Den som klev in i Rysslandfonder för fem år sedan har fått bra betalt, drygt 100 procent ligger avkastningen på. Det är nästan dubbelt så mycket som breda globala aktiefonder har lyckats prestera under samma tidsperiod.
Fondernas fina uppgång kom dock i början av perioden. De senaste tre åren, sedan 2011, har Rysslandsfonderna kantats av motgångar. Medan breda globala aktiefonder har stigit med 20 procent har Rysslandsfonderna som grupp tappat över 30 procent.
Det är inte alltid som långsiktighet betalar sig.
Den slagiga utvecklingen visar sig också i fondernas risk. De senaste tre respektive fem åren uppvisar Rysslandsfonderna en risk, mätt som standardavvikelse, på 21 respektive 25 procent. Det är mer än dubbelt så mycket som breda globala aktiefonder som ligger på cirka 9 respektive 10 procent.
Det är klart en besvikelse för alla som har sparat i Rysslandsfonder och som hade hoppats på en OS-kick. Den brukar infalla när ett land får äran att arrangera OS. Då ökar både intresset för landet och inte minst investeringarna.
Inför OS har Ryssland släppt på både hängsle och livrem när de har investerat i byggnader och vägar för att göra det bästa olympiska spelen någonsin. Det sägs att landet har satsat 350 miljarder kronor på sitt OS, vilket ska vara mer än alla andra vinter-OS tillsammans.
Men de internationella investerarna har inte belönat president Putin för det, utan tvärt om. De har sålt ryska aktier. Det har också svenska fondsparare gjort. Enligt Fondbolagens förenings statisktik har vi nettosålt Östeuropafonder, där Ryssland står för den största delen, för över 21 miljarder kronor de senaste tre åren. Samtidigt uppgår det totala nettosparandet i aktiefonder till 20 miljarder kronor under perioden.
Det är en tydlig misstroendeförklaring mot Ryssland.
Den positiva bilden av Ryssland som ledarna i Kreml hade hoppats på har bytts mot en mer negativ. OS som ska vara en sportslig scen har blivit mer av en politisk scen. Det är beklagansvärt och kommer antagligen få konsekvenser för framtida olympiska spel på samma sätt som Mosva-OS 1980 och Los Angeles-OS fyra år senare.
I ett försök att måla upp en positiv bild av Ryssland frigav regimen ett stort antal ideologiska fångar före OS.
Men det möttes av massiv kritik på en rad andra områden, såsom arbetsförhållanden kring OS-byggena, homofob lagstiftning och en allmän kritik av korruption och att Ryssland har slagit in på en mer diktatorisk väg. De två senare har påverkat investerarna mest som är rädda för de som minoritetsägare i bolagen får en styvmoderlig behandling.
Samtidigt visar den ryska ekonomin på sämre tider. Inköpschefsindex ligger under 50, vilket betyder sämre tider. Landets BNP-tillväxt slutade på plus 1,3 procent förra året, vilket är den lägsta siffran på 15 år.
De ryska konsumenterna verkar också deppa. Privatkonsumtionen växte bara med drygt 4,5 procent i fjol. Det är klart lägre än de 8 procent som tillväxten var 2012.
De negativa siffrorna har inte bara haft negativ inverkan på den ryska börsen. Den ryska valutan, rubeln, har tappat cirka 20 procent mot den svenska kronan på två år.
Som lök på laxen drabbades tillväxtmarknaderna av ytterligare stora bakslag nyligen. Det startade med att Argentina inte orkade försvara sin valuta. Det fick investerarna att oroas för nya valutakriser bland tillväxtländerna. Trots att Ryssland har en stor valutareserv tappade rubeln 8 procent på några dagar.
För de som sparar i Rysslandsfonder har 2014 också börjat riktigt dåligt, fonderna har tappat mer än 10 procent. Det gör att Rysslandsfonderna, tillammans med Brasilienfonderna, ligger i botten av samtligt fondkategorier.
Vi hoppas att de olympiska spelen blir mer lyckade.