Rapportfloden: Blandade resultat
Eolus, Infracom, Midsummer, Biovica, Academedia och Wyld Networks finns bland bolagen som har publicerat sina kvartalssiffror.

31 aug. 2021
Eolus, Infracom, Midsummer, Biovica, Academedia och Wyld Networks finns bland bolagen som har publicerat sina kvartalssiffror.
31 aug. 2021
Klimator, som är specialiserat på vägklimatologi, redovisar ett rörelseresultat för det andra kvartalet 2021 på -6,6 miljoner kronor (-2,9). Nettoresultatet var -6,6 miljoner kronor (-2,9) och resultatet per aktie -0:49 kronor (-0:29).
Det framgår av bolagets delårsrapport för det andra kvartalet. Bolagets intäkter uppgick till 2,8 miljoner kronor (1,0).
Klimators arbete inom området Automotive sker enligt vd Patrik Simson i högt tempo och den order om utvärdering av Road Condition Data (RCD) som under augusti kom från en av Europas ledande leverantörer till fordonsindustrin kan i förlängningen leda till betydande försäljning, i de fall RCD implementeras i serieproduktion.
"I ett kortare perspektiv ger dock ordern extra energi till vårt team som arbetar mot Automotive och ger en positiv signaleffekt till andra underleverantörer och fordonstillverkare i segmentet", skriver Patrik Simson i sitt vd-ord.
Arbetet med att utveckla närliggande tjänster till Road Status Information, Ahead och Road Condition Data fortgår, enligt Klimator-vd:n. Bland annat har bolaget deltagit i en innovationsupphandling av Trafikverket med syfte att utveckla lösningar som gör att fler kan resa aktivt på ett säkert sätt. Klimator, som deltog med bidraget "RSI Bike" vilket använder data från smartphones och fordon kombinerat med fasta mätpunkter för att förutse behov av drift och underhåll av cykelvägar, vann juryns pris för bästa innovation.
Mobilspel- och e-sportbolaget Fragbite Group, som noterades i juli i år, redovisar en nettoomsättning för det andra kvartalet 2021 på 17,2 miljoner kronor (2,5). Justerat ebitda-resultat uppgick till -2,9 miljoner kronor (-1,7).
Fragbite pekar på att förvärvet av Playdigious endast konsoliderats in från den 31 maj samt att bolagets affärsområde E-sport uppvisat en lägre försäljning än förväntat, vilket är en direkt effekt av pandemin. En proformaredovisning har tagits fram i syfte att påvisa hur resultaträkningen hade förväntats sett ut om både Fragbite AB och Playdigious SAS hade förvärvats den 1 januari 2021. Omsättningen för det andra kvartalet hade då uppgått till 34,1 miljoner kronor med en justerad ebitda på 0,8 miljoner.
"Utsikterna för Fragbite Group ser bättre ut än någonsin. Vi har tack vare vår unika position där vi förenar e-sport och mobilspel i en bolagsgrupp, tillgång till det kapital som krävs för vår fortsatta expansion", skriver vd Stefan Tengvall.
Biokemibolaget Arocell hade ett nettoresultat om -6,7 miljoner kronor under det andra kvartalet 2021 (-6,2). Operativt kassaflöde uppgick till -5,2 miljoner kronor (-4,4). Likvida medel vid periodens utgång uppgick till 29,7 miljoner kronor (51,4).
Medicinteknikbolaget Sensodetect hade ett resultat efter finansiella poster på -2,5 miljoner kronor under det andra kvartalet 2021 (-1,6). Bolaget saknade omsättning under perioden (0).
I juni tillfördes bolaget 3,9 miljoner kronor genom en riktad emission. Bolaget räknar med att försäljningen ska komma i gång under slutet av året och därmed ytterligare kunna stärka kassan, heter det i rapporten.
"Sensodetect jobbar just nu intensivt med marknadslanseringar för introduktion i nya regioner. Efter ett gediget arbete i sommar räknar vi med att få igång försäljningen i Sverige och även i Saudiarabien och i Indien innan 2021 är till ända", skriver vd Jonas Hagberg.
Investeringsbolaget Arbona meddelar att koncernens intäkter uppgick till 27,0 miljoner kronor under första halvåret 2021 (24,3).
Koncernens rörelseresultat uppgick till -3,8 miljoner kronor (-0,8) medan resultat efter skatt blev 1,1 miljoner kronor (-1,9) motsvarande 0:00 kronor per aktie (-0:03).
Koncernens rörelseresultat för perioden belastas av negativa redovisade resultat i dotterbolagen medan koncernens resultat efter skatt lyftes av erhållna utdelningar från, och mindre reavinster vid omallokering av, de kortfristiga placeringarna.
Bokfört eget kapital per aktie är oförändrat jämfört med periodens början och uppgår till 2:67 kronor per aktie (1:78).
Eurocine Vaccines redovisar ett nettoresultat för det fjärde kvartalet i det brutna räkenskapsåret 2020/2021 på -6,0 miljoner kronor (-2,5).
Bolaget saknade intäkter under kvartalet (0) och resultatet per aktie uppgick till -0:77 kronor (-0:48). Under räkenskapsårets tredje kvartal gjordes en omvänd split 1:100 och nyckeltalen per aktie har räknats om med hänsyn till det.
Likvida medel vid periodens slut var 13,9 miljoner kronor (31,9).
Genom den emissionslikvid bolaget nyligen tillförts kommer Eurocines att förbereda starten av den första kliniska studien med bolagets vaccinkandidat mot klamydia, vilken planeras inledas under det fjärde kvartalet 2022, enligt vd Hans Arwidsson.
Parallellt med aktiviteterna inför den kliniska prövningen fortsätter bolaget affärsutvecklingsarbetet med förberedelse av potentiella partners för vaccinkandidaten mot klamydia. Dessutom pågår arbete med att identifiera, utvärdera och förhandla om ytterligare vaccinkandidater till portföljen, enligt Eurocines-vd:n.
NGM-noterade Prolight Diagnostics redovisar ett resultat efter skatt om -2,1 miljoner kronor (-0,6) för det andra kvartalet 2021. Kassaflödet från den löpande verksamheten var -1,6 miljoner kronor (0,9).
Under tiden för produktutveckling saknar Prolight försäljning och nettoomsättning, detta var fallet även under jämförelseperioden. Periodens övriga intäkter uppgick till 48.665 kronor (184.761) och bestod huvudsakligen av fördelningsintäkter från NGM och valutakursvinster, uppger bolaget.
"Vår ambition är fortfarande att etablera samarbete med en potentiell industriell partner för vidareutveckling av vårt Micro Flex system. Samtidigt bevakar vi även utvecklingen av nya teknologier och utvärderar om någon av dessa skulle kunna stärka och komplettera vårt erbjudande", skriver vd Ulf Bladin.
Opticept, som förser livsmedels- och växtindustrin med lösningar baserade på biologiska processer, hade rörelseintäkter om 2,6 miljoner kronor (61 tusen) under det andra kvartalet 2020, där nettoomsättningen utgjorde 2,5 miljoner kronor (13 tusen).
Ebitda-resultatet blev –5,5 miljoner kronor (-2,8) medan periodens resultat uppgick till -7,4 miljoner kronor (-3,0). Periodens kassaflöde uppgick under kvartalet till 7,3 miljoner kronor (20,2).
Gasporox, som säljer system till förpackningar med skyddande atmosfär, hade en omsättning på 1,7 miljoner kronor för det andra kvartalet 2021 vilket var ungefär i linje med utfallet för motsvarande period i fjol.
"Försäljningen ligger i linje med föregående år vilket är bra med tanke på att där flera order blivit uppskjutna till följd av Corona, antingen att projekt inte är möjliga ur resesynpunkt eller att kunderna är fullt upptagna med leveranser till vaccinfabriker och där vår lösning ännu inte blivit färdigintegrerad", kommenterar vd Märta Lewander Xu i delårsrapporten.
Rörelseresultatet försämrades till -2,8 miljoner kronor (-2,3). Nettoresultatet kom in på -2,8 miljoner kronor (-2,3).
Likvida medel uppgick till 16,6 miljoner kronor.
"Årets andra kvartal hade ett starkt fokus på uppbyggnaden av återförsäljarnätverket för instrumentserien samt lansering av en instrumentvariant för flexibla förpackningar, t.ex. infusionspåsar. Vi arbetar även aktivt på att bredda vår sensorförsäljning till fler maskintillverkare, enligt lagd plan, inför utgången av avtalsexklusivitet inom detta segment", skriver Märta Lewander Xu.
Under kvartalet har bolaget tagit "flera steg framåt" och adderat flera återförsäljare både i Asien, och nu även den första i USA, samt är igång med fler kunder inom läkemedelssegmentet där bolaget varit blockade av avtalsexklusivitet.
Axichem, verksamt inom industrikemikalier, hade ett rörelseresultat på -3,9 miljoner kronor för det andra kvartalet 2021 (-3,7). Nettoomsättningen uppgick till 60.000 kronor (0). Resultatet per aktie var -0:24 kronor (-0:23). Likvida medel vid periodens slut uppgick till 21,1 miljoner kronor.
Biosergen redovisar ett nettoresultat på -12,6 miljoner kronor för det andra kvartalet 2021. Per aktie var resultatet -0:78 kronor. Bolaget, som saknade omsättning under kvartalet, registrerades i februari 2021 varför jämförelsesiffror saknas.
Fokus under hösten kommer enligt Biosergens vd Peder M Andersen att ligga på att få till stånd fas 1-studier av antisvamppreparatet BSG005. Bolaget fick nyligen särläkemedelsstatus för BSG005 i USA och väntar på att få motsvarande besked från EMA i Europa.
Mälardalens Omsorgsfastigheter, som äger och förvaltar en samhällsfastighetsportfölj i Sverige, hade hyresintäkter om 27,2 miljoner kronor (24,1) i det andra kvartalet.
Driftnettot uppgick under perioden till 17,8 miljoner kronor (17,2) och förvaltningsresultatet till 3,9 miljoner kronor (6,9).
"Vi summerar ett intensivt kvartal med hög aktivitet utifrån bolagets fastställda plan. Utvecklingen av portföljen har intensifierats under kvartalet, vilket avspeglar sig i bolagets resultat", skriver vd Mathias Bjerkelius.
Idun Industrier, som utvecklar och förvaltar svenska industriföretag, hade en omsättning på 292 miljoner kronor för det andra kvartalet 2021 (166), med en organisk tillväxt på 31,7 procent.
Ebitda-resultatet stärktes till 50,2 miljoner kronor för perioden (28,3). Nettoresultatet blev 12,7 miljoner kronor (2,7).
"Den starka tillväxten har dels drivits av fyra nya gruppbolag som adderats under 2021, där förvärv av nischade kvalitetsbolag, ofta med höga marknadsandelar är en central del i Iduns strategi. Vi upplever just nu också en mycket stark industrikonjunktur att jämföra med det i högre utsträckning coronapåverkade andra kvartalet 2020. Förutsättningarna för tillväxt har varit ovanligt goda hittills under 2021", konstaterar vd Karl-Emil Engström i bolagets rapport.
