"Kina är på gång – med besked"

Fonder Väst har missförstått Kina. Landet vill bli en supermakt – inte minst på det ekonomiska området – och i väntan på att det sker finns utmärkta möjligheter för den långsiktige investeraren.

Den globala finansmarknaden har inte förstått Kinas långsiktiga mål. Landet är för tillfället helt fokuserat på reformer som ska transformera landets ekonomi betydligt mer än att bara leverera den höga tillväxt som marknaden gillar kortsiktigt.

Det säger Catherine Yeung, Asienexpert på Fidelity Worldwide Investment, i en intervju med Placera. Fidelity förvaltar tillgångar på drygt 2 000 miljarder kronor, vilket placerar firman i toppen av bland världens största kapitalförvaltare.

Trots att Kinas ledartrojka varit tydlig i sin kommunikation att tillväxten blir lägre än tidigare när ekonomin ska förändras, tycks budskapet inte ha sjunkit in bland investerarna.

Landets uttalade mål är enligt Catherine Yeung mål bli en supermakt senast 2049 och att redan 2020 vara en utvecklad ekonomi.

"De har förutsättningar att lyckas med det eftersom Kinas president Xi Jinping har den starkaste ställningen sedan Mao. Och han sitter på ett tioårigt mandat”, säger Catherine Yeung.

Xi Jinping har nu koncentrerat makten till i princip tre personer och den nya ledningen använder sin makt till att attackera korruptionen bland politiker och mellanchefer.

Planen att bli en supermakt bygger just på att eliminera korruptionen, konsolidera makten och transformera ekonomin från enkel tillverkning till innovativt driven tillverkning av hög kvalitet och ökad inhemsk konsumtion.

"Det ger mer stabil grund för en långsiktig ekonomisk tillväxt", säger Catherine Yeung och pekar på utbildningsväsendet som nästa område för reformering.

”Utbildningssystemen har historisk inte uppmuntrat till att tänka utanför boxen”.

Förändringen behöver inte nödvändigtvis ske genom stora och banbrytande beslut. I stället väntar hon sig små kliv inom de befintliga programmen, vilket säkerställer fortsatta framsteg och framför allt en bred folklig acceptans för de förändringar som följer i dess fotspår.

Ambitionen att bli en supermakt går det inte att ta miste på. Beslutet att etablera Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB) utökar Kinas inflytande över den internationella ekonomin. AAIB är ett alternativ till Världsbanken och IMF, enligt Catherine Yeung.

”Pengarna från AIIB kommer att användas till bland annat infrastrukturprojekt. En av planerna är att återskapa den uråldriga Sidenvägen – ett vägnätverk för handelsförbindelser mellan Kina och Europa. Det är också tal om att bygga snabbtågsförbindelse mellan Peru och Brasilien.”

Indien är det land som kommer att ta över mycket av dagens enklare kinesiska tillverkning. Precis som när Kinas enklare tillverkning drev den ekonomiska utvecklingen så har Indien i dag en högre tillväxt än Kina.

Catherine Yeungs bedömning är ändå att förvandlingen av den indiska ekonomin går betydligt långsammare eftersom det är en demokrati och inte en diktatur som Kina, där impopulära beslut kan fattas centralt och genomdrivas fort. Indiens premiärminister Narendra Modi har flera viktiga reformer på gång och dessutom en bra dialog med Kinas ledning.

Utifrån de här stora penseldragen måste man som investerare ha en både kräsen och långsiktig investeringshorisont när det kommer till kinesiska aktier, säger Yeung.

Fidelity anser att aktiv förvaltning med stock-picking är ett måste. Den som bara investerar i kinesiska indexfonder får en stor exponering mot finans och telekommunikation.

"Vi fokuserar exempelvis på tjänstebolag som går från offline till online, vilket vi ser som en stark trend och investerarna underskattar det", säger Catherine Yeung.

Fidelity är positiva till konsumentrelaterade företag och hälsovårdssektorn eftersom landet har en stark konsumtion baserad på låg arbetslöshet och ökad köpkraft hos den växande medelklassen. Däremot är firman underviktad mot telekommunikation där priserna anses vara för höga och investerarna för positiva.

Fidelity betraktar också Hongkong-börsen som undervärderad. Den har tagit mycket stryk av närheten till Kina och den fasta valutapeggen mot dollarn.

"Hongkong värderas till p/e 7,5 vilket är historiskt lågt. Investerare har sålt av på grund av det extremt dåliga sentimentet kring kinesiska aktier", säger Catherine Yeung.

Hon avslutar med bilden över de makroekonomiska förutsättningarna i Kina, som är fortsatt sunda. Tillväxten har kommit ner från höga nivåer men den konsumerande medelklassen växer snabbt och politiken är alltjämt reforminriktad.

Och ovanpå det kommer snart effekterna av de stimulanser som centralbanken aviserat att börja synas.

PÄR STÅHL

Mer från förstasidan
[Ingen rubrik har angivits]

Senaste aktieanalyserna på Placera

Aktieanalyser

Här hittar du de senaste aktieanalyserna

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -