Bergsgård Peterson Fonder har gått från att vara hyllad och bäst i klassen till absolut sämst. I år har bolagets fyra hedgefonder backat med 24 procent i snitt. Det har nu gått drygt en månad sedan det blev känt att Thenberg & Kinde Fondkommission köper Berggård & Peterson Invest AB med det helägda dotterbolaget Bergsgård Peterson Fonder. Men medan affären väntar på Finansinspektionens godkännande fortsätter fonderna att backa på bred front. Det är bara den snart årsgamla makrofonden som visat tecken på trendbrott.
Vad händer med ägarbytet?
"Det går enligt plan och jag tror att det kommer att godkännas inom kort. Jag ser ingen anledning till varför affären inte skulle godkännas", säger Johan Bergsgård.
Vilka förändringar kommer ni att göra för att förbättra fondernas resultat?
"De nya ägarna kommer via sitt omfattande nätverk att bidra med mer kapital till fonderna, vilket borgar för en finansiellt sett robust och långsiktig lösning. Dessutom kommer förvaltarteamet att stärkas med fler personer. Der är dock för tidigt att kommunicera exakt hur det kommer att se ut."
Kommer du och de andra förvaltarna som i dag finns i bolaget att stanna kvar?
"Ja, vi kommer att jobba vidare i bolaget."
När får spararna se frukten av förändringarna?
"Förhoppningsvis redan i början av nästa år. Vi hoppas naturligtvis att 2008 ska bli lika framgångsrikt som 2006 då BP Småbolag steg med 26 procent."
Vilket är ditt bästa argument för att dagens sparare ska stanna kvar i era fonder?
"Vi har varit både bäst och sämst sedan start. Ibland har vi turen på vår sida men i år har vi både haft otur och varit oskickliga. Det har vi lärt oss väldigt mycket av. Nu är vi revanschsugna och vår nya ägare kommer inte att acceptera ett misslyckande. Det som gäller nu är att justera verksamheten så att 2008 blir ett riktigt bra år."
Slutligen, vad tror du om marknaden nästa år?
"Jag tror på en negativ börsutveckling under 2008, detta trots att börsen redan tappat en del och är 15 procent billigare än den var i juli. Riskvilligheten har dämpats och räntorna är högre än tidigare, vilket försvårar en börsuppgång. På den positiva sidan kan man lägga att efterfrågan på börsbolagens produkter och tjänster är stor och vinsterna är på en fortsatt hög nivå. Fast samtidigt visar rapporterna för tredje kvartalet att vinsterna börjar mattas av . Jag tror att vinsterna fortsätter sjunka och att det i sin tur leder till lägre aktiekurser 2008."
Bergsgård Peterson Fonder har i dag tre anställda och förvaltar cirka 70 miljoner kronor placerade i de fyra hedgefonderna: BP Småbolag, BP Nordic Hedge, BP fond-i-fond och BP Macro Hedge.
Kommentar: Vi har sett det flera gånger nu. Skickliga och ambitiösa förvaltare som efter att ha startat eget snabbt klättrar upp på fondtoppen och hyllas i medierna. Något år senare verkar de ha tappat känslan och faller till omvärldens, och deras egen, häpnad lika snabbt på resultatlistorna.
Johan Bergsgård, Ulf Peterson och Pekka Kääntä är erfarna analytiker. Med stöd och förstärkta resurser från den nya ägaren är sannolikt BP fonders chanser att komma igen ganska stora.
Det som gör att BP Fonder i mina ögon sticker ut på ett positivt sätt, förutom de goda resultaten 2006, är förvaltarnas öppna kommunikation med sina sparare, inte minst genom veckobreven. Förklaringen ligger naturligtvis i att förvaltarna har en bakgrund som börsjournalister.
Men det räcker inte att veta varför man förlorar pengar. Det här året har fonderna tappat för mycket och även om det låter bra med ägarebytet och resursförstärkning måste de visa lite resultat innan det kan bli aktuellt att rekommendera någon att köpa andelar. När det gäller makrofonden är jag dock beredd att säga avvakta, med tanke på den positiva utvecklingen de senaste månaderna.