Facken sågar flytträtten

Pension Innan livförsäkringsutredningen, där flytträtt för premiebestämd tjänstepension väntas föreslås, ens har lämnats till regeringen sågas förslaget av facken Saco, TCO och LO.

"Släng förslaget i papperskorgen" skriver ordförandena för de tre fackorganisationen på DN-Debatt på onsdagen.

De erfar att livförsäkringsutredningen kommer att föreslå fri flytträtt för premiebestämda tjänstepensionsförsäkringar (men inte för förmånsbestämda), något som placera.nu tidigare rapporterat om. Läs mer här.

Det skulle möjliggöra flytt till bolag som inte tillämpar kollektivavtalets villkor, vilket inte ligger i konsumenternas intresse, skriver Saco, TCO och LO i debattartikeln.

Organisationerna skriver att en fri flytträtt för premiebestämd tjänstepension riskerar att "bryta sönder förutsättningarna för den översiktlighet och den omfattande prispress som kollektivavtalsparterna bidragit till på tjänstepensionsmarknaden".

De avser den modell där arbetsmarknadens parter inom olika avtalsområden upphandlar ett alternativ som tjänstepensionsspararen får välja mellan. Det har inneburit att avgifterna har pressats, men också att utbudet blivit begränsat. Flera försäkringsbolag hamnar utanför och blir därmed inte valbara alternativ för spararen.

Saco, TCO och LO skriver i debattartikeln att prispressen skulle undermineras.

Även Svenskt Näringsliv har varit ute och sågat den förmodade förslaget om lagstadgad flytträtt för premiebestämda tjänstepensionsförsäkringar. Läs mer här.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -