REDAKTIONEN SVARAR: Hej Roffe. Ett konvertibelt skuldebrev är ett lån upptaget av bolaget som är förbundet med en rätt att teckna aktier till i förväg bestämda villkor.
Värderingsmässigt kan detta finansiella instrument delas upp i två delar: ett lån med viss ränta och risk; och en option att inom en viss tid teckna aktier till visst pris.
Från bolagets horisont har konvertibla skuldbrev bland annat den fördelen att räntan oftast är låg (givet risken) och avdragsgill liksom övriga räntekostnader.
En nackdel för bolaget är att konvertibla skuldebrev är lån som eventuellt måste återbetalas eftersom det inte är säkert att konvertiblerna byts till aktier. För att de ska göra det krävs ju att aktiekursen är högre än konverteringskursen, annars är det inte lönsamt att byta.
För den som tecknar en konvertibel brukar det framhållas att den ger en högre ränta än aktiens direktavkastning (utdelning) och att den är säkrare än aktien, eftersom lånet återbetalas för den händelse att aktien inte når konverteringskursen. Medan aktieägarna kan se värdet på sina aktier falla, sitter konvertibelinnehavarna i orubbat bo.
Detta är dock inte säkert eftersom bolaget kan utvecklas så svagt att det saknar förmåga att återbetala lånet. I händelse av konkurs erhåller de som äger konvertibla skuldebrev i normalfallet ingenting. En annan nackdel med konvertibla skuldebrev är att handeln i dessa instrument ofta är illikvid vilket kan innebära att när man vill sälja är det svårt att få annat än dåligt betalt.
En nu aktuell emission av konvertibla skuldebrev är den i Obducat. Bolaget, som är ett utvecklingsföretag inom nanoteknologiområdet, har försäljning men redovisar förlust. Huruvida aktien är bra eller ej är svårt att säga, men den får sorteras in i kategorin hög risk.
Aktiekursen är för närvarande cirka 1,25 kronor. Det konvertibla skuldebrevet ger rätt att inom tre år och till kursen 1,65 kronor, konvertera till aktier. Skuldebrevet ger en ränta på 8 procent.
Räknar vi lite på det instrumentet ser vi att den årliga räntan är 0,13 kronor och på tre år, med lite ränta på ränta men utan skatteeffekter, ungeför 0,40 kronor. Räntan är ungefär lika stor som mellanskillanden mellan aktiekurs och konverteringskurs. Om aktien handlas till 1,65 kronor om tre år har aktieägaren en värdeökning på 0,40 kronor och konvertibelinnehavaren lika mycket. Insatsen på 1,65 kronor är dock högre än aktiekursen och avkastningen på aktien, är nästan 10 procent, medan konvertibekln endast givit 8 procent.
Dock kan ju aktien i stället falla och då är konvertibeln ett bättre val, så länge bolaget kan undvika en obeståndssituation.
I fallet Obducat är villkoren för det konvertibla skuldbrevet vettiga och det är lite av tycke och smak vilket instrument som är att föredra. Men en förutsättning för den som köper det ena eller det andra är att man tror på Obducat som företag.