Avanza Forum har blivit Sveriges största samlingsplats för sparande och investeringar. I onsdags träffades över 5 500 personer i Globen för att utbyta erfarenheter och kunskaper om världens finansmarknader.
På plats i Globen fanns inte bara spararna utan också 50-tal fondbolag. Under de sex timmar långa forumet passerade också en rad intressanta personer revy på scenerna, bland annat finansminister Anders Borg och olje- och energimagnaten Lukas Lundin.
Själv passade jag på och träffade sex högintressanta fondförvaltare. De två första var Tove Bångstad från Credit Suisse och Tomas Meerits från Lancelot.
Tove Bångstad ville slå ett slag för fonden Credit Suisse Global Prestige. Den investerar i lyxbolag med starka varumärken som Hermés, Ralph Lauren och Christion Dior. För många är produkterna från dessa bolag på tok för dyra att köpa, men det behövs inte mycket pengar för att bli indirekt ägare i dem.
Credit Suisse Global Prestige är inte en fond för etiska sparare som avhåller sig från vin och spritinvesteringar. Fonden investerar en ansenlig del av sitt kapital i till exempel, Rémy Cointreau med starka varumärken som cognacsmärket, Rémy Martin och likörerna Cointreau och Metaxa. Ett annat stort innehav i fonden är LVMH som säljer stora mängder Champagne, bland annat Moet, Dom Perignon och Veuve Clicquot.
Men LVMH är mer än bara alkohol. Bolaget äger en rad världskända klädmärken, bland annat Louis Vuitton, Marc Jacobs och Kenzo. Enligt Tove Bångstad är lyxbolagen ganska konjunkturoberoende och säljer mer och mer till den växande medelklassen ibland annat Kina och Asien.
De senaste tre åren har fonden stigit med 40 procent medan världsindex har stigit med cirka 25 procent. Läs mer om fonden här.
Tomas Meerits är ansvarig för fonden Lancelot Avalon, en specialfond som huvudsakligen investerar i svenska aktier. Till skillnad från de flesta andra fonder är Avalon mycket koncentrerad och investerar normalt inte i fler än 15 olika aktier.
Fondens målsättning är att genom en aktiv förvaltning uppnå en avkastning som på lång sikt väsentligt överstiger Stockholmsbörsens som helhet. Under kortare perioder ska man dock räkna med att fondens avkastning kan svänga kraftig. Därför ska en investering ses på 3 till 5 års sikt.
Tomas Meerits investerar bara i de bolag som han verkligen känner väl och tror på. Just nu är fondens fem största innehav, Tansmode, Mekonomen, MQ, Byggmax och Cloetta. Dessvärre passar inte Avalon för alla. För det första är fonden månadshandlad men kanske viktigare, lägsta investering ligger på 100 000 kronor. Läs mer om fonden här.
Här kan du titta på hela intervjun med Tove Bångstad och Tomas Meerits.
Anders Tandberg och Sverre Bergland från norska, DNB, var två nya bekantskaper för mig. Dessa två norrmän gör inget annat än åker jorden runt och träffar it-bolag för att finna de riktiga börspärlorna.
Hittills har det gått riktigt bra. Deras fond, DNB Nordic Technology, toppar inte bara avkastningslistorna för it-fonder utan ligger också i topp bland samtliga fonder, sett över både 5 och 10 år. Trots namnet investerar fonden globalt inom TMT-sektorerna, teknik, media och telekommunikation.
Drygt 50 procent av fondens investeringar sker i USA, it-sektorna mecka. Men fondens största innehav är koreanska Samsung, följt av Oracle, Netgear och Pactera. Anders Tandberg och Sverre Bergland hyser också, till skillnad från många andra, stor tillit till Ericsson. Bolaget är fondens femte största innehav. Läs mer här.
Även om den absoluta majoriteten av it-bolag finns i USA och Europa har Anders Tandberg och Sverre Bergland hittat två israeliska bolag. Vizrt och Mellanox står för cirka 2 procent av fondens investeringar.
Här är hela intervjun med Sverre Bergland och Anders Tandberg.
Någon som uteslutande letar intressanta investeringar i tillväxtländerna är Mattias Martinsson på Tundra. En av bolagets fonder heter Tundra Frontier Opportunities och nöjer sig inte med vanliga tillväxtländer utan fokuserar på de nya länderna som också kallas gränsmarknader.
Till dessa hör de flesta länder i Afrika, en hel del spännande länder i Asien, bland annat Pakistan, Vietnamn och Bangladesh. Till skillnad från många andra gränsmarknadsfonder investerar inte Tundra Frontier Opportunities i länderna kring persiska viken.
Mest investeringar har Mattias Martinsson gjort i Pakistan, Tunder har också en specifik Pakistanfond, drygt 25 procent, följt av Nigeria där knappt 20 procent av fondens investeringar ligger. På tredje plats finner vi Kazakstan på 8 procent och Vietnam med 5 procent.
När vi ser hur investeringarna är fördelade mellan olika sektorer är det bank och finans som dominerar med drygt 25 procent. Det är vanligt bland fonder som investerar på tillväxtmarknaderna. Fonden har också stora investeringar i dagligvaror och sektorn utgör drygt 20 procent i Tundra Frontier Opportunities. Fondens tredje viktigaste bransch är energi, 14 procent. Läs mer om här.
Den sjätte fondförvaltaren som jag träffade var Michael Gobitschek. Han förvaltare Skagen M2 som är en global fastighetsfond. Michael Gobitschek arbetar på samma sätt som den övriga förvaltningen på Skagen. Målet är att med sunt förnuft och långsiktighet försöka undvika köp av populära aktier till ett för högt pris i förhållande till företagets grundläggande värde och intäkter.
Just nu hittar han bäst fastighetsinvesteringar i USA och Asien som utgör cirka 30 respektive 25 procent av fonden. I Europa ligger cirka 20 procent av fondens investeringar. Investeringsstrategin går inte ut på att göra stora investeringar i ett fåtal bolag, snarare tvärt om.
Av fondens 53 innehav utgör det största, General Growth Properties, 4 procent, och i genomsnitt stå de för knappt 2 procent av fonden kapital.
Det senaste året har varit tungt för Skagen M2. Avkastningen ligger på minus 10 procent samtidigt som världsindex har stigit med knappt 15 procent. Läs mer här.
Intervjun med Michael Gobitschek och Mattias Martinsson ser du här.