37-årige Mikko Ripatti har under de senaste decennierna på nära håll följt den ekonomiska utvecklingen i Brasilien. Efter årtionden med skyhög inflation är det politiska och ekonomiska läget sedan några år betydligt stabilare.
Mikko Ripatti flyttade till Brasilien som 6-åring när hans pappa, som arbetade för finska Outokumpu, fick i uppdrag att jobba med kunder i den brasilianska gruvindustrin.
Den finländske fondförvaltaren bodde sammanlagt 15 år i Brasilien som ung och gick därför också i skola i landet och lärde sig portugisiska. Efter det jobbade han sju år för Nokia i Brasilien.
"I dag är jag i Brasilien 4-5 gånger per år under sammanlagt tre månader", säger Mikko Ripatti.
Under sina resor i Brasilien besöker han bolagen han investerar samt umgås med sin familjs släktingar.
"Eftersom min fru är brasilianska är det naturligt att vara här mycket även om vår bas är i Helsingfors. Jag kommer nog alltid att jobba med något som har med Brasilien att göra", säger Mikko Ripatti när placera.nu träffar honom i Rio de Janeiro.
Han ser positivt på utvecklingen i Brasilien och anser att sannolikheten är stor för att Brasilien har flera år med god ekonomisk tillväxt framför sig.
"Och det talar för att börsen går starkare framöver jämfört med under det senaste året", säger Mikko Ripatti.
Han pekar på att de brasilianska börsbolagens vinster under 2010 steg med 30-40 procent och under 2011 spås stiga med ytterligare 20 procent i genomsnitt. Samtidigt steg den brasilianska börsen med bara en procent förra året. Exkluderat oljejätten Petrobras var uppgången 5 procent, och hittills under 2011 har den brasilianska börsen backat med 5 procent.
"Den brasilianska börsen handlas nu till p/e 10 och det är lågt i ett historiskt perspektiv. Det talar för att det är ett bra läge att investera i Brasilien", säger Mikko Ripatti.
Han ser framförallt ett orosmoln mot den brasilianska ekonomin. Det är att inflationen ska stiga överraskande mycket.
"Nu ligger inflationen på drygt 4 procent och väntas fortsätta stiga något. Jag tror att vi under de närmaste månaderna får ett tydligare svar på hur bra kontroll myndigheterna har på inflationsutvecklingen", säger Mikko Ripatti.
Trots inflationsrisken är finländaren dock inte ensam om att vara positiv till den brasilianska aktiemarkanden. 91 procent av investerarna (portföljförvaltare) som deltagit i en stor undersökning gjord av Banco Santander tror att de latinamerikanska börserna kommer att ge en positiv avkastning under det första halvåret 2011, skrev Financial Times nyligen.
Det populäraste landet att investera i var Brasilien följt av Mexico och Peru. Undersökningen visar också att stål-, gruv- och oljeaktier samt banker ses som de mest intressanta aktierna.
Förutom råvarubolag tror Mikko Ripatti starkt på bolag som gynnas av att den brasilianska medelklassen får det allt bättre ekonomiskt, till exempel detaljhandels-, flyg- och byggbolag.
"Ekonomin fortsätter växa och tillväxten fördelas bra inom befolkningen. Medelklassen gynnas mer av den ekonomiska tillväxten än de rika", säger han.
Mikko Ripatti nämner bland annat flygbolaget Gol Linhas Aereas och husbyggarbolaget Gafisa som intressanta investeringsobjekt.
FIM Fonder har legat överviktade i konsumentrelaterade bolag, men under den senaste tiden har Mikko Ripatti dragit ned exponeringen mot dem och istället ökat positionerna i råvarubolag.
"Värderingarna för vissa detaljhandelsbolag hade kommit upp så mycket att jag valde att ta hem lite vinster, även om framtidsutsikterna fortsatt är positiva", säger Mikko Ripatti.
De två råvarubolag han har störst exponering mot är järnmalmsbolaget Vale, som är det största innehavet i fonden, samt Petrobras.
Vales aktie är beroende av hur priset på järnmalm utvecklas och Mikko Ripatti räknar med en fortsatt stark utveckling för järmalmspriset.
"Jag tror på järnmalmspriset och på Vale eftersom jag tror på en fortsatt stark ekonomisk tillväxt i Kina. Men skulle Kina mot förmodan få problem så säljer jag en större del av mitt innehav i Vale", säger Mikko Ripatti.
Petrobras aktie har pressats av den gigantiska nyemissionen på 70 miljarder dollar som bolaget gjorde förra året.
"Efter kursnedgången på 26 procent förra året är nedsidan nu begränsad", menar Mikko Ripatti.
Sedan förra året har Braslien infört en skatt på 2 procent på det utländska kapital som investeras i brasilianska aktier. Syftet är att försvaga den brasilianska valutan.
Enligt Mikko Ripatti har skatten inte stört hans arbete speciellt mycket.
"Vi kan undvika att föra in och ut stora mängder kapital, dels tack vare att vi hade 140 miljoner euro i landet när skatten infördes och dels för att vi har möjlighet att investera i brasilianska aktier som är parallellnoterade i New York", säger Mikko Ripatti.