Placera.nu besöker bolaget Glorious Properties nya storsatsning i centrala Shanghai. Det handlar om ett tiotal 30-våningshus intill floden Huangpu, som går genom staden. Härifrån har de boende en magnifik utsikt över Shanghais skyline. Det är grindar vid vägen, vilket innebär att det handlar om ett så kallat gated community. Med det menas husen ligger inom ett skyddat område där inte vem som helst släpps in.
Det är en liten spökstad; ingen har flyttat in än. Drygt hälften av husen är färdigbyggda och i dessa är lägenheterna redan sålda. Priserna varierar mellan 70 000 och 120 000 kronor. Storlekarna varierar mellan 60 och 500 kvadratmeter. Prisspannet handlar alltså om mellan drygt 4 och 60 miljoner kronor.
Visst är det höga priser, men trots allt, priserna i centrala Stockholm ligger faktiskt däromkring också. Men detta är Kina, och de som följt vår artikelserie vet att snittlönen för en arbetare ligger omkring 2 000 kronor i månaden. De som flyttar in i Glorious Properties lägenheter är en särskild kategori människor. De har vanligen chaufför till bilen. Löneklyftorna i det kommunistiska Kina är enorma.
Fastighetsmarknaden i Kinas storstäder är ett stort diskussionsämne. Regeringen har nyligen infört en restriktion för bankerna. De får inte låna ut pengar till mer än två lägenheter per person. Regeln har tillkommit sedan det blivit en populär privatspekulation att köpa upp flera lägenheter och vänta på prisuppgången. Ett antal ägare i Glorious Properties område har köpt två lägenheter, säger en säljare som tillhör bolaget. Fastighetsmarknaden formligen skriker ordet bubbla.
Glorious Properties är börsnoterat och aktien har rusat. Men Khiem T.Do, chefsförvaltare på Barings, har sålt de aktier som Barings hade i bolaget. Han tycker att värderingen är för hög.
"Paradoxalt nog köper vi aktier i många andra fastighetsbolag. Men det handlar om bolag som inriktar sig på bostadslägenheter i en lägre prisklass. Behovet av bra men överkomliga bostäder för medelklassen är enormt, men det är inte lika uppmärksammat som de här spektakulära bolagen. Det gör att vi ser en möjlighet i en del av fastighetsmarknaden samtidigt som den av många anses övervärderad", säger han.
Han fortsätter och säger att om det vore så att köparna belånade sig kraftigt så vore han orolig för en fastighetsbubbla. Men det gör de inte. Snittbelåningen bland husköparna är ungefär 50 procent, resten är kontantbetalning. Jämför med fastighetsmarknaden i svenska storstäder där en belåning på 90 procent inte är ovanlig.
Khiem T. Do är baserad i Hong Kong. Hans analys av läget i Kina är glasklart: Kinas ekonomi kommer att växa med tvåsiffriga procenttal i mellan 5 och 10 år framöver. Det finns övervärderade bolag, samtidigt som det finns många börsbolag som fortfarande är undervärderade. Här finns pengar att tjäna för investeraren, anser han.
"P/e-talet för Shanghaibörsen som helhet är 13. Det är inte en övervärderad marknad. När Japan toppade på 1980-talet låg p/e-talen på 40, och siktet var att köpa och kliva av på p/e 60. Jag vet, jag var med då."