Det första kvartalets höga priser på insatsvaror och råvaror har präglat också det andra kvartalet 2021, även om den bristande tillgången på vissa material som observerats tidigare i år nu förefaller ha stabiliserats något.
"Våra bolag har hittills parerat detta på ett bra sätt och kontinuerligt säkrat sin tillgång av råvara och andra insatsvaror. Vi har hittills inte upplevt några väsentliga störningar i vår leveransförmåga, även om det fortsatt inte går att utesluta temporärt negativ påverkan på exempelvis bruttomarginalen eller förmåga att snabbt möta stigande efterfrågan", skriver vd vidare.
Hemtjänsteföretaget Homemaid, noterat på Spotlight, redovisar ett rörelseresultat för det andra kvartalet på 4,8 miljoner kronor (2,8).
Nettoomsättningen uppgick till 82,7 miljoner kronor mot 61,4 miljoner kronor motsvarande period föregående år.
"Vi är glada och stolta över att omsättning och resultat fortsätter att utvecklas positivt. Affärsplanen som innebär utveckling av Homemaid inom ett antal fokuserade områden parallellt med kompletterande förvärv bär frukt", skriver vd Stefan Högkvist.
Resultat per aktie före utspädning blev 0:20 kronor (0:11).
First North-listade Intervacc, verksamt inom djurhälsa, redovisar ett resultat efter skatt på 6,2 miljoner kronor för det andra kvartalet 2021 (-5,8). Resultatet per aktie uppgick till -0:12 kronor (-0:13).
Rörelseresultatet blev -6,1 miljoner kronor (-5,8).
Nettoomsättningen uppgick till 1,8 miljoner kronor (1,6).
Den 17 juni rekommenderade europeiska läkemedelsmyndigheten EMA att Strangvac, ett vaccin mot infektionssjukdomen kvarka som drabbar hästar, godkänns för försäljning och marknadsföring i Europa och knappt två månader senare beviljade EU-kommissionen marknadsföringstillstånd.
"Efterfrågan på kritiskt produktionsmaterial för vaccintillverkning är hög och den globala logistikkedjan är ansträngd på grund av covid-19. Vi ser framför oss en ansvarsfull lansering där vi säkerställer att vi kan möta efterfrågan i de länder där vi först lanserar. Vi planerar att lansera under fjärde kvartalet i år", skriver vd Andreas Andersson i rapporten.
Bolaget upplever att efterfrågan på vaccinet redan är mycket stor och bedömer att användningen av kvarkavaccin kommer att komma upp i nivå med de mest spridda hästvaccinen till exempel vaccin mot hästinfluensa.
IT-bolaget Infracom redovisar ett rörelseresultat för det andra kvartalet på 16,0 miljoner kronor (11,8). Nettoomsättningen blev 72,0 miljoner kronor (54,2), en tillväxt på 33 procent mot föregående år.
"Samtidigt som vi ökar omsättningen lyckas vi även hålla uppe vår lönsamhet, trots att vi parallellt omstrukturerar processerna i de nyförvärvade bolagen för att nå effektivitet", skriver vd Bo Kjellberg i rapporten.
Vindkraftbolaget Eolus Vind redovisar ett resultat före skatt på -4,3 miljoner kronor för det andra kvartalet 2021 (16,2). Resultatet per aktie uppgick till -0:06 kronor (0:92).
Nettoomsättningen uppgick till 673 miljoner kronor (410). Rörelseresultatet blev 8,2 miljoner kronor (64,2).
Under perioden överlämnades 13 vindkraftverk (1) med en total effekt om 47 megawatt till kunder (1).
Eolus Vind skriver att färdigställandegraden i de pågående byggnationer som uppfyller kraven för successiv vinstavräkning har påverkat rörelseresultatet. Mindre förseningar med anledning av covid-19 har lett till en lägre färdigställandegrad i byggnationen av projekt Öyfjellet, vilket också påverkat rörelseresultatet.
Tidigare kommunicerade förseningar i projekt Wind Wall på grund av pandemin har också lett till det lägre rörelseresultatet, framhåller bolaget i rapporten.
Kakel Max hade en nettoomsättning uppgående till 42,1 miljoner kronor (39,0) under årets andra kvartal.
Rörelseresultatet uppgick till 1,9 miljoner kronor (2,8) vilket motsvarar en rörelsemarginal om 4,6 procent (7,2). I resultatet ingår en kundförlust inklusive lagernedskrivning om totalt 0,8 miljoner kronor.
Resultat efter skatt blev 1,4 miljoner kronor (2,2) motsvarande 0:45 kronor per aktie (0:72).
"Vi ser med all tydlighet att marknadsosäkerheten minskar och aktiviteten ökar inom de flesta kundkategorier. 12 procent av försäljningen för kvartalet härleds nya kunder varav hälften av dessa så kallade återkommande avtalskunder. Inom kundgruppen Större Byggbolag & Fastighetsbolag är återhämtningen mycket mer långsam, vi ser dock tydliga signaler om ökad aktivitet inom kundkategorin", skriver vd Daniel Källberg i delårsrapporten.
Kakel Max binder mer kapital i lager än tidigare, något som vd skriver är ett medvetet beslut för att undvika flaskhalsar, brist på vissa material i leverantörskedjan samt prishöjningar.
Solenergiföretaget Midsummer redovisar ett nettoresultat på -38,1 miljoner kronor för det andra kvartalet 2021 (-17,6). Nettoomsättningen uppgick till 10,1 miljoner kronor (28,4) och rörelseresultatet försämrades till -32,9 miljoner kronor (-12,4). Ebitda-resultatet var -23,5 miljoner kronor (3,5).
Pandemin och svårigheterna att resa har haft en stark negativ påverkan på affärsområdet Produktionsutrustning, skriver vd Sven Lindström i rapporten.
"Inga nya maskinförsäljningar skedde under det första halvåret 2021. Vi ser dock ljuset i slutet av tunneln och när resande och affärer förhoppningsvis normaliseras i slutet av detta eller nästa år ser vi fram mot att kunna återuppta försäljningen av maskiner igen", skriver han.
Biovica redovisar ett rörelseresultat om -12,2 miljoner kronor (-8,7) för det första kvartalet, maj-juli, i det brutna räkenskapsåret 2021/22. Periodens resultat per aktie blev -0:43 kronor (-0:36).
Under första kvartalet har Biovica haft fokus på att slutföra 510(k)-processen med FDA.
"Vi räknar med att skicka in den kompletterande dokumentationen i början av september och givet normal handläggningstid från FDA:s sida bör vi få återkoppling under september månad. Möjligt utfall är då antingen ett godkännande (clearance) alternativt en uppmaning att inkomma med mer information", skriver vd Anders Rylander i rapporten.
Utgående likvida medel uppgick per den 31 juli 2021 till 131 miljoner kronor.
"Biovica är väl kapitaliserat inför kommersialiseringen i USA och Europa. Med nuvarande kapital beräknas bolaget åtminstone ha kapital för två års drift, förväntad försäljningsökning oräknat", står det i rapporten.
Mjukvarubolaget Ranplan redovisar en nettoomsättning på 8,3 miljoner kronor för det första halvåret 2021 (4,7).
Rörelseresultatet landade på -9,7 miljoner kronor (-18,9) medan resultatet per aktie summerades till -0:44 kronor (-1:02).
Papilly, som säljer stresshanteringsprogram, redovisar ett rörelseresultat om -4,5 miljoner kronor (-4,2) för det första halvåret 2021. Omsättningen uppgick till 0,3 miljoner kronor (0,4).
Under det första halvåret har bolaget ingått avtal med ägare till cirka 60 procent av aktierna i Bonzun Health Information om att förvärva samtliga aktier i Bonzun genom en apportemission. Till följd av detta tilldelades Papilly observationsstatus av Nasdaq Stockholm med anledning av att det innebär en genomgripande verksamhetsförändring.
Papilly har sedan dess presenterat en verksamhetsbeskrivning för Nasdaq och skriver i rapporten att besked om fortsatt notering väntar inom kort.
Utbildningsföretaget Academedia redovisar ett resultat efter skatt på 180 miljoner kronor för det fjärde kvartalet i det brutna räkenskapsåret 2020/2021.
Ett genomsnitt av tre analytikerprognoser, som Infront sammanställt inför rapporten, var 207 miljoner kronor.
Rörelseresultatet blev 329 miljoner kronor, jämfört med ett analytikersnitt på 393 miljoner kronor.
Rörelsemarginalen var 9,0 procent, mot ett snitt på 11,0 procent.
Justerat rörelseresultat, rensat för jämförelsestörande poster på -14 miljoner kronor och IFRS 16, uppgick till 280 miljoner kronor. De jämförelsestörande posterna bestod av -4 miljoner kronor relaterat till integrationskostnader för förvärvet av Swedish Education Group (Segab) och -10 miljoner kronor relaterat till omstruktureringskostnader för gymnasieverksamhet.
Tidigare under året inställda aktiviteter har under kvartalet kunnat genomföras, vilket enligt Academedia innebar högre kostnader för underhåll och rörliga kostnader om cirka 30 miljoner kronor. Ett lägre semesteruttag ökade personalkostnaderna med 25 miljoner kronor. Koncernkostnader ökade något, vilket enligt Academedia även det avspeglade kostnader för aktiviteter som tidigare under året behövt ställas in.
Nettoomsättningen uppgick till 3.672 miljoner kronor, jämfört med analytikersnittet på 3.582 miljoner kronor.
Resultatet per aktie uppgick till 1:70 kronor, mot ett snitt på 1:96 kronor.
Bolaget föreslår en utdelning på 1:75 kronor per aktie (1:50) för verksamhetsåret 2020/2021. Väntat var enligt Infronts sammanställning en utdelning på 1:93 kronor.
IoT-bolaget Wyld Networks, som utvecklar nätverksapplikationer och som noterades på First North i juli i år, redovisar intäkter på 0,9 miljoner kronor (1,6) och ett rörelseresultat om -9,7 miljoner kronor (-1,6).
"Försäljningen under andra kvartalet berodde nästan helt och hållet på ett pågående projekt med Eutelsat som kommer att fortsätta starkt under andra halvåret 2021", skriver Wyld i delårsrapporten.
Övriga intäkter avser den upplupna skattekredit för FoU som betalats av den brittiska regeringen och som kommer att betalas ut i början av 2022. Det belopp som erhölls 2021 för räkenskapsåret 2020 var 3,3 miljoner kronor.
Resultatet belastades av en engångskostnad på 4,1 miljoner kronor relaterad till listningsprocessen.
"Det andra kvartalet 2021 överträffade våra förväntningar där vi skrev kontrakt med sex nya kunder. Bland dessa finns Chevron i olje- och gassektorn samt Rijk Zwaan, inom jordbruk, vilka båda åtagit sig att testa och demonstrera vår IoT-lösning via satellit inför den kommersiella lanseringen", skriver bolaget.
Fram till slutet av andra kvartalet har Wyld nu säkrat avtal med nio företag som kommer att utvärdera bolagets IoT-lösning Wyld Connect.
Under kvartalet levererade Wyld också de första fem satellitterminalerna för test till satellitpartnern Eutelsat, vilket är en del av ett kommersiellt avtal värt 1,3 miljoner kronor.
Eolus, Infracom, Midsummer, Biovica, Academedia och Wyld Networks finns bland bolagen som har publicerat sina kvartalssiffror.
31 aug. 2021
Klimator, som är specialiserat på vägklimatologi, redovisar ett rörelseresultat för det andra kvartalet 2021 på -6,6 miljoner kronor (-2,9). Nettoresultatet var -6,6 miljoner kronor (-2,9) och resultatet per aktie -0:49 kronor (-0:29).
Det framgår av bolagets delårsrapport för det andra kvartalet. Bolagets intäkter uppgick till 2,8 miljoner kronor (1,0).
Klimators arbete inom området Automotive sker enligt vd Patrik Simson i högt tempo och den order om utvärdering av Road Condition Data (RCD) som under augusti kom från en av Europas ledande leverantörer till fordonsindustrin kan i förlängningen leda till betydande försäljning, i de fall RCD implementeras i serieproduktion.
"I ett kortare perspektiv ger dock ordern extra energi till vårt team som arbetar mot Automotive och ger en positiv signaleffekt till andra underleverantörer och fordonstillverkare i segmentet", skriver Patrik Simson i sitt vd-ord.
Arbetet med att utveckla närliggande tjänster till Road Status Information, Ahead och Road Condition Data fortgår, enligt Klimator-vd:n. Bland annat har bolaget deltagit i en innovationsupphandling av Trafikverket med syfte att utveckla lösningar som gör att fler kan resa aktivt på ett säkert sätt. Klimator, som deltog med bidraget "RSI Bike" vilket använder data från smartphones och fordon kombinerat med fasta mätpunkter för att förutse behov av drift och underhåll av cykelvägar, vann juryns pris för bästa innovation.
Mobilspel- och e-sportbolaget Fragbite Group, som noterades i juli i år, redovisar en nettoomsättning för det andra kvartalet 2021 på 17,2 miljoner kronor (2,5). Justerat ebitda-resultat uppgick till -2,9 miljoner kronor (-1,7).
Fragbite pekar på att förvärvet av Playdigious endast konsoliderats in från den 31 maj samt att bolagets affärsområde E-sport uppvisat en lägre försäljning än förväntat, vilket är en direkt effekt av pandemin. En proformaredovisning har tagits fram i syfte att påvisa hur resultaträkningen hade förväntats sett ut om både Fragbite AB och Playdigious SAS hade förvärvats den 1 januari 2021. Omsättningen för det andra kvartalet hade då uppgått till 34,1 miljoner kronor med en justerad ebitda på 0,8 miljoner.
"Utsikterna för Fragbite Group ser bättre ut än någonsin. Vi har tack vare vår unika position där vi förenar e-sport och mobilspel i en bolagsgrupp, tillgång till det kapital som krävs för vår fortsatta expansion", skriver vd Stefan Tengvall.
Biokemibolaget Arocell hade ett nettoresultat om -6,7 miljoner kronor under det andra kvartalet 2021 (-6,2). Operativt kassaflöde uppgick till -5,2 miljoner kronor (-4,4). Likvida medel vid periodens utgång uppgick till 29,7 miljoner kronor (51,4).
Medicinteknikbolaget Sensodetect hade ett resultat efter finansiella poster på -2,5 miljoner kronor under det andra kvartalet 2021 (-1,6). Bolaget saknade omsättning under perioden (0).
I juni tillfördes bolaget 3,9 miljoner kronor genom en riktad emission. Bolaget räknar med att försäljningen ska komma i gång under slutet av året och därmed ytterligare kunna stärka kassan, heter det i rapporten.
"Sensodetect jobbar just nu intensivt med marknadslanseringar för introduktion i nya regioner. Efter ett gediget arbete i sommar räknar vi med att få igång försäljningen i Sverige och även i Saudiarabien och i Indien innan 2021 är till ända", skriver vd Jonas Hagberg.
Investeringsbolaget Arbona meddelar att koncernens intäkter uppgick till 27,0 miljoner kronor under första halvåret 2021 (24,3).
Koncernens rörelseresultat uppgick till -3,8 miljoner kronor (-0,8) medan resultat efter skatt blev 1,1 miljoner kronor (-1,9) motsvarande 0:00 kronor per aktie (-0:03).
Koncernens rörelseresultat för perioden belastas av negativa redovisade resultat i dotterbolagen medan koncernens resultat efter skatt lyftes av erhållna utdelningar från, och mindre reavinster vid omallokering av, de kortfristiga placeringarna.
Bokfört eget kapital per aktie är oförändrat jämfört med periodens början och uppgår till 2:67 kronor per aktie (1:78).
Eurocine Vaccines redovisar ett nettoresultat för det fjärde kvartalet i det brutna räkenskapsåret 2020/2021 på -6,0 miljoner kronor (-2,5).
Bolaget saknade intäkter under kvartalet (0) och resultatet per aktie uppgick till -0:77 kronor (-0:48). Under räkenskapsårets tredje kvartal gjordes en omvänd split 1:100 och nyckeltalen per aktie har räknats om med hänsyn till det.
Likvida medel vid periodens slut var 13,9 miljoner kronor (31,9).
Genom den emissionslikvid bolaget nyligen tillförts kommer Eurocines att förbereda starten av den första kliniska studien med bolagets vaccinkandidat mot klamydia, vilken planeras inledas under det fjärde kvartalet 2022, enligt vd Hans Arwidsson.
Parallellt med aktiviteterna inför den kliniska prövningen fortsätter bolaget affärsutvecklingsarbetet med förberedelse av potentiella partners för vaccinkandidaten mot klamydia. Dessutom pågår arbete med att identifiera, utvärdera och förhandla om ytterligare vaccinkandidater till portföljen, enligt Eurocines-vd:n.
NGM-noterade Prolight Diagnostics redovisar ett resultat efter skatt om -2,1 miljoner kronor (-0,6) för det andra kvartalet 2021. Kassaflödet från den löpande verksamheten var -1,6 miljoner kronor (0,9).
Under tiden för produktutveckling saknar Prolight försäljning och nettoomsättning, detta var fallet även under jämförelseperioden. Periodens övriga intäkter uppgick till 48.665 kronor (184.761) och bestod huvudsakligen av fördelningsintäkter från NGM och valutakursvinster, uppger bolaget.
"Vår ambition är fortfarande att etablera samarbete med en potentiell industriell partner för vidareutveckling av vårt Micro Flex system. Samtidigt bevakar vi även utvecklingen av nya teknologier och utvärderar om någon av dessa skulle kunna stärka och komplettera vårt erbjudande", skriver vd Ulf Bladin.
Opticept, som förser livsmedels- och växtindustrin med lösningar baserade på biologiska processer, hade rörelseintäkter om 2,6 miljoner kronor (61 tusen) under det andra kvartalet 2020, där nettoomsättningen utgjorde 2,5 miljoner kronor (13 tusen).
Ebitda-resultatet blev –5,5 miljoner kronor (-2,8) medan periodens resultat uppgick till -7,4 miljoner kronor (-3,0). Periodens kassaflöde uppgick under kvartalet till 7,3 miljoner kronor (20,2).
Gasporox, som säljer system till förpackningar med skyddande atmosfär, hade en omsättning på 1,7 miljoner kronor för det andra kvartalet 2021 vilket var ungefär i linje med utfallet för motsvarande period i fjol.
"Försäljningen ligger i linje med föregående år vilket är bra med tanke på att där flera order blivit uppskjutna till följd av Corona, antingen att projekt inte är möjliga ur resesynpunkt eller att kunderna är fullt upptagna med leveranser till vaccinfabriker och där vår lösning ännu inte blivit färdigintegrerad", kommenterar vd Märta Lewander Xu i delårsrapporten.
Rörelseresultatet försämrades till -2,8 miljoner kronor (-2,3). Nettoresultatet kom in på -2,8 miljoner kronor (-2,3).
Likvida medel uppgick till 16,6 miljoner kronor.
"Årets andra kvartal hade ett starkt fokus på uppbyggnaden av återförsäljarnätverket för instrumentserien samt lansering av en instrumentvariant för flexibla förpackningar, t.ex. infusionspåsar. Vi arbetar även aktivt på att bredda vår sensorförsäljning till fler maskintillverkare, enligt lagd plan, inför utgången av avtalsexklusivitet inom detta segment", skriver Märta Lewander Xu.
Under kvartalet har bolaget tagit "flera steg framåt" och adderat flera återförsäljare både i Asien, och nu även den första i USA, samt är igång med fler kunder inom läkemedelssegmentet där bolaget varit blockade av avtalsexklusivitet.
Axichem, verksamt inom industrikemikalier, hade ett rörelseresultat på -3,9 miljoner kronor för det andra kvartalet 2021 (-3,7). Nettoomsättningen uppgick till 60.000 kronor (0). Resultatet per aktie var -0:24 kronor (-0:23). Likvida medel vid periodens slut uppgick till 21,1 miljoner kronor.
Biosergen redovisar ett nettoresultat på -12,6 miljoner kronor för det andra kvartalet 2021. Per aktie var resultatet -0:78 kronor. Bolaget, som saknade omsättning under kvartalet, registrerades i februari 2021 varför jämförelsesiffror saknas.
Fokus under hösten kommer enligt Biosergens vd Peder M Andersen att ligga på att få till stånd fas 1-studier av antisvamppreparatet BSG005. Bolaget fick nyligen särläkemedelsstatus för BSG005 i USA och väntar på att få motsvarande besked från EMA i Europa.
Mälardalens Omsorgsfastigheter, som äger och förvaltar en samhällsfastighetsportfölj i Sverige, hade hyresintäkter om 27,2 miljoner kronor (24,1) i det andra kvartalet.
Driftnettot uppgick under perioden till 17,8 miljoner kronor (17,2) och förvaltningsresultatet till 3,9 miljoner kronor (6,9).
"Vi summerar ett intensivt kvartal med hög aktivitet utifrån bolagets fastställda plan. Utvecklingen av portföljen har intensifierats under kvartalet, vilket avspeglar sig i bolagets resultat", skriver vd Mathias Bjerkelius.
Idun Industrier, som utvecklar och förvaltar svenska industriföretag, hade en omsättning på 292 miljoner kronor för det andra kvartalet 2021 (166), med en organisk tillväxt på 31,7 procent.
Ebitda-resultatet stärktes till 50,2 miljoner kronor för perioden (28,3). Nettoresultatet blev 12,7 miljoner kronor (2,7).
"Den starka tillväxten har dels drivits av fyra nya gruppbolag som adderats under 2021, där förvärv av nischade kvalitetsbolag, ofta med höga marknadsandelar är en central del i Iduns strategi. Vi upplever just nu också en mycket stark industrikonjunktur att jämföra med det i högre utsträckning coronapåverkade andra kvartalet 2020. Förutsättningarna för tillväxt har varit ovanligt goda hittills under 2021", konstaterar vd Karl-Emil Engström i bolagets rapport.
Det första kvartalets höga priser på insatsvaror och råvaror har präglat också det andra kvartalet 2021, även om den bristande tillgången på vissa material som observerats tidigare i år nu förefaller ha stabiliserats något.
"Våra bolag har hittills parerat detta på ett bra sätt och kontinuerligt säkrat sin tillgång av råvara och andra insatsvaror. Vi har hittills inte upplevt några väsentliga störningar i vår leveransförmåga, även om det fortsatt inte går att utesluta temporärt negativ påverkan på exempelvis bruttomarginalen eller förmåga att snabbt möta stigande efterfrågan", skriver vd vidare.
Hemtjänsteföretaget Homemaid, noterat på Spotlight, redovisar ett rörelseresultat för det andra kvartalet på 4,8 miljoner kronor (2,8).
Nettoomsättningen uppgick till 82,7 miljoner kronor mot 61,4 miljoner kronor motsvarande period föregående år.
"Vi är glada och stolta över att omsättning och resultat fortsätter att utvecklas positivt. Affärsplanen som innebär utveckling av Homemaid inom ett antal fokuserade områden parallellt med kompletterande förvärv bär frukt", skriver vd Stefan Högkvist.
Resultat per aktie före utspädning blev 0:20 kronor (0:11).
First North-listade Intervacc, verksamt inom djurhälsa, redovisar ett resultat efter skatt på 6,2 miljoner kronor för det andra kvartalet 2021 (-5,8). Resultatet per aktie uppgick till -0:12 kronor (-0:13).
Rörelseresultatet blev -6,1 miljoner kronor (-5,8).
Nettoomsättningen uppgick till 1,8 miljoner kronor (1,6).
Den 17 juni rekommenderade europeiska läkemedelsmyndigheten EMA att Strangvac, ett vaccin mot infektionssjukdomen kvarka som drabbar hästar, godkänns för försäljning och marknadsföring i Europa och knappt två månader senare beviljade EU-kommissionen marknadsföringstillstånd.
"Efterfrågan på kritiskt produktionsmaterial för vaccintillverkning är hög och den globala logistikkedjan är ansträngd på grund av covid-19. Vi ser framför oss en ansvarsfull lansering där vi säkerställer att vi kan möta efterfrågan i de länder där vi först lanserar. Vi planerar att lansera under fjärde kvartalet i år", skriver vd Andreas Andersson i rapporten.
Bolaget upplever att efterfrågan på vaccinet redan är mycket stor och bedömer att användningen av kvarkavaccin kommer att komma upp i nivå med de mest spridda hästvaccinen till exempel vaccin mot hästinfluensa.
IT-bolaget Infracom redovisar ett rörelseresultat för det andra kvartalet på 16,0 miljoner kronor (11,8). Nettoomsättningen blev 72,0 miljoner kronor (54,2), en tillväxt på 33 procent mot föregående år.
"Samtidigt som vi ökar omsättningen lyckas vi även hålla uppe vår lönsamhet, trots att vi parallellt omstrukturerar processerna i de nyförvärvade bolagen för att nå effektivitet", skriver vd Bo Kjellberg i rapporten.
Vindkraftbolaget Eolus Vind redovisar ett resultat före skatt på -4,3 miljoner kronor för det andra kvartalet 2021 (16,2). Resultatet per aktie uppgick till -0:06 kronor (0:92).
Nettoomsättningen uppgick till 673 miljoner kronor (410). Rörelseresultatet blev 8,2 miljoner kronor (64,2).
Under perioden överlämnades 13 vindkraftverk (1) med en total effekt om 47 megawatt till kunder (1).
Eolus Vind skriver att färdigställandegraden i de pågående byggnationer som uppfyller kraven för successiv vinstavräkning har påverkat rörelseresultatet. Mindre förseningar med anledning av covid-19 har lett till en lägre färdigställandegrad i byggnationen av projekt Öyfjellet, vilket också påverkat rörelseresultatet.
Tidigare kommunicerade förseningar i projekt Wind Wall på grund av pandemin har också lett till det lägre rörelseresultatet, framhåller bolaget i rapporten.
Kakel Max hade en nettoomsättning uppgående till 42,1 miljoner kronor (39,0) under årets andra kvartal.
Rörelseresultatet uppgick till 1,9 miljoner kronor (2,8) vilket motsvarar en rörelsemarginal om 4,6 procent (7,2). I resultatet ingår en kundförlust inklusive lagernedskrivning om totalt 0,8 miljoner kronor.
Resultat efter skatt blev 1,4 miljoner kronor (2,2) motsvarande 0:45 kronor per aktie (0:72).
"Vi ser med all tydlighet att marknadsosäkerheten minskar och aktiviteten ökar inom de flesta kundkategorier. 12 procent av försäljningen för kvartalet härleds nya kunder varav hälften av dessa så kallade återkommande avtalskunder. Inom kundgruppen Större Byggbolag & Fastighetsbolag är återhämtningen mycket mer långsam, vi ser dock tydliga signaler om ökad aktivitet inom kundkategorin", skriver vd Daniel Källberg i delårsrapporten.
Kakel Max binder mer kapital i lager än tidigare, något som vd skriver är ett medvetet beslut för att undvika flaskhalsar, brist på vissa material i leverantörskedjan samt prishöjningar.
Solenergiföretaget Midsummer redovisar ett nettoresultat på -38,1 miljoner kronor för det andra kvartalet 2021 (-17,6). Nettoomsättningen uppgick till 10,1 miljoner kronor (28,4) och rörelseresultatet försämrades till -32,9 miljoner kronor (-12,4). Ebitda-resultatet var -23,5 miljoner kronor (3,5).
Pandemin och svårigheterna att resa har haft en stark negativ påverkan på affärsområdet Produktionsutrustning, skriver vd Sven Lindström i rapporten.
"Inga nya maskinförsäljningar skedde under det första halvåret 2021. Vi ser dock ljuset i slutet av tunneln och när resande och affärer förhoppningsvis normaliseras i slutet av detta eller nästa år ser vi fram mot att kunna återuppta försäljningen av maskiner igen", skriver han.
Biovica redovisar ett rörelseresultat om -12,2 miljoner kronor (-8,7) för det första kvartalet, maj-juli, i det brutna räkenskapsåret 2021/22. Periodens resultat per aktie blev -0:43 kronor (-0:36).
Under första kvartalet har Biovica haft fokus på att slutföra 510(k)-processen med FDA.
"Vi räknar med att skicka in den kompletterande dokumentationen i början av september och givet normal handläggningstid från FDA:s sida bör vi få återkoppling under september månad. Möjligt utfall är då antingen ett godkännande (clearance) alternativt en uppmaning att inkomma med mer information", skriver vd Anders Rylander i rapporten.
Utgående likvida medel uppgick per den 31 juli 2021 till 131 miljoner kronor.
"Biovica är väl kapitaliserat inför kommersialiseringen i USA och Europa. Med nuvarande kapital beräknas bolaget åtminstone ha kapital för två års drift, förväntad försäljningsökning oräknat", står det i rapporten.
Mjukvarubolaget Ranplan redovisar en nettoomsättning på 8,3 miljoner kronor för det första halvåret 2021 (4,7).
Rörelseresultatet landade på -9,7 miljoner kronor (-18,9) medan resultatet per aktie summerades till -0:44 kronor (-1:02).
Papilly, som säljer stresshanteringsprogram, redovisar ett rörelseresultat om -4,5 miljoner kronor (-4,2) för det första halvåret 2021. Omsättningen uppgick till 0,3 miljoner kronor (0,4).
Under det första halvåret har bolaget ingått avtal med ägare till cirka 60 procent av aktierna i Bonzun Health Information om att förvärva samtliga aktier i Bonzun genom en apportemission. Till följd av detta tilldelades Papilly observationsstatus av Nasdaq Stockholm med anledning av att det innebär en genomgripande verksamhetsförändring.
Papilly har sedan dess presenterat en verksamhetsbeskrivning för Nasdaq och skriver i rapporten att besked om fortsatt notering väntar inom kort.
Utbildningsföretaget Academedia redovisar ett resultat efter skatt på 180 miljoner kronor för det fjärde kvartalet i det brutna räkenskapsåret 2020/2021.
Ett genomsnitt av tre analytikerprognoser, som Infront sammanställt inför rapporten, var 207 miljoner kronor.
Rörelseresultatet blev 329 miljoner kronor, jämfört med ett analytikersnitt på 393 miljoner kronor.
Rörelsemarginalen var 9,0 procent, mot ett snitt på 11,0 procent.
Justerat rörelseresultat, rensat för jämförelsestörande poster på -14 miljoner kronor och IFRS 16, uppgick till 280 miljoner kronor. De jämförelsestörande posterna bestod av -4 miljoner kronor relaterat till integrationskostnader för förvärvet av Swedish Education Group (Segab) och -10 miljoner kronor relaterat till omstruktureringskostnader för gymnasieverksamhet.
Tidigare under året inställda aktiviteter har under kvartalet kunnat genomföras, vilket enligt Academedia innebar högre kostnader för underhåll och rörliga kostnader om cirka 30 miljoner kronor. Ett lägre semesteruttag ökade personalkostnaderna med 25 miljoner kronor. Koncernkostnader ökade något, vilket enligt Academedia även det avspeglade kostnader för aktiviteter som tidigare under året behövt ställas in.
Nettoomsättningen uppgick till 3.672 miljoner kronor, jämfört med analytikersnittet på 3.582 miljoner kronor.
Resultatet per aktie uppgick till 1:70 kronor, mot ett snitt på 1:96 kronor.
Bolaget föreslår en utdelning på 1:75 kronor per aktie (1:50) för verksamhetsåret 2020/2021. Väntat var enligt Infronts sammanställning en utdelning på 1:93 kronor.
IoT-bolaget Wyld Networks, som utvecklar nätverksapplikationer och som noterades på First North i juli i år, redovisar intäkter på 0,9 miljoner kronor (1,6) och ett rörelseresultat om -9,7 miljoner kronor (-1,6).
"Försäljningen under andra kvartalet berodde nästan helt och hållet på ett pågående projekt med Eutelsat som kommer att fortsätta starkt under andra halvåret 2021", skriver Wyld i delårsrapporten.
Övriga intäkter avser den upplupna skattekredit för FoU som betalats av den brittiska regeringen och som kommer att betalas ut i början av 2022. Det belopp som erhölls 2021 för räkenskapsåret 2020 var 3,3 miljoner kronor.
Resultatet belastades av en engångskostnad på 4,1 miljoner kronor relaterad till listningsprocessen.
"Det andra kvartalet 2021 överträffade våra förväntningar där vi skrev kontrakt med sex nya kunder. Bland dessa finns Chevron i olje- och gassektorn samt Rijk Zwaan, inom jordbruk, vilka båda åtagit sig att testa och demonstrera vår IoT-lösning via satellit inför den kommersiella lanseringen", skriver bolaget.
Fram till slutet av andra kvartalet har Wyld nu säkrat avtal med nio företag som kommer att utvärdera bolagets IoT-lösning Wyld Connect.
Under kvartalet levererade Wyld också de första fem satellitterminalerna för test till satellitpartnern Eutelsat, vilket är en del av ett kommersiellt avtal värt 1,3 miljoner kronor.
Swedbank Robur
Börsåret 2025
Fortnox-budet
Swedbank Robur
Börsåret 2025
Fortnox-budet
Amazon.com
Igår, 18:45
Sista-minuten bud på Tiktok
OMX Stockholm 30
1 DAG %
Senast
2 478,69