Rapportfloden: Blandade resultat

Systemair, Hufvudstaden, Inhalation Sciences, Pexa, Flexion Mobile, Oncopeptides, Odd Molly, Karnov, Green Landscaping, Sprint Bioscience, Raysearch, Elekta, Scandi Standard och 24Sevenoffice finns bland bolagen som publicerat sina kvartalrapporter.

placera-redaktionellt-2018-Bokslut_fotnot_700.png

26 aug. 2020

Ventilationsföretaget Systemair redovisar ett rörelseresultat om 182 miljoner kronor för det första kvartalet (maj-juli) i det brutna räkenskapsåret 2020/2021, motsvarande en rörelsemarginal om 8,7 procent.

Väntat var enligt Infronts sammanställning av fem estimat var ett rörelseresultat på 145 miljoner kronor och en marginal på 6,7 procent.

Nettoomsättningen var 2.100 miljoner kronor mot förväntade 2.153 miljoner.

Den organiska omsättningstillväxten uppgick till -4,4 procent. Här låg förväntningarna på en tillväxt på -6,8 procent, enligt Infront.

Systemair såg i inledningen av det första kvartalet (maj-juli) i det brutna räkenskapsåret 2020/2021 en svag månad i maj, som en konsekvens av coronapandemin, men där en återhämtning sedan setts för juni och juli som var försäljningsmässigt "goda".

Det skriver vd Roland Kasper i rapporten för det första kvartalet.

Omsättningen minskade till 2.100 miljoner kronor, vilket var något lägre än väntade 2.153 miljoner enligt Infronts sammanställning av fem analytiker, men även lägre än under motsvarande period i fjol som var 2.254 miljoner.

Den organiska tillväxten blev -4,4 procent, där väntat var -6,8 procent.

Roland Kasper skriver dock i rapporten att trenden mot den senare delen av kvartalet var positiv.

Under kvartalets gång sågs en efterfrågeminskning som en följd av pandemin, dock med stor variation mellan bolag och marknader. Störst negativ påverkan sågs i södra och östra Europa medan bolagets marknader i Norden och Nordamerika visade "god" organisk tillväxt.

Fastighetsbolaget Hufvudstaden redovisar en nettoomsättning på 420 miljoner kronor för det andra kvartalet 2020 (487).

Bruttoresultatet blev 279 miljoner kronor (347). Värdeförändringarna på fastigheter summerade till -985 miljoner kronor (+960).

Efter skatt blev resultatet -583 miljoner kronor (982), vilket motsvarar -2:83 kronor per aktie (+4:76).

 Hufvudstadens nettoomsättning och resultat påverkades negativt av tillfälliga hyresrabatter och kundförluster. För det andra kvartalet har 350 överenskommelser om tillfälliga hyresrabatter tecknats.

"Åtgärderna för att stoppa smittspridningen har i hög grad påverkat Hufvudstadens centralt belägna marknadsplatser och fastigheter.

De lämnade rabatterna uppgår till 90 miljoner kronor och totalt belastades resultat med drygt 50 miljoner kronor, heter det.

Bolaget skriver vidare att dialogerna med hyresgästerna fortgår i det tredje kvartalet.

"Resultatet från vår löpande verksamhet bedöms bli påverkat även under kommande kvartal", skriver fastighetsbolaget.

Vidare framgår att de orealiserade värdeförändringarna uppgick till -1,9 miljarder kronor. Detta som en följd att "utbrottet av covid-19 gör osäkerheten i värderingen per den 30 juni 2020 något större än normalt".

Inhalation Sciences hade en nettoomsättning på 2,4 miljoner kronor (2,7) under det andra kvartalet, och ett rörelseresultat om -3,8 miljoner kronor (-0,8). Under det andra kvartalet avyttrades samtliga aktier i Ziccum varvid reavinst uppkom på 20,7 miljoner kronor.

Det framgår av delårsrapporten som släpptes tidigt på onsdagen.

"Under andra kvartalet 2020 och trots de rådande omständigheterna på grund av covid-19 har vi bibehållit en fortsatt stark organisation. I mitten av april införde vi korttidsarbete både för ordinarie personal och konsulter. Trots detta har vi kunnat bedriva verksamheten enligt plan, till stor del tack vare ett starkt engagemang hos all personal. Nu står vi redo att växla upp igen och räknar med återgång till fulltidsarbete, så fort marknadssituationen normaliseras något. Vi planerar även för nyrekryteringar under året med utökade resurser i vår marknads- och försäljningsorganisation", skriver bolaget.

Kassaflödet under andra kvartalet uppgick till 7,7 miljoner kronor (5,4), och likvida medel per den 30 juni till 11,3 miljoner kronor. Avyttringen av bolagets aktier i Ziccum säkrade bolagets finansiering enligt styrelsens bedömning till utgången av 2021 varefter bolaget väntas vara kassaflödespositivt, heter det.

Aktien var ned drygt 5 procent strax före klockan 10.

Scandinavian Health Innovation redovisar en omsättning på 3,3 miljoner kronor för det andra kvartalet (2,6), vilket motsvarar en ökning med 23 procent.

Rörelseresultatet sjönk till -0,6 miljoner kronor (-0,2).

"Även om jag i slutet av 2019 hade räknat med en betydligt högre tillväxt för första halvåret 2020 är jag idag, med facit i hand, glad över att vi fortsatt visar styrka och att framtiden fortsatt är ljus för samtliga våra dotterbolag även om vi behövt göra förändringar i tidsplaner", kommenterar vd Daniel Ehdin i rapporten.

Under kvartalet har två spridningsemissioner genomförts avseende bolagets två dotterbolag, Natural Shop och Organic Inspirations, varav den första blivit fulltecknad medan emissionen för den sistnämnda fortlöper.

"Resultatet av emissionerna medför att vi under det tredje kvartalet i år får en väsentligt starkare balansräkning och större utrymme att genomföra de investeringar som vi är övertygade om kommer att öka vår tillväxttakt framgent", konstaterar vd:n.

Avseende tillväxt för helåret 2020 räknar bolaget inte med att den överstiger fjolårets, men bolaget skriver att det nu ser flera faktorer som pekar på att tillväxten för koncernen kommer att öka "ordentligt" från och med det fjärde kvartalet i år, och att bolaget under det första halvåret 2021 kommer kunna hålla en betydligt högre tillväxt än under det innevarande 2020.

Miljöteknikbolaget Insplorion uppger att affärsmöjligheterna för försäljning av bolagets instrument försämrades under andra kvartalet på grund av covid-19.

Det framgår av delårsrapporten.

Nettoomsättningen under andra kvartalet uppgick till 0,3 miljoner kronor (0,9), och resultat efter finansiella poster blev -3,2 miljoner kronor (-1,8).

"Resultatutvecklingen är fortsatt negativ till följd av ökade utvecklingskostnader. Satsningar på försäljning och kundanpassning inom luftkvalitet- och produktutveckling inom batterisensor samt förstärkning av organisationen är de främsta orsakerna till de planenligt högre kostnaderna", skriver bolaget.

Likvida medel uppgick per den 30 juni till 19,1 miljnoer kronor (28,7). Bolaget kommer som tidigare kommunicerats få in 2,1 miljoner kronor under året från Eurostar-projektet och totalt kommer bolaget erhålla 5 miljoner under projektets tre år. För 3BeLiEVe-projektet kommer 1,8 miljoner kronor utbetalas under året och totalt kommer bolaget erhålla 4,9 miljoner kronor under projektets 2,5 år.

Kassaflödet för kvartalet uppgick till 1 miljon kronor.

Insplorion följer noga utvecklingen avseende covid-19. Från 30 juni hade virusutbrottet mindre påverkan på företagets verksamhet, med senareläggning av instrumentförsäljning som främsta effekt. Men virusets framtida inverkan på företaget och samhället skapar osäkerhet och långsiktiga effekter som är svåra att bedöma, skriver Insplorion.

Inom forskningsinstrument förväntas försäljningen succesivt öka då antalet kundprocesser som når fasen för intern eller extern finansiering fortsätter att öka. Under 2020 förväntas intäkter även genereras från kvävedioxidsensorn.

Pexa, verksamt inom medicinisk forskning, redovisar en omsättning på 0,4 miljoner kronor för det andra kvartalet (0,5).

Resultatet före skatt blev -1,5 miljoner kronor (-2,0).

Tidigare i maj meddelade Pexa att bolaget inlett en studie inom Thoraxkliniken och Infektionskliniken vid Skånes universitetssjukhus i Lund där forskarna vid förstnämnda kliniken använder Pexas metod för insamling av biomaterial från utandningsluften.

Bland annat kommer studien att undersöka om det går att finna orsaker till att individer drabbas på så pass olika sätt av covid-19-infektioner, uppger bolaget i rapporten.

"Vi tror även att det faktum att man valt att använda Pexa i en studie av covid-19, är en god markör för det intresse och den efterfrågan vi bedömer återfinns hos såväl nuvarande som framtida kunder", skriver vd Erik Ekbo.

Under kvartalets gång har bolaget påverkats, likt majoriteten av bolag, av coronaviruset. Internt i bolaget har man lagt in en "ytterligare växel" för att fortsätta arbetet med marknadsföring av Pexas metod i ett covid-19-sammanhang.

First North-listade Svenska Aerogel redovisar intäkter på 0,5 miljoner kronor (0,2) för det andra kvartalet 2020, varav nettoomsättningen var 0,2 miljoner kronor (0,2).

Resultatet före skatt uppgick till -10,2 miljoner kronor (-10,7) och nettoresultatet lika mycket, motsvarande -0:13 kronor per aktie (-0:29).

Kassaflödet från den löpande verksamheten var -5,6 miljoner kronor i andra kvartalet (-8,1). Likvida medel uppgick 30 juni till 23,7 miljoner kronor (22,6).

Under det andra kvartalet 2020 slog effekterna av covid-19 till med full kraft, konstaterar Svenska Aerogel. Samtliga i bolaget var permitterade i olika omfattningar.

"Mässor, kundbesök och andra aktiviteter har skjutits på framtiden och vi håller digital kontakt med våra kunder, distributörer, leverantörer och anställda som jobbar hemifrån. Tillsammans med våra banker och leverantörer fortsätter vi föra en nära dialog för att reducera kostnader och säkerställa bolagets framtida likviditetssituation", skriver vd Tor Einar Norbakk i rapporten.

Han pekar på att även om det i slutet av kvartalet sågs tecken på att marknader öppnar upp så kommer det att ta tid att få upp farten igen.

"Aktivitetsnivån i våra prioriterade marknader är fortfarande låg och det påverkar givetvis vår verksamhet", skriver vd och anger att han "blickar framåt med försiktig optimism mot hösten 2020".

Svenska Aerogel utvecklar och tillverkar nanomaterialet Quartzene för olika industriella applikationer.

Topright, som erbjuder lösningar för ljusteknik, var ned 7 procent en dryg halvtimme in i onsdagens handel, efter bolaget levererat sin rapport för det första halvåret.

Covid-19-pandemin och dess effekter har påverkat Topright på flera sätt. Den har inneburit längre leveranstider från tillverkare, framför allt från Kina.

"I samband med flygbranschens kollaps under senvintern och våren, växlade vi över till tågfrakt istället för flygfrakt. Det i sig påverkar leveranstiderna negativt. Våra installationer för Polestar i Europa var planlagda att utföras av svenska installationsteam, men vi blev tvungna att snabbt hitta lokala partners till våra installationer i Holland och Tyskland under juni och juli", skriver vd Anders Myrbäck i rapporten.

Under första halvåret 2020 uppgick koncernens nettoomsättning till 38,9 miljoner kronor och rörelseresultatet blev 1,9 miljoner kronor. Jämförelsesiffror saknas då koncernen bildades 1 juli 2019. Likvida medel uppgick vid periodens utgång till 1,5 miljoner kronor.

Topright bedömer att omsättningen i koncernen, tolv månader framåt, är 160 miljoner kronor.

Bekräftade kundorder inom koncernen fram till rapporteringsdatum är 97 miljoner kronor och koncernens totala offerstock uppgår till 440 miljoner kronor, framgår det av rapporten.

Flexion Mobile, listat på First North, redovisar ett justerat ebitda-resultat om 0,02 miljoner pund för det andra kvartalet (-0,5), och rörelseförlusten minskade till -0,04 miljoner pund (-0,5).

Totala intäkter uppgick till 4,8 miljoner pund (1,9), vilket var vad kommunicerade i juli.

För att öka visibiliteten har Flexion delat in sina intäkter och relaterat bruttoresultat till så kallad IAP-intäkter och icke-IAP-intäkter. De sistnämnda är avgifter och justeringar som kan ha en stor kortsiktig effekt på det totala bruttoresultatet. Med denna nya klassificering ökade IAP-bruttoresultatet med 80 procent och IAP-bruttomarginalen var 11,23 procent. Icke-AIP-intäkter uppgick till 171.739 pund under kvartalet, främst avseende tekniska integrationsavgifter.

"Dessa är stora marginalbidrag på kort sikt men då vi ökar våra IAP-intäkter kommer de att ha mindre marginaleffekt på lång sikt", skriver vd Jens Lauritzson.

Bolaget uppdaterar sitt mål till att lanserat 27 spel i år, vilket kan jämföras med tidigare mål 23 spel.

Vidare har bolaget satt ett nytt mål: att nå positivt kvartals-ebitda på enbart IAP-bruttoresultatet under innevarande år.

Det First North-listade eyetrackingbolaget Smart Eye redovisar ett rörelseresultat för det andra kvartalet 2020 på -22,9 miljoner kronor (-24,7).

Resultatet efter skatt landade på -23,0 miljoner kronor (-24,8). Nettoomsättningen steg med 12 procent till 13,8 miljoner kronor (12,4) under kvartalet.

Försäljningsökningen beror främst på projektintäkter från den ökande mängden aktiva kundprojekt inom Automotive Solutions, heter det i rapporten.

Rörelsens kostnader är lägre än föregående år beroende på de åtgärder som bolaget har vidtagit för att hantera situationen med corona.

"Den positiva försäljningsutvecklingen under kvartalet bidrar också till det förbättrade resultatet jämfört med föregående år", skriver Smart Eye.

Bioteknikbolaget Oncopeptides redovisar ett resultat efter skatt på -401 miljoner kronor för det andra kvartalet 2020 (-172).

Rörelseresultatet blev -400 miljoner kronor (-172). Bolagets forsknings- och utvecklingskostnader ökade till 228 miljoner kronor under kvartalet. (133).

"Huvuddelen av kostnadsökningen förklaras av ökade kliniska kostnader på grund av ökad aktivitet i de pågående registreringsgrundande kliniska studierna OCEAN och HORIZON samt i de kliniska studierna ANCHOR och BRIDGE", skriver bolaget.

Oncopeptides hade ingen nettoomsättning under kvartalet (0).

Bolagets likvida medel uppgick till 938 miljoner kronor vid periodens slut.

First North-listade Index Pharma, som fokuserar på immunologiska sjukdomar med stora behov av nya behandlingsalternativ, redovisar ett rörelseresultat om -15,6 miljoner kronor under det andra kvartalet 2020 (-17,7).

Resultatet efter skatt uppgick till -15,6 miljoner kronor (-17,7), motsvarande -0:17 kronor per aktie (-0:26).

Kassaflödet från den löpande verksamheten uppgick till -32,8 miljoner kronor (-13,6).

"Vårt fokus ligger fortsatt på förberedelserna av fas 3-programmet med cobitolimod i ulcerös kolit /…/ Vi arbetar vidare på att färdigställa fas 3-designen med tillhörande finansiering. Avhängigt utvecklingen av covid-19-pandemin planerar vi att starta studien under andra kvartalet 2021", skriver vd Peter Zerhouni i delårsrapporten.

Klädföretaget Odd Molly redovisar ett resultat efter skatt på -11,2 miljoner kronor för det andra kvartalet 2020 (-19,2). Resultatet per aktie uppgick till -0:30 kronor (-2:12).

Nettoomsättningen uppgick till 37,7 miljoner kronor (62,7). Bruttomarginalen uppgick till 62,2 procent (50,6).

Rörelseresultatet blev -9,3 miljoner kronor (-17,9).

De ytterligare kostnadsbesparingar som bolaget implementerat under våren och sommaren förväntas generera besparingar på helårsbasis om cirka 10 miljoner kronor, ovanpå de 75 miljoner som redan kommunicerats, skriver Jennie Högstedt Björk i rapportens vd-ord.

I det gångna kvartalet uppgick kostnadsbesparingarna till cirka 14 miljoner kronor, vilket även inkluderar en mindre del inom ramen för statliga stödpaket.

Vicore Pharmas rörelseresultat under andra kvartalet 2020 uppgick till -27,5 miljoner kronor (-24,8). Bolaget hade ingen omsättning.

Periodens resultat efter skatt uppgick till -24,2 miljoner kronor (-26,6) med ett resultat per aktie om -0:48 kronor (-0:63).

Likvida medel och kortfristiga placeringar per den 30 juni 2020 uppgick till 212 miljoner kronor, jämfört med 265 miljoner per den 31 december 2019.

"Det andra kvartalet har varit intensivt med arbetet för att sätta upp de två fas 2-studierna med VP01; Attract (covid-19) och IPF-studien. Vi genomförde också ett antal möten med investerare, som ledde fram till en kapitalanskaffning den 2 juli. Därmed minskade de finansiella riskerna genom att bolagets finansiering sannolikt är säkrad bortom utläsningen av fas 2-studien i IPF med god marginal", skriver vd Carl-Johan Dalsgaard i rapporten.

Vad gäller Attract-studien räknar Vicore med att studien ska vara klar vid årets slut. IPF-studien väntas starta sent under tredje kvartalet. SSc-studien har återupptagits efter att blivit pausad på grund av covid-19, och väntas vara klar vid årsskiftet som planerat, heter det.

Skolföretaget Engelska skolan redovisar ett resultat efter skatt på 31,5 miljoner kronor för det fjärde kvartalet 2020 (54,3) i det brutna räkenskapsåret 2019/2020. Exklusive effekter av IFRS 16 uppgick det till 45,9 Mkr (54,3) Resultatet per aktie uppgick till 0:78 kronor (1:35).

Rörelseresultatet blev 89,3 miljoner kronor (71). Justerat för poster av engångskaraktär om -1,0 miljoner kronor (0) relaterade till spanska förvärv och exklusive effekter av IFRS 16 uppgick rörelseresultatet till 78,4 miljoner (71,0).

Nettoomsättningen var 810 miljoner kronor (757), varav organisk tillväxt låg på 3,5 procent.

Ingen utdelning föreslås. Året innan delades 1:16 kronor per aktie ut.

Informationstjänsteföretaget Karnov redovisar ett resultat efter skatt på 26,9 miljoner kronor för det andra kvartalet 2020 (-44,3). Resultatet per aktie uppgick till 0:27 kronor (-0:45).

Rörelseresultatet blev 27,0 miljoner kronor (-0,6). Det justerade ebita-resultatet landade på 63,3 miljoner kronor (60,1).

Nettoomsättningen uppgick till 178 miljoner kronor (173). Försäljningstillväxten var 2,6 procent.

Green Landscaping, verksamt inom park- och trädgårdsskötsel, hade en omsättning under andra kvartalet 2020 uppgående till 552 miljoner kronor (532), en ökning med 3,7 procent.

Ebita för april-juni uppgick till 46,5 miljoner kronor (26,2). Det ska noteras att justerad ebita för andra kvartalet i fjol var 34,9 miljoner kronor.

Periodens resultat uppgick till 30,6 miljoner kronor (14,4) vilket motsvarar ett resultat per aktie före utspädning om 0:82 kronor (0:40).

Orderboken uppgick vid utgången av andra kvartalet till 3.502 miljoner kronor (3.400).

"Volymen i orderboken ökar vid jämförelse med föregående år vilket primärt påverkas av att koncernen har växt genom förvärv. Vid jämförelse med första kvartalet minskar orderboken marginellt, vilket är enligt förväntan då ytterligare ett kvartal har passerat på orderbokens större skötselavtal", skriver bolaget.

First North-bolaget Sprint Bioscience rörelseintäkter under första halvåret 2020 låg på 10,2 miljoner kronor (23,9) och hänför sig till löpande intäkter från samarbetsavtal med LG Chem. Intäkter motsvarande period 2019 avser access- och delmålsbetalning från LG Chem och löpande intäkter från samma avtal. Nettomsättningen var 11,3 miljoner (23,9).

Under andra kvartalet uppgick nettoomsättningen till 5,8 miljoner kronor (19,3) och rörelseresultatet var -10,1 miljoner kronor (4,9). Nettoresultatet blev -12,5 miljoner kronor (4,5).

På tisdagskvällen meddelade Sprint Bioscience att det den 1 september kommer att återgå till full kapacitet och därmed avbryter det korttidsarbete som infördes den 1 juni. Korttidsarbetet var från början planerat att gälla i sex månader, men kommer nu att upphöra i förtid eftersom bolagets finansiella situation har säkrats genom den övertecknade emissionen, skrev bolaget.

Sprint Bioscience utvecklar läkemedel för att bekämpa cancer.

Medicinteknikbolaget Raysearch redovisar ett resultat efter skatt på -9,2 miljoner kronor för det andra kvartalet 2020 (21,8). Resultatet per aktie uppgick till -0:27 kronor (0:64).

Rörelseresultatet blev -10,9 miljoner kronor (28,8) och kassaflödet från den löpande verksamheten uppgick till 135 miljoner kronor (137).

Nettoomsättningen uppgick till 164 miljoner kronor (190) samtidigt som orderingången var 177 miljoner (371).

Raysearch räknar med att covid-19-pandemin kommer att ha en "väsentligt negativ påverkan" på bolagets omsättning och resultat ytterligare ett antal månader framöver. Order kan komma att fördröjas, skriver bolaget också.

"På grund av osäkerheten kring hur långvarig covid-19-pandemin kommer att bli och hur långtgående de ekonomiska effekterna kommer att vara, har Raysearch beslutat att lägga extra fokus på att vårda bolagets kassaflöde och likviditet", skriver bolaget i rapporten.

Strålterapibolaget Elekta redovisar ett ebita-resultat på 551 miljoner kronor för det första kvartalet i sitt brutna räkenskapsår (448).

Enligt Infronts sammanställning väntades ett ebita-resultat på 464 miljoner kronor.

Omsättningen uppgick till 2.981 miljoner kronor (3.228). Här var snittestimatet 3.074 miljoner kronor, enligt Infront.

Orderingången uppgick till 4.451 miljoner kronor (4.390). Snittet bland de analytiker som deltagit i Infronts sammanställning var 4.122 miljoner kronor på denna punkt.

Elekta väljer fortsatt att inte lämna någon prognos.

"Med den osäkerhet i ordervolymer och kunders installationsplaner som pandemin skapar, avstår vi från att ge en prognos för tillfället. Vårt andra kvartal kommer att fortsätta påverkas negativt av pandemin och vårt främsta kortsiktiga åtagande är att se till att cancerbehandlingar kan fortsätta under krisen", skriver Elektas tillförordnade vd Gustaf Salford i vd-ordet av rapporten för det första kvartalet för perioden maj till juli.

Elektas intäkter påverkades fortsatt av restriktioner under kvartalet. Hittills uppges endast Kina ha återvänt till en normal installationsnivå med en stark tvåsiffrig intäktsökning.

Kycklingföretaget Scandi Standards nettoomsättning under det andra kvartalet 2020 minskade med 1 procent till 2.448 miljoner kronor (2.472).

Nettoomsättningen ökade i Irland och Finland men minskade i Sverige, Danmark och Norge.

Justerat rörelseresultat ökade till 122 miljoner kronor (115), motsvarande en marginal på 5,0 procent (4,6).

Jämförelsestörande poster uppgick till -17 miljoner kronor (-13), och rapporterat resultat blev 105 miljoner kronor (101).

Periodens resultat ökade till 73 miljoner kronor (50) motsvarande ett resultat per aktie om 1:19 kronor (0:78).

Resultatet påverkades positivt av ett ökat rörelseresultat trots jämförelsestörande poster relaterade till covid-19-pandemin, samt av ett förbättrat finansnetto, hänförligt till positiva valutakurseffekter då den svenska kronan har stärkts, skriver bolaget i rapporten.

Operativt kassaflöde uppgick till 167 miljoner kronor (115). Den räntebärande nettoskulden minskade med 76 miljoner kronor från den 31 mars 2020 till 2.058 miljoner kronor.

 Scandi Standards nettoomsättning minskade med 1 procent under andra kvartalet 2020, medan det justerade rörelseresultatet ökade med 7 procent. Den justerade rörelsemarginalen på 5 procent var femårshögsta för ett enskilt kvartal.

Det lyfter vd Leif Bergvall Hansen fram i delårsrapporten.

"Den flacka utvecklingen av nettoomsättningen är delvis relaterad till de prisjusteringar som implementerades under senare delen av 2019 som kompensation för lägre råvarupriser för foder. Minskad försäljning inom Restaurang och Storhushåll som en effekt av covid-19-pandemin har kompenserats av ökad försäljning inom Dagligvaruhandel då konsumenterna spenderar mer tid hemma, vilket har förbättrat marginalerna", skriver han.

Scandi Standard hade jämförelsestörande poster om -17 miljoner kronor relaterade till pandemin under andra kvartalet varav merparten är relaterad till kostnader för den temporära stängningen i april och maj av produktionslinjer fokuserade på Restaurang och Storhushåll.

Det norska vätgasbolaget NEL redovisar intäkter om 149 miljoner norska kronor för det andra kvartalet 2020 (123).

Ebitda-resultatet landade på -48,7 miljoner norska kronor (-72,6) samtidigt som det rapporterade rörelseresultatet landade på -72,0 miljoner (-90,7).

Orderboken uppgick till 1.037 miljoner norska kronor, en uppgång med 75 procent från slutet av det första kvartalet.

24Sevenoffice, som utvecklar affärssystem, hade en försäljningstillväxt på 31 procent under andra kvartalet, jämfört med motsvarande kvartal i fjol och justerad för valutarörelser.

Konsoliderad nettoomsättning blev 39,1 miljoner kronor för det andra kvartalet. Ebitda-resultatet uppgick till 5,3 miljoner kronor (-3,0), motsvarande en ebitda-marginal på 13,1 procent. Rörelseresultatet blev 3,3 miljoner kronor (-8,5).

Kundintaget uppgick till 12.200, en ökning med 29 procent jämfört med andra kvartalet 2019.

"Även om vi levererar ett starkt kvartal är det fortfarande för tidigt att säga att covid-19-krisen är över och att vårt resultat inte kommer att påverkas av pandemin. Det är för tidigt att säga om effekten på ekonomin kommer att försämras under andra halvåret med en ökning i konkurser som kan påverka vår kundbas. Vi övervakar dock utvecklingen och dess eventuella effekter noga och är redo att anpassa vår affär", skriver vd Ståle Risa.

På den positiva sidan ser bolaget en ökning i bolag som vill digitalisera och automatisera affärsadministration med 24Sevenoffice och det kan mycket väl bli denna effekt som kommer att driva tillväxten de kommande kvartalen, skriver vd.

FM Mattsson, tillverkare av sanitetsarmaturer som vattenkranar och termostatblandare, redovisar ett rörelseresultat för det andra kvartalet 2020 på 35,0 miljoner kronor (32,1). Den förvärvade Hotbath-verksamheten bidrog med 5,2 miljoner kronor.

Nettoresultatet sjönk samtidigt till 1,4 miljoner kronor (22,4) sedan bolagets finansnetto varit -25,4 miljoner kronor i kvartalet (-0,9), främst på grund av en justerad uppskattning av den villkorade tilläggsköpeskillingen för Hotbath-förvärvet som baseras på resultatet för 2019 och 2020, vilket har varit över förväntan.

FM Mattssons resultat per aktie minskade därför under andra kvartalet till 0:10 kronor (1:63). Rensat för förändringen på tilläggsköpeskillingen var resultatet per aktie 1:96 kronor (1:63).

Nettoomsättningen steg till 365 miljoner kronor (348). Ökningen beror på förvärvet av Hotbath som bidrog med 21,8 miljoner kronor i omsättning. FM Mattssons organiska försäljningstillväxt under andra kvartalet var -0,9 procent.

Omsättningen påverkades negativt av att kunder som hade ökat sina lagernivåer under första kvartalet till följd av osäkerhet kring covid-19 har återställt nivåerna i början av andra kvartalet, uppger företaget.

"Vi såg redan i första kvartalet att flera kunder ökade sina lagernivåer som en följd av osäkerheten kring covid-19. Det bidrog till en lägre orderingång i början av kvartalet, men som förbättrades längre fram i kvartalet", skriver FM Mattssons vd Fredrik Skarp i delårsrapporten.

"När vi tittar framåt är det mycket svårt att bedöma utvecklingen av och påverkan från covid-19. Vi kan konstatera att viss nybyggnation flyttas fram, samtidigt som det finns ett underliggande behov av fler bostäder och ett ständigt intresse och behov att renovera och bygga om befintliga badrum och kök", fortsätter FM Mattsson-chefen.

Bolaget ger ingen prognos för år 2020.

Elekta B

Senast

52,20

1 dag %

−2,61%

1 dag

1 mån

1 år

Scandi Standard

Senast

79,80

1 dag %

−1,12%

24SevenOffice Group

Senast

24,00

1 dag %

0,42%

NEL

Senast

2,35

1 dag %

−2,89%

FM Mattsson B

Senast

50,00

1 dag %

−1,57%

RaySearch Laboratories B

Senast

227,00

1 dag %

−1,30%

Sprint Bioscience

Senast

0,69

1 dag %

−2,41%

Oncopeptides

Senast

1,65

1 dag %

−0,84%

Vicore Pharma Holding

Senast

7,20

1 dag %

0,14%

Karnov Group

Senast

89,50

1 dag %

0,90%

Green Landscaping Group

Senast

63,30

1 dag %

0,64%

Flexion Mobile

Senast

5,62

1 dag %

−6,02%

PExA

Senast

0,21

1 dag %

0,00%

TopRight Nordic

Senast

0,03

1 dag %

30,43%

Inhalation Sciences

Senast

0,84

1 dag %

1,21%

Insplorion

Senast

0,40

1 dag %

−0,74%

NOSIUM B

Senast

1,95

1 dag %

−4,88%

Svenska Aerogel Holding

Senast

2,10

1 dag %

0,00%

Hufvudstaden A

Senast

114,20

1 dag %

−0,70%

Systemair

Senast

76,50

1 dag %

0,39%

Börsåret 2025

Fortnox-budet

Marknadsöversikt

OMX Stockholm 30

1 DAG %

−1,24%

Senast

2 478,69

1 mån
Loading market data...
Senaste aktieanalyserna på Placera
Senaste aktieanalyserna på Placera
Privatekonomi med Placeras expert
Karolina Palutko Macéus
Karolina Palutko Macéus skriver om allt som har med privatekonomi att göra och hur du kan få mer pengar i plånboken.
AFV
AFV
Är du kund hos Avanza? Just nu kan du få en unik rabatt på Affärsvärlden. Afv har 28 år i rad utsetts till Sveriges bästa affärsmagasin i en undersökning med börs-VD:ar, finanschefer, IR-chefer och aktieproffs.
Annons
Introduce
för börsens små- och medelstora företag.
Annons
Investtech
Här hittar du våra artiklar om teknisk analys i samarbete med Investtech.
Börsen idag
Börsen idag
Här hittar du våra artiklar om börsen idag.