Rapportfloden: Blandade resultat
Electragruppen, Eurobattery Minerals, Quickbit, Nibe, Kopparbergs, Raysearch, Garo och Embracer finns bland bolagen som har publicerat sina kvartalssiffror.

18 nov. 2020
Electragruppen, Eurobattery Minerals, Quickbit, Nibe, Kopparbergs, Raysearch, Garo och Embracer finns bland bolagen som har publicerat sina kvartalssiffror.
18 nov. 2020
Guard Therapeutics resultat efter finansiella poster uppgick för årets tredje kvartal till -12,8 miljoner kronor (-7,8). Resultatet per aktie var -0:08 kronor (-0:06). Bolaget hade inga intäkter (0).
Bolagets vd Tobias Agervald skriver i rapporten att en första studie nu väntar på patienter som riskerar att drabbas av allvarliga njurskador i samband med öppen hjärtkirurgi med användning av hjärt-lungmaskin. Studien beskrivs som begränsad, men viktig, och är planerad att genomföras i Tyskland där den ska lägga grund för ett större, globalt fas 2-program inom samma indikation.
"Förutsatt ett slutligt myndighetsgodkännande förväntar vi oss att påbörja patientrekryteringen under första kvartalet 2021. Trots en markant ökning av antalet covid-19-fall i Europa ser vi i dagsläget inget hinder för att genomföra studien enligt plan", skriver Tobias Agervald i rapporten.
First North-listade Talkpool, som är verksamt inom sakernas internet-lösningar och kommunikationsnätverk, redovisar en nettoförsäljning på 5,1 miljoner kronor (5,2) i tredje kvartalet 2020.
Ebitda landade på 0,3 miljoner kronor (-0,3) med en marginal på 5,5 procent (-5,3). Rörelseresultatet blev 0,2 miljoner kronor (-0,4) med en marginal på 3,4 procent (-7,8)
First North-listade assistansbolaget Livihop omsättning minskade med 4,4 procent till 137,3 miljoner kronor för det tredje kvartalet 2020 (143,6).
"Hemtjänsten har mot slutet av kvartalet återgått till samma nivå av levererade timmar som tiden före covid-19. Den rädsla som under pandemins begynnelse till stor del präglade hemtjänstverksamheten har nästan försvunnit helt", skriver vd Nils Stiernstedt i rapporten.
Ebitda-resultatet landade på 4,2 miljoner kronor (4,1). På sikt räknar vd:n med att marginalerna kommer att öka genom högre effektivitet inom personlig assistans samt utökning av affärsområde boenden som generellt präglas av högre bruttomarginaler.
"Ytterligare bidragande faktorer till marginalförstärkning är den föreslagna höjningen av schablonbeloppet 2021. Höjningen om drygt 10 kronor per utförd assistanstimme kommer till stor del tillföras resultatet", skriver Nils Stiernstedt.
Electragruppen, som driver butikskedjor för hemelektronik och telekomprodukter, rapporterar en nettoomsättning på 484 miljoner kronor (450) för det tredje kvartalet 2020.
Rörelseresultatet uppgick till 8,9 miljoner kronor (6,3). Resultat efter skatt blev 7,3 miljoner kronor (4,6) motsvarande ett resultat per aktie om 1:40 kronor (0:88). Kassaflödet från den löpande verksamheten uppgick till 71,9 miljoner kronor (38,1).
Eurobattery Minerals, som handlas på NGM, hade ett resultat efter finansiella poster om -3,5 miljoner kronor under det tredje kvartalet 2020 (-2,4). Ebitda-resultatet uppgick till -3,3 miljoner kronor (-2,4). Bolaget hade ingen nettoomsättning under kvartalet.
Kassaflödet från den löpande verksamheten var -4,8 miljoner kronor (-3,6) under kvartalet. De likvida medlen uppgick till 30,3 miljoner kronor per den 30 september 2020 (11,8).
"Under tredje kvartalet har vi utvecklat vår verksamhet genom våra projekt i Finland, Spanien och Sverige, och genom en lyckad företrädesemission som tecknades till 209 procent. Tillsammans med teckningsoptionerna, för vilka handeln avslutades i slutet av oktober, har vi fått in ytterligare 70 miljoner kronor till bolaget så att vi kan utveckla verksamheten ytterligare", skriver vd Roberto Garcia Martinez i rapporte
Miljöteknikbolaget Triboron, som utvecklar förbränningssystem, redovisar en nettoomsättning på 0,2 miljoner kronor för det tredje kvartalet 2020 (0,3).
Aktiverat arbete för egen räkning uppgick till 0,1 miljoner kronor (0,1). Övriga rörelseintäkter var 0,2 miljoner kronor och intäkterna är till största del hänförliga till att bolagets anställda var korttidspermitterade även under tredje kvartalet. Rörelseresultatet uppgick till -3,0 miljoner kronor (-3,5) och resultatet efter skatt uppgick till -3,0 miljoner kronor (-3,5).
Kassaflödet från den löpande verksamheten var -1,5 miljoner kronor (-2,8). Den största skillnaden mot föregående år beror på listningen på First North under våren 2019. Likvida medel vid periodens utgång låg på 4,7 miljoner kronor (16,3). Styrelsen tittar på den långsiktiga finansieringen med anledning av utdragna diskussioner med kunder under rådande covid-19 situation, skriver Triboron i rapporten.
Värmeteknikbolaget Nibe redovisar ett resultat före skatt för det tredje kvartalet 2020 på 960 miljoner kronor. Ett genomsnitt av nio analytikerprognoser, som Infront sammanställt inför rapporten, var ett resultat före skatt på 891 miljoner kronor.
Omsättningen uppgick till 6.889 miljoner kronor. Här låg analytikersnittestimatet på 6.764 miljoner kronor. Rörelseresultatet blev 1.036 miljoner kronor, jämfört med analytikersnittet på 932 miljoner kronor. Rörelsemarginalen blev 15,0 procent, jämfört med snittestimatet på 13,8 procent.
Nibe är försiktigt positiva till sin utveckling under årets sista kvartal och därmed till året som helhet. Det uppger vd Gerteric Lindquist i delårsrapporten.
Under tredje kvartalet har en påtaglig förbättring inträffat avseende omsättning och resultat, uppger Nibe-chefen.
"Under inledningen av det andra halvåret försökte de flesta länder återgå till ett något mer normalt tillstånd men en andra virusvåg har tvingat många länder att återigen införa strängare regler i ett försök att hindra smittspridningen. Den ljusglimt som ändå kan anas vid horisonten är att ett eller flera vaccin tycks vara relativt nära att kunna börja användas i bred skala", skriver Gerteric Lindquist.
Nibe kommer att med största möjliga försiktighet och beredskap fortsätta att driva sina verksamheter på ett så normalt sätt som möjligt, heter det.
"Detta tillsammans med att våra produkter i stor utsträckning är av såväl nödvändighets- som hållbarhetskaraktär gör oss trots allt försiktigt positiva till vår utveckling under årets sista kvartal och därmed året som helhet", skriver Gerteric Lindquist.
Styrelsen för Nibe föreslår en utdelning om 1:40 kronor per aktie för räkenskapsåret 2019. Nibes styrelse beslöt i mars att återkalla sitt ursprungliga utdelningsförslag om just 1:40 kronor som en försiktighetsåtgärd och för att bättre kunna överblicka konsekvenserna av covid-19.
"Styrelsen har nu, givet bolagets fortsatt starka ställning avseende såväl eget kapital som likviditet, bedömt att förutsättningarna föreligger för att återinföra det ursprungliga utdelningsförslaget", heter det.
Förslaget kommer att behandlas vid en extra bolagsstämma den 16 december 2020.
Fintechbolaget Quickbit redovisar för årets första kvartal i det brutna räkenskapsåret (juli-september) en nettoomsättning på 564 miljoner kronor (983). Rörelseresultatet uppgick till 9,2 miljoner kronor (31,9). Bruttoresultatet blev 24,8 miljoner kronor (40,5). Kvartalet kännetecknades enligt bolaget av en hög bruttomarginal men en lägre omsättning, som en effekt av strategiska vägval.
"Som vi kommunicerat tidigare så tog vi ett medvetet val att ställa om våra transaktionsflöden i samband med att Coronapandemin orsakade att en stor del av våra intäkter försvann då betting på sportevenemang upphörde. Vi tog då ett strategiskt beslut att fokusera på operatörer med andra typer av transaktioner än sportsbetting samt att fokusera mer på europeisk trafik än vad vi gjort tidigare", skriver vd Serod Nasrat i rapporten.
Adventure Box, som har en streamingplattform för konsumentskapande datorspel, redovisar i likhet med samma period för ett år sedan nollomsättning i delårsrapporten för tredje kvartalet.
Nettoresultatet uppgick till -4,1 miljoner kronor, (-0,2) eller -0:38 kronor (-0:03) per aktie. Nettokassaflödet före finansiella poster var -5,2 miljoner kronor (-2,4) Bolagets likvida medel uppgick vid kvartalets utgång till 7,5 miljoner kronor (15,7). Det egna kapitalet uppgick vid kvartalets utgång till 30,3 miljoner kronor (40,3).
Bryggeriet Kopparbergs, listat på NGM MTF, redovisar ett resultat efter skatt på 45,0 miljoner kronor för det tredje kvartalet 2020 (58,0). Nettoomsättningen uppgick till 471 miljoner kronor (549). Rörelseresultatet blev 48,2 miljoner kronor (84,9).
Medicinteknikbolaget Raysearch redovisar ett resultat efter skatt på -26,2 miljoner kronor för det tredje kvartalet 2020 (-7,5). Resultatet per aktie uppgick till -0:76 kronor (-0:22). Rörelseresultatet blev -29,5 miljoner kronor (-6,3) samtidigt som kassaflödet uppgick till +21,7 miljoner kronor (-13,5).
Nettoomsättningen uppgick till 119 miljoner kronor (144). Orderingången var 139 miljoner kronor (196).
Garo, som utvecklar och tillverkar produkter och helhetslösningar för elinstallationsmarknaden, redovisar en nettoomsättning på 247 miljoner kronor för det tredje kvartalet 2020, en ökning med 5 procent jämfört med samma period föregående år.
Försäljningen inom affärsområde Sverige var något högre, drivet av en stark utveckling inom produktområdet E-mobility. Affärsområde Övriga marknader hade en bra tillväxt inom samtliga produktområden, skriver bolaget.
"Vi har under sommarmånaderna haft en bra försäljning av fritidsprodukter inom Installation då många har semestrat i sitt hemland. Den starka tillväxten inom affärsområdet Övriga marknader var i huvudsak ett resultat av att marknaderna öppnade upp efter att, i olika grad, ha varit nedstängda under ett par månader i det andra kvartalet", skriver vd Patrik Andersson i rapporten.
Rörelseresultatet uppgick till 37,5 miljoner kronor (23,6) och marginalen ökade till 15,2 procent (10,0).
Att rörelsemarginalen under kvartalet förbättrades berodde främst på en fördelaktig pris- och produktmix samt en förbättrad valutasituation jämfört med 2019.
"Detta sammantaget med en allmänt god kostnadskontroll förklarar i allt väsentligt en starkare marginal", skriver vd.
Vad gäller marknadsförutsättningar, bortom pandemin, bedöms de i grunden inte ha ändrats, även om det råder stor osäkerhet i samhället om pandemins långsiktiga konsekvenser för ekonomin.
"Marknaden för laddinfrastruktur växer strukturellt med antalet laddbara fordon och vi ser en fortsatt stark utveckling med ytterligare utbyggnad av laddinfrastruktur på samtliga marknader. Efterfrågan inom byggrelaterade produkter i Sverige förväntas i kombination med den viktiga ROT-sektorn vara stabil. Bostadsbyggandet har mattats något ifrån toppnivåerna de senaste åren men ligger fortsatt på en hög och stabil produktionstakt. Gällande övriga marknader där Garo är verksamt förväntas, bortom pandemin, en liknande marknadsutveckling", skriver vd.
Gamingbolaget Embracer redovisar ett rörelseresultat före avskrivningar (ebitda) på 969 miljoner kronor för det andra kvartalet (juli-september) i det brutna räkenskapsåret 2020/2020.
Enligt S&P Global Market Intelligences sammanställning av fyra estimat väntades ett ebitda-resultat på 830 miljoner.
Ebitda-resultatet på 969 miljoner kronor innebär en ökning från 418 miljoner motsvarande kvartal i fjol, och operativt rörelseresultat ökade från 241 till 653 miljoner kronor. Ökningarna förklaras främst av ökad nettoomsättning och förbättrad bruttomarginal jämfört med samma period föregående år, skriver Embracer.
Nettoomsättningen uppgick till 2.383 miljoner kronor, mot väntade 2.074 miljoner.
Samtliga affärsområden bidrog till tillväxten, varav de nyligen förvärvade Saber Interactive och Deca Games bidrog med 259 miljoner kronor respektive 32,7 miljoner kronor. Affärsområdena Games – THQ Nordic, Coffee Stain och Deep Silver visade tillväxt jämfört med samma period föregående år, främst drivet av nya lanseringar och en solid katalogförsäljning, skriver bolaget.
Totalt antal pågående spelutvecklingsprojekt ökade till 135 (86).
Organisk tillväxt i konstant valuta för affärsområdet Games uppgick till 61 procent under kvartalet.
Kassaflödet från den löpande verksamheten uppgick till 805 miljoner kronor (285). Investeringar i immateriella tillgångar var 484 miljoner kronor (392) och fritt kassaflöde uppgick till 312 miljoner kronor (–116).
Embracer har under de senaste månaderna beslutat att ge ytterligare tid för att finslipa, fixa buggar och komplettera ett antal titlar i sina olika operativa koncerner.
Det framgår av delårsrapporten.
I det innevarande räkenskapsåret som slutar den 31 mars 2021 förväntar sig Embracer nu att det totala värdet av färdigställda spel lanserade under verksamhetsåret kommer att uppgå till 1.000-1.100 miljoner kronor. I augusti låg bolagets bedömning på 1.200-1.400 miljoner kronor.
Bland de spel som väntas lanseras innevarande år inkluderas enligt Embracer "en betydande titel" från THQ Nordic som planerar släppas under det fjärde kvartalet.
"Det tredje kvartalet kommer att innehålla färre lanseringar än det fjärde kvartalet. Vi förväntar oss att det tredje kvartalet kommer att innefatta releaser med ett färdigställt värde om cirka 150-175 miljoner följt av det fjärde kvartalet med motsvarande värde om cirka 300-350 miljoner. Om vi blickar fram emot nästkommande räkenskapsår som slutar den 31 mars 2022 är vi övertygade om att det kommer att bli ytterligare ett rekordår vad avser lanseringar av nya spel, där vi ser en möjlighet att fördubbla värdet på färdiga spel jämfört med innevarande år", skriver bolaget.
Enligt vd Lars Wingefors har Embracer hittills inga märkbara förseningar till följd av coronapandemin.
De totalt 13 förvärv som Embracer kommunicerat på onsdagsmorgonen beräknas under nästa verksamhetsår (april 2021 - mar 2022) bidra till bolagets nettoomsättning med 850-1.050 miljoner kronor och till operationellt ebit med 300-400 miljoner.
Under räkenskapsåret 2021/2022 förväntas vidare den utvidgade studioverksamheten medföra kostnadsbesparingar på utvecklingskostnader inom intervallet 50-100 miljoner kronor.
Den aggregerade initiala köpeskillingen för förvärven uppgår till cirka 2,0 miljarder kronor på kassa och skuldfri basis. Cirka 1,7 miljarder betalas kontant och 0,3 miljarder kronor med nyemitterade B-aktier i Embracer med en maximal tilläggsköpeskilling uppgående till 1,8 miljarder.
Gå till Placera.se och läs fler artiklar
Electragruppen, Eurobattery Minerals, Quickbit, Nibe, Kopparbergs, Raysearch, Garo och Embracer finns bland bolagen som har publicerat sina kvartalssiffror.
18 nov. 2020
Guard Therapeutics resultat efter finansiella poster uppgick för årets tredje kvartal till -12,8 miljoner kronor (-7,8). Resultatet per aktie var -0:08 kronor (-0:06). Bolaget hade inga intäkter (0).
Bolagets vd Tobias Agervald skriver i rapporten att en första studie nu väntar på patienter som riskerar att drabbas av allvarliga njurskador i samband med öppen hjärtkirurgi med användning av hjärt-lungmaskin. Studien beskrivs som begränsad, men viktig, och är planerad att genomföras i Tyskland där den ska lägga grund för ett större, globalt fas 2-program inom samma indikation.
"Förutsatt ett slutligt myndighetsgodkännande förväntar vi oss att påbörja patientrekryteringen under första kvartalet 2021. Trots en markant ökning av antalet covid-19-fall i Europa ser vi i dagsläget inget hinder för att genomföra studien enligt plan", skriver Tobias Agervald i rapporten.
First North-listade Talkpool, som är verksamt inom sakernas internet-lösningar och kommunikationsnätverk, redovisar en nettoförsäljning på 5,1 miljoner kronor (5,2) i tredje kvartalet 2020.
Ebitda landade på 0,3 miljoner kronor (-0,3) med en marginal på 5,5 procent (-5,3). Rörelseresultatet blev 0,2 miljoner kronor (-0,4) med en marginal på 3,4 procent (-7,8)
First North-listade assistansbolaget Livihop omsättning minskade med 4,4 procent till 137,3 miljoner kronor för det tredje kvartalet 2020 (143,6).
"Hemtjänsten har mot slutet av kvartalet återgått till samma nivå av levererade timmar som tiden före covid-19. Den rädsla som under pandemins begynnelse till stor del präglade hemtjänstverksamheten har nästan försvunnit helt", skriver vd Nils Stiernstedt i rapporten.
Ebitda-resultatet landade på 4,2 miljoner kronor (4,1). På sikt räknar vd:n med att marginalerna kommer att öka genom högre effektivitet inom personlig assistans samt utökning av affärsområde boenden som generellt präglas av högre bruttomarginaler.
"Ytterligare bidragande faktorer till marginalförstärkning är den föreslagna höjningen av schablonbeloppet 2021. Höjningen om drygt 10 kronor per utförd assistanstimme kommer till stor del tillföras resultatet", skriver Nils Stiernstedt.
Electragruppen, som driver butikskedjor för hemelektronik och telekomprodukter, rapporterar en nettoomsättning på 484 miljoner kronor (450) för det tredje kvartalet 2020.
Rörelseresultatet uppgick till 8,9 miljoner kronor (6,3). Resultat efter skatt blev 7,3 miljoner kronor (4,6) motsvarande ett resultat per aktie om 1:40 kronor (0:88). Kassaflödet från den löpande verksamheten uppgick till 71,9 miljoner kronor (38,1).
Eurobattery Minerals, som handlas på NGM, hade ett resultat efter finansiella poster om -3,5 miljoner kronor under det tredje kvartalet 2020 (-2,4). Ebitda-resultatet uppgick till -3,3 miljoner kronor (-2,4). Bolaget hade ingen nettoomsättning under kvartalet.
Kassaflödet från den löpande verksamheten var -4,8 miljoner kronor (-3,6) under kvartalet. De likvida medlen uppgick till 30,3 miljoner kronor per den 30 september 2020 (11,8).
"Under tredje kvartalet har vi utvecklat vår verksamhet genom våra projekt i Finland, Spanien och Sverige, och genom en lyckad företrädesemission som tecknades till 209 procent. Tillsammans med teckningsoptionerna, för vilka handeln avslutades i slutet av oktober, har vi fått in ytterligare 70 miljoner kronor till bolaget så att vi kan utveckla verksamheten ytterligare", skriver vd Roberto Garcia Martinez i rapporte
Miljöteknikbolaget Triboron, som utvecklar förbränningssystem, redovisar en nettoomsättning på 0,2 miljoner kronor för det tredje kvartalet 2020 (0,3).
Aktiverat arbete för egen räkning uppgick till 0,1 miljoner kronor (0,1). Övriga rörelseintäkter var 0,2 miljoner kronor och intäkterna är till största del hänförliga till att bolagets anställda var korttidspermitterade även under tredje kvartalet. Rörelseresultatet uppgick till -3,0 miljoner kronor (-3,5) och resultatet efter skatt uppgick till -3,0 miljoner kronor (-3,5).
Kassaflödet från den löpande verksamheten var -1,5 miljoner kronor (-2,8). Den största skillnaden mot föregående år beror på listningen på First North under våren 2019. Likvida medel vid periodens utgång låg på 4,7 miljoner kronor (16,3). Styrelsen tittar på den långsiktiga finansieringen med anledning av utdragna diskussioner med kunder under rådande covid-19 situation, skriver Triboron i rapporten.
Värmeteknikbolaget Nibe redovisar ett resultat före skatt för det tredje kvartalet 2020 på 960 miljoner kronor. Ett genomsnitt av nio analytikerprognoser, som Infront sammanställt inför rapporten, var ett resultat före skatt på 891 miljoner kronor.
Omsättningen uppgick till 6.889 miljoner kronor. Här låg analytikersnittestimatet på 6.764 miljoner kronor. Rörelseresultatet blev 1.036 miljoner kronor, jämfört med analytikersnittet på 932 miljoner kronor. Rörelsemarginalen blev 15,0 procent, jämfört med snittestimatet på 13,8 procent.
Nibe är försiktigt positiva till sin utveckling under årets sista kvartal och därmed till året som helhet. Det uppger vd Gerteric Lindquist i delårsrapporten.
Under tredje kvartalet har en påtaglig förbättring inträffat avseende omsättning och resultat, uppger Nibe-chefen.
"Under inledningen av det andra halvåret försökte de flesta länder återgå till ett något mer normalt tillstånd men en andra virusvåg har tvingat många länder att återigen införa strängare regler i ett försök att hindra smittspridningen. Den ljusglimt som ändå kan anas vid horisonten är att ett eller flera vaccin tycks vara relativt nära att kunna börja användas i bred skala", skriver Gerteric Lindquist.
Nibe kommer att med största möjliga försiktighet och beredskap fortsätta att driva sina verksamheter på ett så normalt sätt som möjligt, heter det.
"Detta tillsammans med att våra produkter i stor utsträckning är av såväl nödvändighets- som hållbarhetskaraktär gör oss trots allt försiktigt positiva till vår utveckling under årets sista kvartal och därmed året som helhet", skriver Gerteric Lindquist.
Styrelsen för Nibe föreslår en utdelning om 1:40 kronor per aktie för räkenskapsåret 2019. Nibes styrelse beslöt i mars att återkalla sitt ursprungliga utdelningsförslag om just 1:40 kronor som en försiktighetsåtgärd och för att bättre kunna överblicka konsekvenserna av covid-19.
"Styrelsen har nu, givet bolagets fortsatt starka ställning avseende såväl eget kapital som likviditet, bedömt att förutsättningarna föreligger för att återinföra det ursprungliga utdelningsförslaget", heter det.
Förslaget kommer att behandlas vid en extra bolagsstämma den 16 december 2020.
Fintechbolaget Quickbit redovisar för årets första kvartal i det brutna räkenskapsåret (juli-september) en nettoomsättning på 564 miljoner kronor (983). Rörelseresultatet uppgick till 9,2 miljoner kronor (31,9). Bruttoresultatet blev 24,8 miljoner kronor (40,5). Kvartalet kännetecknades enligt bolaget av en hög bruttomarginal men en lägre omsättning, som en effekt av strategiska vägval.
"Som vi kommunicerat tidigare så tog vi ett medvetet val att ställa om våra transaktionsflöden i samband med att Coronapandemin orsakade att en stor del av våra intäkter försvann då betting på sportevenemang upphörde. Vi tog då ett strategiskt beslut att fokusera på operatörer med andra typer av transaktioner än sportsbetting samt att fokusera mer på europeisk trafik än vad vi gjort tidigare", skriver vd Serod Nasrat i rapporten.
Adventure Box, som har en streamingplattform för konsumentskapande datorspel, redovisar i likhet med samma period för ett år sedan nollomsättning i delårsrapporten för tredje kvartalet.
Nettoresultatet uppgick till -4,1 miljoner kronor, (-0,2) eller -0:38 kronor (-0:03) per aktie. Nettokassaflödet före finansiella poster var -5,2 miljoner kronor (-2,4) Bolagets likvida medel uppgick vid kvartalets utgång till 7,5 miljoner kronor (15,7). Det egna kapitalet uppgick vid kvartalets utgång till 30,3 miljoner kronor (40,3).
Bryggeriet Kopparbergs, listat på NGM MTF, redovisar ett resultat efter skatt på 45,0 miljoner kronor för det tredje kvartalet 2020 (58,0). Nettoomsättningen uppgick till 471 miljoner kronor (549). Rörelseresultatet blev 48,2 miljoner kronor (84,9).
Medicinteknikbolaget Raysearch redovisar ett resultat efter skatt på -26,2 miljoner kronor för det tredje kvartalet 2020 (-7,5). Resultatet per aktie uppgick till -0:76 kronor (-0:22). Rörelseresultatet blev -29,5 miljoner kronor (-6,3) samtidigt som kassaflödet uppgick till +21,7 miljoner kronor (-13,5).
Nettoomsättningen uppgick till 119 miljoner kronor (144). Orderingången var 139 miljoner kronor (196).
Garo, som utvecklar och tillverkar produkter och helhetslösningar för elinstallationsmarknaden, redovisar en nettoomsättning på 247 miljoner kronor för det tredje kvartalet 2020, en ökning med 5 procent jämfört med samma period föregående år.
Försäljningen inom affärsområde Sverige var något högre, drivet av en stark utveckling inom produktområdet E-mobility. Affärsområde Övriga marknader hade en bra tillväxt inom samtliga produktområden, skriver bolaget.
"Vi har under sommarmånaderna haft en bra försäljning av fritidsprodukter inom Installation då många har semestrat i sitt hemland. Den starka tillväxten inom affärsområdet Övriga marknader var i huvudsak ett resultat av att marknaderna öppnade upp efter att, i olika grad, ha varit nedstängda under ett par månader i det andra kvartalet", skriver vd Patrik Andersson i rapporten.
Rörelseresultatet uppgick till 37,5 miljoner kronor (23,6) och marginalen ökade till 15,2 procent (10,0).
Att rörelsemarginalen under kvartalet förbättrades berodde främst på en fördelaktig pris- och produktmix samt en förbättrad valutasituation jämfört med 2019.
"Detta sammantaget med en allmänt god kostnadskontroll förklarar i allt väsentligt en starkare marginal", skriver vd.
Vad gäller marknadsförutsättningar, bortom pandemin, bedöms de i grunden inte ha ändrats, även om det råder stor osäkerhet i samhället om pandemins långsiktiga konsekvenser för ekonomin.
"Marknaden för laddinfrastruktur växer strukturellt med antalet laddbara fordon och vi ser en fortsatt stark utveckling med ytterligare utbyggnad av laddinfrastruktur på samtliga marknader. Efterfrågan inom byggrelaterade produkter i Sverige förväntas i kombination med den viktiga ROT-sektorn vara stabil. Bostadsbyggandet har mattats något ifrån toppnivåerna de senaste åren men ligger fortsatt på en hög och stabil produktionstakt. Gällande övriga marknader där Garo är verksamt förväntas, bortom pandemin, en liknande marknadsutveckling", skriver vd.
Gamingbolaget Embracer redovisar ett rörelseresultat före avskrivningar (ebitda) på 969 miljoner kronor för det andra kvartalet (juli-september) i det brutna räkenskapsåret 2020/2020.
Enligt S&P Global Market Intelligences sammanställning av fyra estimat väntades ett ebitda-resultat på 830 miljoner.
Ebitda-resultatet på 969 miljoner kronor innebär en ökning från 418 miljoner motsvarande kvartal i fjol, och operativt rörelseresultat ökade från 241 till 653 miljoner kronor. Ökningarna förklaras främst av ökad nettoomsättning och förbättrad bruttomarginal jämfört med samma period föregående år, skriver Embracer.
Nettoomsättningen uppgick till 2.383 miljoner kronor, mot väntade 2.074 miljoner.
Samtliga affärsområden bidrog till tillväxten, varav de nyligen förvärvade Saber Interactive och Deca Games bidrog med 259 miljoner kronor respektive 32,7 miljoner kronor. Affärsområdena Games – THQ Nordic, Coffee Stain och Deep Silver visade tillväxt jämfört med samma period föregående år, främst drivet av nya lanseringar och en solid katalogförsäljning, skriver bolaget.
Totalt antal pågående spelutvecklingsprojekt ökade till 135 (86).
Organisk tillväxt i konstant valuta för affärsområdet Games uppgick till 61 procent under kvartalet.
Kassaflödet från den löpande verksamheten uppgick till 805 miljoner kronor (285). Investeringar i immateriella tillgångar var 484 miljoner kronor (392) och fritt kassaflöde uppgick till 312 miljoner kronor (–116).
Embracer har under de senaste månaderna beslutat att ge ytterligare tid för att finslipa, fixa buggar och komplettera ett antal titlar i sina olika operativa koncerner.
Det framgår av delårsrapporten.
I det innevarande räkenskapsåret som slutar den 31 mars 2021 förväntar sig Embracer nu att det totala värdet av färdigställda spel lanserade under verksamhetsåret kommer att uppgå till 1.000-1.100 miljoner kronor. I augusti låg bolagets bedömning på 1.200-1.400 miljoner kronor.
Bland de spel som väntas lanseras innevarande år inkluderas enligt Embracer "en betydande titel" från THQ Nordic som planerar släppas under det fjärde kvartalet.
"Det tredje kvartalet kommer att innehålla färre lanseringar än det fjärde kvartalet. Vi förväntar oss att det tredje kvartalet kommer att innefatta releaser med ett färdigställt värde om cirka 150-175 miljoner följt av det fjärde kvartalet med motsvarande värde om cirka 300-350 miljoner. Om vi blickar fram emot nästkommande räkenskapsår som slutar den 31 mars 2022 är vi övertygade om att det kommer att bli ytterligare ett rekordår vad avser lanseringar av nya spel, där vi ser en möjlighet att fördubbla värdet på färdiga spel jämfört med innevarande år", skriver bolaget.
Enligt vd Lars Wingefors har Embracer hittills inga märkbara förseningar till följd av coronapandemin.
De totalt 13 förvärv som Embracer kommunicerat på onsdagsmorgonen beräknas under nästa verksamhetsår (april 2021 - mar 2022) bidra till bolagets nettoomsättning med 850-1.050 miljoner kronor och till operationellt ebit med 300-400 miljoner.
Under räkenskapsåret 2021/2022 förväntas vidare den utvidgade studioverksamheten medföra kostnadsbesparingar på utvecklingskostnader inom intervallet 50-100 miljoner kronor.
Den aggregerade initiala köpeskillingen för förvärven uppgår till cirka 2,0 miljarder kronor på kassa och skuldfri basis. Cirka 1,7 miljarder betalas kontant och 0,3 miljarder kronor med nyemitterade B-aktier i Embracer med en maximal tilläggsköpeskilling uppgående till 1,8 miljarder.
Gå till Placera.se och läs fler artiklar
Handelskriget
Swedbank Robur
Swedbank Robur
Nordic Asia Investment Group 1987
Igår, 17:54
Förvaltarna tror på kinesiskt svar på USA:s tullchock: "Kanske ädelmetaller"
privatekonomi
Igår, 14:49
Så blir nya riktåldern för pensionen: "Kommer påverka alla generationer framöver"
Saab
Igår, 12:10
Saab får order värd 880 miljoner kronor
OMX Stockholm 30
1 DAG %
Senast
2 385,16