TRYGGHET FÖR FÖRETAGARE, DEL 2 Rätt pensionslösning för dig och företaget

I förra avsnittet slog vi fast att det är ekonomiskt mer fördelaktigt att låta företaget betala pensionspremien än att pensionsspara privat. Men vilken av alla sparformer ska man välja? Ska du "bara" pensionsspara, eller behöver du även ha en försäkring kopplad till sparandet?


6 mars 2007

Alla företagare behöver se över sin trygghet med jämna mellanrum. Det gäller även pensionssparandet. Vilken form av pensionssparande du väljer beror dels på din familjesituation, dels på hur aktiv du själv tänker vara om du väljer fonder.

Har du familj bör du ha en livförsäkring som gör det möjligt för familjen att bo kvar om du skulle dö i förtid. En försäkring som gör att en efterlevande make/maka eller sambo slipper bli stående ensam med hela skuldbördan för bostaden är viktig - inte bara för företagare. Exempel:

Räntekostnader upp till 100 000 kr beskattas så att man får tillbaka 30 000 kronor, alltså 30 procent. Men på låneräntor över 100 000 kronor får man bara tillbaka 21 procent.

Om två makar betalar 60 000 kronor var i räntor på ett bolån blir det alltså 120 000 kronor per år att betala för den som har blivit lämnad ensam med lånen. Då har man passerat gränsen 100 000 kronor. Det innebär att man inte bara är ensam med lånen utan man får också en fördyring på de sista 20 000 kronorna. Med rätt skydd slipper man sådana bekymmer.

Därför är det smart att bestämma att hela försäkringsersättningen betalas ut i en klumpsumma. Det ger dina efterlevande frihet att antingen betala av lånet en gång för alla, eller göra en klok placering.

En livförsäkring som faller ut med en klumpsumma kan behöva kompletteras med ett periodiserande efterlevandeskydd, familjepension, som betalas ut under till exempel 20 år. På det sättet säkerställer man att det alltid finns en pension till familjen. Detta skydd tecknas oftast tillsammans med pensionsförsäkringen.

Om du väljer att sätta av pensionspremier i en traditionell pensionsförsäkring eller en fondförsäkring kan du knyta olika försäkringslösningar till sparandet.

Bland det viktigaste att tänka på är att ha en premiebefrielse i sin pensionsförsäkring. Då slipper man betala försäkringspremier om man är långvarigt sjuk och har svårt att få pengarna att räcka.

Det är oftast smartast att pensionsspara direkt i företaget. Den som är anställd i eget aktiebolag kan sätta av pengar till sin pension i en så kallad direktpension. Då byggs pensionen upp av beskattade medel i företaget. Företagare som har en vanlig pensionsförsäkring väljer oftast att placera i fonder. Då belastas sparandet med en mängd avgifter, plus en årlig avkastningsskatt till staten. Den som i stället väljer direktpension men fortfarande vill placera i fond kommer undan med en enda avgift - förvaltningsavgiften. Den som sparar med beskattade medel behöver inte betala avkastningsskatt och eftersom du inte har någon försäkring kopplad till pensionssparandet blir det heller inga avgifter till försäkringsbolaget.

Vill du ha ett efterlevandeskydd bör du teckna en vanlig gruppliv- eller individuell livförsäkring. Innan du går över till direktpension bör du alltid kontakta en skattejurist, som kan reda ut för- och nackdelarna för dig och ditt företag.

Björn Dickson



Marknadsöversikt

OMX Stockholm 30

1 DAG %

−3,77%

Senast

2 385,16

1 mån
Loading market data...
Senaste aktieanalyserna på Placera
Senaste aktieanalyserna på Placera
Privatekonomi med Placeras expert
Karolina Palutko Macéus
Karolina Palutko Macéus skriver om allt som har med privatekonomi att göra och hur du kan få mer pengar i plånboken.
AFV
AFV
Är du kund hos Avanza? Just nu kan du få en unik rabatt på Affärsvärlden. Afv har 28 år i rad utsetts till Sveriges bästa affärsmagasin i en undersökning med börs-VD:ar, finanschefer, IR-chefer och aktieproffs.
Annons
Introduce
för börsens små- och medelstora företag.
Annons
Investtech
Här hittar du våra artiklar om teknisk analys i samarbete med Investtech.
Börsen idag
Börsen idag
Här hittar du våra artiklar om börsen idag.