Tillväxt saknas på AMF Världens meny

Analys Den förstklassiga Sverigeförvaltningen väger inte upp en blekare global förvaltning i AMF Världen. Fonden placerar inte heller i tillväxtmarknader, vilket ger långsiktiga brister. Placera.nu tycker att en a la carte-portfölj är bättre än AMF Världens meny.

AMF Världen är en udda fågel bland alla fonder på den svenska marknaden. Den fördelar kapitalet mellan Sverige och välden, och investerar 60 procent av kapitalet på den svenska börsen och resterande 40 procent placeras globalt. Hos Morningstar ingår den i kategorin Sverige/Utland tillsammans med 31 andra fonder.

Trots det är fonderna inom kategorin svåranalyserade. I den ingår fonder som fördelar kapitalet på många olika sätt, allt mellan 20 och 75 procent svenska aktier.

Då är det bättre att fokusera på den enskilda fonden. I AMF Världens fall går det att analysera delkomponenterna, Sverigeförvaltningen och utlandsförvaltningen. Den svenska delen är i stor utsträckning en kopia av bolagets Sverigefond, och AMF har alltid kunnat stoltsera med en förstklassig förvaltning när det kommer till svenska aktier. AMF Sverigefond har genomgående hög rating och placerar sig så gott som alltid bland de allra främsta.

Utlandsdelen baseras i stor utsträckning på AMF Global som är en ren global aktiefond. Viktar man samman avkastningen för Sverige- och Globalfonden (60/40) så blir avkastningen skrämmande lik AMF Världen.

AMF Global klarar sig inte heller lika bra i konkurrensen. Det finns många andra globala aktiefonder som är bättre. Även om fonden har näst högsta betyg i Morningstar, en fyra, så saknas en viktig del: Varken AMF Världen eller AMF Global investerar i tillväxtmarknaderna. Det gör att spararna går miste om en viktig och växande del av världens aktiemarknader, och därmed en stor potentiell avkastning.

Jag tror att majoriteten av AMF Världens sparare inte känner till det. Och de är många. Fondens kapital uppgår till drygt 10 miljarder kronor. Drygt 70 procent av fondens kapital finns i PPM där 275 000 svenska pensionssparare har valt fonden. Totalt äger de andelar för drygt 7,7 miljarder kronor, vilket gör AMF Världen till fjärde största aktivt valda fonden i PPM.

Men med åren har intresset för fonden minskat i PPM. Sedan 2002 har antalet sparare fallit från drygt 385 000 till knappt 275 000 idag, en minskning med nästan 30 procent. Det har också lett till att fondens vikt i PPM har minskat från 5,7 procent vid utgången av 2002 till 2,3 procent idag, en minskning med 60 procent.

Avsaknaden av tillväxtmarknaderna gör att AMF Världen inte blir den perfekta meny och breda basfond som många kanske tror av namnet, då desserten saknas. När fonden startade 1998 var tillväxtmarknaderna en liten del av världen, men med åren har de vuxit och utgör idag mellan 15 och 30 procent av världens aktiemarknader beroende på hur man räknar.

Placera.nu tycker att utbudet av spjutspetsfonder är så stort, samtidigt som det är enkelt att själv sätta samman en fondportfölj, att behovet av en udda fågel som AMF Världen är litet. Då är det bättre att själv göra en a la carte- meny med till exempel AMF Sverigefond och Skagen Global. Således blir rekommendationen minska.

Diskutera AMF Världen i placera.nu:s forum, klicka här.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
AMF Aktiefond Världen Sälj 235,84 -
Mer från förstasidan
[Ingen rubrik har angivits]

Senaste aktieanalyserna på Placera

Aktieanalyser

Här hittar du de senaste aktieanalyserna

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -