillväxtmarknadsindex.

Om börserna i Shanghai och Shenzen inkluderas skulle kinesiska aktiers vikt i indexet i ett slag ökas med en tredjedel, till 30 procent.

 

En första ökning är på gång

Pekings restriktioner för utländskt kapital och utländskt ägande gör handeln i kinesiska bolag till en krånglig affär. Trots hela Kinas ekonomiska uppsving har inhemska aktier noterade i Shanghai och Shenzhen varit omöjliga att handla för de flesta investerare och ligger därför utanför de stora tillväxtmarknadsindexen.

De flesta investerare i Kina och indexleverantörer som MSCI inkluderar bara kinesiska bolag noterade i Hongkong.

En första höjning av Kinas vikt i MCSI:s index är nu på gång. Från november kommer MSCI att inkludera kinesiska bolag noterade på de amerikanska börserna som exempelvis Alibaba Group och Baidu.

 

Peking öppnar upp allt mer

Sedan november i fjol, när den nya handelslänken mellan Shanghai och Hongkong öppnades, ökades möjligheten för alla typer av investerare att köpa kinesiska a-aktier. Den inhemska kinesiska marknaden blev mer tillgänglig även om de internationella investerarna fortfarande har vissa begränsningar, som daglig handelskvot.

Många investerare väntar nu på att Peking också ska öppna upp Shenzenbörsen med en handelslänk till Hongkong, på samma sätt som skedde med Shanghaibörsen. Att öppna upp för en större daglig handelskvot och ökat utländskt ägande står också på investerarnas önskelista.

 

MSCI agerar stegvis

Om Peking öppnar upp handeln som väntat räknar MSCI med att i ett första steg lägga till ett begränsat antal a-aktier till sitt tillväxtmarknadsindex, vilket skulle adressera 175 miljarder kronor initialt.

I ett andra steg väntar sig MSCI kunna ta bort begränsningen på fler a-aktier i sina index, vilket kan lyfta inflödena till indexen med minst 3 000 miljarder kronor.

Den internationella storbanken HSBC anser dock att MSCI:s prognos är på tok för låga och att det snarare rör sig om det dubbla inflödet av kapital till den kinesiska marknaden.

 

Fondförvaltare vill inte vänta

Världens näst största fondförvaltningsbolag, indexjätten Vanguard, har sagt att den ska lägga till kinesiska a-aktier till sina fonder oavsett MSCI:s beslut. I dagsläget använder Vanguard FTSE-index till sina indexfonder.

Enligt MSCI:s uppskattningar har investerare redan köpt kinesiska a-aktier för nära 100 miljarder kronor genom handelslänken Hongkong och Shanghai.

 

Konkurrenterna kliver fram

MSCI: s konkurrenter står naturligtvis inte stilla. FTSE, som hör till de största indexberäknarna vid sidan om Standard&Poor's Dow Jones och MSCI, beslutade i maj att lansera övergångsindex för tillväxtmarknader som innehåller a-aktier och S&P Dow Jones kommer sannolikt att lägga kinesiska a-aktier till sina nya tillväxtmarknadsindex senare i år.

Med andra ord ligger världens tre största indexberäknare i startgroparna för en av finansvärldens största förändringar i modern tid.

 

Och så blir konsekvenserna

När väl de praktiska problemen är lösta med begränsningar av dagliga kvoter, ökat utländskt ägande samt ökad genomlysning blir det oundvikligt med väldigt stora inflöden av kapital till den kinesiska marknaden. Det betyder i all enkelhet köptryck på kinesiska aktier.

Men det kommer inte bara få effekter på kinesiska aktier utan också påverka andra marknader när deras relativa indexvikt blir lägre. I dess kölvatten kan förändringarna missgynna andra stora tillväxtmarknadsbörser som Ryssland, Brasilien, Mexiko, Korea med flera.

Mexiko en av de börser som kommer påverkas mest då deras relativa indexvikt blir lägre. I dag väger Mexiko 5,1 procent i MSCI:s tillväxtmarknadsindex och väntas sjunka till 4,5 procent, vilket motsvarar en viktnedgång på cirka 12 procent. Det skulle innebära stora utförsäljningar på den mexikanska börsen.

Om man lyfter blicken och ser på MSCI:s Världsaktieindex kommer det också få betydande effekter. Där uppskattar man att Kinas vikt kommer att öka från 2,1 procent till 3,5 procent – alltså en ökning med hela 67 procent. Frågan är om marknaden har börjat fundera kring konsekvenserna för det.

Mycket är ännu oklart kring exakt vad som ska hända och i vilken takt, men klart är i alla fall att det redan tas steg mot ökad kinesisk aktievikt i viktiga index och att investerarna redan börjat positionera sig för en veritabel revolution på finansmarknaderna.

Och när den kommer så kommer den inte gå obemärkt förbi.

 

PÄR STÅHL

Mer från förstasidan
[Ingen rubrik har angivits]

Senaste aktieanalyserna på Placera

Aktieanalyser

Här hittar du de senaste aktieanalyserna

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -