Under onsdagen lämnade Finansinspektionen sin årliga rapport om stabiliteten och riskerna i finansbranschen. Precis som tidigare under hösten var beskeden lugnande. Finansinspektionens chefsekonom Tomas Flodén betonade att de svenska bankerna förluster till följd av krisen än så länge varit begränsade.
"I ett internationellt perspektiv handlar det om småbelopp", säger han.
De svenska bankerna står, enligt Finansinspektionen, väl rustade för att möta lågkonjunkturen. De fyra storbankerna har en rejäl buffert ovanpå de lagstadgade kraven.
"Över en tolvmånadersperiod kan bankerna klara förluster på 175 miljarder kronor utan att bryta mot kapitalkraven", säger Tomas Flodén.
För att undersöka vad som skulle hända om krisen förvärrades rejält har Finansinspektionen kört ett antal stresstester av bankernas balansräkningar. Det handlar om datasimuleringar där olika variabler ändras på olika sätt.
Ett av testen är kört med "värsta tänkbara scenario". I ett sådant läge har såväl Sverige som Baltikum gått in i en allvarlig recession. De svenska bankernas kreditförluster i Baltikum är dubbelt så stora jämfört med förra bankkrisen och även övriga kreditförluster stiger kraftigt. Bankernas intjäningsförmåga är kraftigt försämrad.
Även i ett sådant extremt läge står de svenska bankerna, enligt FI, stadigt.
"Vårt resultat visar att bankerna fortfarande klarar kapitaltäckningskraven", säger Tomas Flodén.
Testerna har utförts på de fyra storbankerna, hur ser det ut i de mindre bankerna?
"De mindre bankerna, som är ungefär 300 till antalet, har ännu större marginaler än de fyra stora bankerna. Det beror på flera olika saker men en förklaring är att enskilda kreditrisker riskerar att slå hårt vilket gör att de behöver ha större buffertar för att klara sig", säger Tomas Flodén.
Ni har skrivit på den här rapporten ett tag, hur mycket har ni tvingats ändra de senaste veckorna?
"Det som framförallt ändrats är avsnitten om riskerna. Vår bedömning är motpartsriskerna och likviditetsrisken sjunkit efter de åtaganden som olika länder gjort", säger Tomas Flodén.
Hur påverkar de isländska bankernas problem den svenska finanssektorn?
"Väldigt marginellt. De svenska bankerna har en total exponering mot isländska intressen som ligger någonstans i storleksordningen 6 miljarder kronor", säger Tomas Flodén.
FI konstaterar dock att den finansiella spelplanen förändrats dramatiskt. Världen går sannolikt inte bara mot en lågkonjunktur utan även mot nya regler och lagar för den finansiella sektorn.