Riksbanken valde i onsdags att lämna räntan oförändrad. Även om synen på hur Riksbanken skulle agera var splittrad bland analytikerna innan beskedet kom så fanns en ändå en övervikt på förväntan om oförändrad reporänta. Denna förväntan har bidragit till att de långa marknadsräntorna stigit på senare tid. Den tioåriga statsobligationsräntan har stigit från 1,4 procent i mitten av december till 2,1 procent.
Men det är franförallt en ökad riskvilja bland stora internationella investerare som fått de svenska marknadsräntorna att klättra uppåt. De globala konjunkturindikatorerna har stärkts, och det får investerare att våga flytta kapital från svenska obligationer - som anses säkra men som alltså ger en mycket låg ränta - till lite mer riskabla värdepapper som kan ge högre avkastning. En minskad efterfrågan på svenska obligationer höjer ränteläget.
Detta får stor betydelse för våra bolån. Bankerna sätter sina bolåneräntor efter marknadsräntornas utveckling. Tor Borg, ränteanalytiker på SBAB, tror att räntan på tre månaders bindningstid nu har bottnat.
"Den korta bolåneräntan väntas ligga kvar kring nuvarande nivå, möjligen något högre, under 2013 för att sedan börja stiga under 2014", skriver Tor Borg i en kommentar i SBAB:s Boräntenytt.
Han tror också att både två- och femårsräntan kommer att fortsätta stiga.
"På två års sikt räknar vi med att tremånadersräntan är omkring 1 procentenhet högre än idag, att tvåårsräntan har stigit med 1,5 procentenheter och att femårsräntan är kring 2 procentenheter högre", skriver Tor Borg.
En koll på Compricer.se visar att listpriset på tremånadersräntan nu ligger kring 3 procent hos de större bolåneinstituten, och på ungefär samma nivå ligger ettåringen och tvååringen. Femårsräntan ligger på omkring 3,4 procent (listpris). Det betyder att ett lån på 2 miljoner kronor med en bindningstid på fem år som idag skulle kosta 5 600 kronor i månaden. Samma femårslån som tecknas om två år kommer enligt Tor Borgs prognos istället kosta 9 000 kronor i månaden.
Men Tor Borg varnar för att ränteprognoserna är osäkra. Dessutom finns det andra faktorer att ta hänsyn till i valet om man bör binda sitt bolån eller inte, exempelvis hur länge man tänker bo kvar i den nuvarande bostaden eller om man tänkt amortera extra på lånet framöver.
Man kan till exempel inte räkna med att få lov att kostnadsfritt lösa ett bundet lån även om man säljer sin bostad. Det är en fråga om förhandling med banken.
Att lösa lånet i förtid kan bli dyrt och många banker vill inte att man amorterar på ett bundet lån om detta inte är avtalat från början. En annan nackdel är förstås att du blir låst till en specifik bank under en tid. Men om alla förutsättningar är rätt kan det alltså vara läge att binda.
"För den som idag överväger längre bindningstider är det ett bra läge att slå till", anser Tor Borg.
Resonemanget är detsamma hos Gunilla Nyström, privatekonom på SEB.
"Skillnaderna mellan de olika bindningstiderna är liten. Det är ett starkt motiv för att välja längre bindningtider, men bara om du tänkt bo kvar och ha ditt lån. Om man måste bryta ett bundet lån i förtid får man betala ränteskillnadsersättning och det kan bli väldigt dyrt", skriver Gunilla Nyström i en kommentar.
Ylva Yngveson, privatekonom på Swedbank, skriver i en kommentar:
"Det finns anledning att räkna på en eventuell bindning av räntan. De långa räntorna är på historiskt låga nivåer."