Ta det lugnt med fonder i Latinamerika

Marknadskommentar Latinamerika har varit en av världens bästa regioner det senaste året när det gäller fondplaceringar. Men den närmaste framtiden är lite mer osäker. Investerarna har blivit försiktigare och tar hem vinster från de marknader som stigit mest.

Med en uppgång på över 90 procent i år ligger Latinamerikafonderna som grupp i topp slagna bara av Rysslandfonderna. En viktig faktor är att råvarupriserna har stigit kraftig under året, oljepriset med 70 procent och koppar med över 130 procent. Till det kan med fog läggas en kraftig börsåterhämtning i allmänhet och för tillväxtmarknaderna i synnerhet efter förra årets kraftiga börsfall.

Brasilien är regionens tungviktare och utgör nästan 60 procent av börsvärdet, följt av Mexico på cirka 20 procent. Av de övriga länderna, Argentina, Chile, Colombia, Peru och Venezuela är det Chile som är störst, börsmässigt, och står för drygt 10 procent av regionens börsvärde. Peru står för knappt 4 procent. Trots att Argentina är ett så stort land är det litet i börstermer och utgör endast 2 procent av regionens börsvärde. Det mer eller mindre förstatligade Venezuela utgör endast 0,4 procent.

Brasilien står inför kanske två av landets största utmaningar på mycket länge de närmaste åren. 2014 ska de husera fotbolls VM och två år senare stå som värld för världens största idrottshändelse, sommar OS. Men innan dess kommer mångas blickar riktas mot landet, inte minst mot dess finansmarknader.

Brasilien fick hela världens blickar på sig i oktober då de införde en straffskatt på kortsiktigt kapital som förs in i landet och placeras på finansmarknaderna. Bakgrunden är de kraftiga inflödena av kapital, vilka har lett till att den brasilianska valutan, realen, har stärkts markant, cirka 30 procent i år. Dock verkar inte åtgärden ge önskad effekt, och valutan har fortsatt att stärkas mot den amerikanska dollarn.

Industriproduktionen har vänt upp i både Brasilien och Mexico under året. Men ännu återstår det mycket innan den kommer tillbaka till nivåerna som var innan finanskrisen. Inflationen är på väg ned och ligger idag på drygt 4 procent. Räntorna har också fallit under året, vilket också har bidragit till den goda börsutvecklingen och den ekonomiska återhämtningen.

I Brasilien har i princip alla jobb som gick förlorade under finanskrisen och den efterföljande lågkonjunkturen återskapats. I Mexico går det trögare, återhämtningen har tappat fart och går långsammare än för andra tillväxtmarknader. Arbetslösheten fortsätter att öka, och privatkonsumtionen minskar.

Ett annat orosmoln är det senaste reformpaketet som kongressen klubbade igenom. Det blev mer urvattnat än vad bedömare hade räknat med, och nu höjs röster att Mexico riskerar att få sina kreditbetyg nedgraderade.

Börsuppgångarna under året har drivit upp värderingarna till höga nivåer. För Latinamerika som helhet ligger nu p/e-talen på knappt 17, baserat på 2009 års vinster. Det är klart högre än innan börsfallet, vilket är lite oroande för den närmaste tidens börsutveckling. För att försvara de höga värderingarna måste bolagen leverera vinster in nivå med förväntningarna. Svaret kommer i början av nästa år.

Ser vi längre fram, hur aktiemarknaden värderar nästa års vinster är det samma sak där. Idag ligger p/e-talen för 2010 års vinster på knappt 14. Så höga har de inte någonsin varit enligt databasen Factset.

Placera.nu anser det lite oroväckande, och tycker att det kan vara bra att vara lite försiktig med investeringar i Latinamerikafonder den närmsta tiden. En del frågetecken kommer säkert att rätas ut i samband med årsrapporterna i början av nästa år.

Mer från förstasidan
[Ingen rubrik har angivits]

Senaste aktieanalyserna på Placera

Aktieanalyser

Här hittar du de senaste aktieanalyserna

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -