"Vi vill ju inte förstöra systemet"

Flytträtt Livförsäkringsutredningen, som utrett om det ska bli tillåtet att fritt byta försäkringsbolag för förvaltning av tjänstepension, har kritiserats för att vara luddig. Placera.nu försökte få utredare Tord Gransbo att räta ut några av frågetecknen.

I debatten kring flytträtten har två tydliga läger utkristalliserat sig, med arbetsmarknadernas parter på ena sidan och övriga försäkringsbolag, som skulle tjäna på en utökad flytträtt, på den andra sidan. När livförsäkringsutredningen anlände i fredags uppstod frågetecken från båda håll. "Oklar", "luddig" och "öppen för tolkningar" var några av omdömena.

En stor fråga gäller vad som egentligen är ett fribrev. I utredningen föreslås fri flytträtt för alla premiebestämda fribrev. Enligt den tidigare gängse definitionen i branschen är ett fribrev en försäkring dit det inte längre görs några inbetalningar.

Men i utredningen har Tord Gransbo omdefinierat begreppet fribrev. Ett fribrev är enligt utredningen en försäkring dit det inte görs några inbetalningar och där anställningen har upphört. Båda dessa kriterier måste gälla för att en försäkring ska anses vara ett fribrev.

Det betyder, som placera.nu:s Jesper Strandberg tidigt påpekat här, att utredningen öppnar upp för kryphål som kan användas av arbetsmarknadens parter för att täppa till flytträtten. Om en person byter arbetsgivare, men håller sig inom samma avtalsområde, kan inbetalningarna till samma försäkring fortsätta. Därmed blir försäkringen inget fribrev, och då gäller inte den föreslagna flytträtten.

"Så blir det", säger Tord Gransbo till placera.nu. "Vi vill inte förstöra det system som finns idag. Vi tycker att den nya definitionen av begreppet fribrev är mer riktig än den som finns idag. Den person som byter arbetsgivare inom samma avtalsområde kan ju fortfarande byta bland de bolag som upphandlats inom avtalsområdet".

Många har önskat att det i utredningen skulle finnas ett tak i kronor och ören för hur mycket ett försäkringsbolag får ta ut i avgift för en flytt. Varför finns inget sådant?

"Vi tycker att vi har ett tak i och med att de kostnader som får tas ut får uppgå till max de direkta administrativa kostnaderna och de obetalda anskaffningskostnader som är direkt hänförliga till försäkringen".

Hur ska det, när det överlåts åt försäkringsbolagen själva att sätta avgiften, kontrolleras att avgifterna är skäliga?

"Det blir en tillsynsfråga för FI och Konsumentverket. Konsumentverket har ju fått ökade anslag som vi hoppas kan användas för tillsyn inom detta område".

Övervägde ni i utredningsarbetet att sätta ett tak i kronor och ören?

Nej.

Det står ingenting i utredningen om hur lång tid en flytt av en försäkring får ta. Varför inte?

"Det står att försäkringsbolaget ska ordna med flytten så snart som möjligt".

Det är lite vagt.

"Det är något vi tar med oss. Vi vet att vissa bolag har gjort det krångligt att flytta försäkringar. Kanske bör man begränsa maxtiden till 3-6 månader eller så".

Utredarkollegan Mona Risberg fyller i:

"Men det finns skäl till att en försäkringsflytt tar lite längre tid. Det ska inte gå fort att flytta en försäkring, försäkringstagaren ska få tid att tänka igenom sitt slut. Och försäkringsbolaget måste få tid att kunna hantera flytten".

Utredningen har försenats ett flertal gånger. Enligt vad placera.nu erfar föreslogs i utredningens första utkast en mer omfattande flytträtt än den som presenterades i slutversionen. När nu flytträtten endast omfattar fribrev kan båda läger i debatten vara både lite nöjda, och lite missnöjda. Själv verkar Tord Gransbo trött.

"Det här är komplicerade frågor. Man blir lite trött. Och det kommer att komma många tillfällen att mangla den här utredningen", säger han.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -