Det norska biometribolaget Idex Biometrics redovisar ett rörelseresultat på -6,3 miljoner dollar (-7,8) för det första kvartalet 2020.

Totala intäkter uppgick till 0,1 miljoner dollar (0,2). Intäkterna första kvartalet bestod av avgifter för ingenjörstjänster samt leveranser av sensorer till tillverkare av betalkort, skriver Idex.

Rörelsekostnaderna var 5,9 miljoner dollar första kvartalet, en nedgång från 9,2 miljoner dollar fjärde kvartalet 2019.

Per den 31 mars 2020 uppgick Idex likvida medel till 57 miljoner dollar. Efter kvartalets utgång har bolaget gjort en kapitalanskaffning om 10,3 miljoner dollar.

"Idex och andra aktörer i industrin tror att 2020 kommer att bli året då den biometriska betalkortsmarknaden rör sig från att vara definierad av pilottester mot kommersiell användning", skriver bolaget.

Under 2020 räknar Idex med ytterligare certifieringar till betalkort och order på befintliga plattformar och sensorer.

Teknologin Trusted Bio väntas lanseras under det fjärde kvartalet 2020 och inom marknaden för accesskontroll räknar Idex med att volymleveranser börjar under andra kvartalet 2020.

Kuvert- och specialförpackningsföretaget Bong redovisar ett resultat efter skatt på -7 miljoner kronor för det första kvartalet 2020 (2). Resultatet per aktie uppgick till -0:04 kronor (0:01).

Nettoomsättningen uppgick till 518 miljoner kronor (571). Rörelseresultatet blev 5 miljoner kronor (15).

Det Spotlightlistade IT-bolaget Orgo Tech redovisar en nettoomsättning på 0,5 miljoner kronor för det första kvartalet 2020 (0,3).

Ebitda-resultatet förbättrades till 0,1 miljoner kronor (-0,6) medan nettoresultatet var i stort sett oförändrat vid -0,6 miljoner kronor (-0,6).

Hittills har Orgo Tech inte noterat någon större påverkan av covid-19 på bolagets verksamhet, men man fortsätter att bevaka utvecklingen, heter det.

"Under första kvartalet 2020 har resultatet huvudsakligen påverkats negativt av de finansierings- samt avskrivningskostnader som uppkommit i relation till förvärvet och integrationen av Magemail. Bolaget har även haft kostnader i relation till det arbete som gjordes med förvärvet av HUBSO under årets första kvartal som påverkar resultatet", uppges det i delårsrapporten.

Efter kvartalets gång har Orgo Tech tillträtt 100 procent av Husbo, som har utvecklat en teknikplattform för influencers som vill skapa sina egna varumärken, genom kvittningsemission.

Husbos siffror är inte inräknade i kvartalsrapporten eftersom tillträdet skedde efter kvartalets slut.

"Vi kan därför se fram emot att börja tillgodoräkna oss Husbos bidrag under årets kommande kvartal", skriver vd Alexander Winqvist.

First North-bolaget Axichem, som utvecklar och marknadsför naturanaloga industrikemikalier, hade ett rörelseresultat om -3,1 miljoner kronor för det första kvartalet 2020 (-2,3).

Nettoomsättningen steg till 1,1 miljoner kronor (0,0). Resultat per aktie blev -0:19 kronor (-0:15).

Avseende covid-19 har Axichems affärsområden inte påverkats genom de restriktioner som satts, men förseningar kan uppstå i projekt där bolagets partners påverkas av situationen. Vilka eventuella förseningar som kan komma att drabba bolaget är därför svårbedömt, framgår det av rapporten.

"Vi har nu påbörjat de studier som är nödvändiga för att slutföra vår GRAS feed certifiering, det regelverk som vi måste uppfylla för att få lov att sälja Axiphen som ingrediens i djurfoder på USA-marknaden", skriver vd Torsten Helsing i rapporten.

Massa- och pappersbolaget Arctic Paper, vars aktie handlas både på Stockholmsbörsen och i Warszawa, redovisar ett resultat efter skatt på 62,3 miljoner polska zloty för det första kvartalet 2020 (36,9).

Nettoomsättningen under kvartalet sjönk till 814 miljoner zloty (821).

Ebitda-resultatet för koncernen blev 112 miljoner zloty (81,1). Rörelsemarginalen uppgick till 9,8 procent, vilket är i nivå med det finansiella målet.

"Kombinationen av starkt papper och stabil massa stärkte resultatet för det första kvartalet", heter det i rapporten.

Vid slutet av perioden har dock Arctic Paper märkt en nedgång i efterfrågan på grund av covid-19. Bolaget har vidtagit åtgärder för att parera negativa effekter och genomfört korttidspermitteringar i Grycksbo och Munkedal.

Tidigare har bolaget också meddelat att styrelsen beslutat att dra tillbaka den föreslagna utdelningen för 2019.

Arctic Papers vd Michal Jarczyński uppger att koncernen, efter ett stabilt fjärde kvartal 2019 och en bra inledning på året, nu är bättre rustad för att möta den betydande ökningen av osäkerhet som råder.

"Utmanande tider ligger framför oss. Vi förväntar oss att både det andra och tredje kvartalet 2020 kommer att påverkas av coronakrisen", skriver han i rapporten.

Medicinteknikbolaget Mentice, som är listat på First North, redovisar ett ebitda-resultat på -0,5 miljoner kronor (-7,9) för det första kvartalet 2020. Nettoresultatet uppgick till -5,0 miljoner kronor (-8,5), motsvarande -0:21 kronor per aktie (-0:76).

Konsekvenserna av coronaviruset påverkade Mentices försäljning och resultat negativt under det första kvartalet.

"/…/framförallt inom segmentet utbildningsinstitut där bolaget redan märkt av förseningar. Det är uppenbart att covid-19-situationen kommer att påverka Mentice på kort sikt, och den kommer troligtvis även att påverka bolagets totala helårsresultat", skriver bolaget i delårsrapporten.

Omsättningen steg till 33,8 miljoner kronor (27,5) medan orderingången kom in högre till 32,5 miljoner (25,1).

Under den inledande perioden av det andra kvartalet märkte bolaget en fortsatt stabil orderingång trots covid-19-situationen, bland annat tack vare Mentice diversifiering mellan olika segment och geografiska regioner, heter det.

Bolaget lämnar ingen prognos för helåret 2020 på grund av coronasituationen.

"Jag är dock övertygad om att vi kommer att kunna upprätthålla våra målsättningar på medellång sikt", kommenterar vd Göran Malmberg.

Guldbolaget Endomines redovisar ett resultat efter skatt på -44,3 miljoner kronor för det första kvartalet 2020 (-13). Resultatet per aktie uppgick till -0:41 kronor (-0:37).

Ebitda-resultatet summeras till -27,8 miljoner kronor (-11,5). Nettoomsättningen uppgick till 3 miljoner kronor (2,1). Kassaflödet från den löpande verksamheten blev -30,5 miljoner kronor (-23).

"Under första kvartalet fortsatte Endomines upptrappningen av driftseffektiviteten vid anrikningsverket och fortsatte malmproduktionen vid Friday-gruvan", skriver bolaget i delårsrapporten.

Arbetet med att nå designkapaciteten 3.445 ton per månad fortsätter. Målet är att nå dit under det andra kvartalet, och "de tekniska förutsättningarna för detta är goda", heter det vidare.

Covid-19 orsakar dock utmaningar på personalsidan samt med tillgänglighet av vissa reservdelar och komponenter.

" Om rådande omständigheter med pandemin fortsätter genom det andra kvartalet kan detta föranleda att den planerade designkapaciteten uppnås först vid ett senare skede", skriver bolaget.

Cleantech-bolaget Ecoclime redovisar ett nettoresultat för det första kvartalet 2020 på 0,6 miljoner kronor (-0,7).

Nettoomsättningen steg till 34,2 miljoner kronor (15,6), främst på grund av förvärv. Rörelseresultatet förbättrades till 0,6 miljoner kronor (-0,6).

"Det underliggande kassaflödet är fortsatt starkt och under första kvartalet har vi nått en bra fördelning försäljningsmässigt mellan affärssegmenten. Merparten av dotterbolagens installationsprojektlöper på som planerat, med smärre störningar på grund av begränsattillträde till vissa lokaler inom försvar, sjukvård och äldreboenden, med omfördelning av personalresurser som följd", skriver vd Lennart Olofsson.

Ecoclime Group erbjuder fastighetsägare och hyresgäster lösningar för cirkulär energi, inomhusklimat och fastighetsautomation.

I kärnverksamheten har Ecoclime pausat merparten av utvecklingsarbetet och genomfört 60-procentiga permitteringar.

"Även om det är fortsatt svårt att hålla kvalificerade säljmöten för kärnprodukterna så fortsätter vi förvärvsaktiviteterna (medhänsyn tagen till social distansering) och vi räknar med att vi ska kunna rapportera försäljningsstarten av Evertherms nya standardiserade produktprogram under första halvan av andra kvartalet", fortsätter Ecoclime-chefen.

Bolaget har ännu inte sett några väsentliga effekter på koncernens ekonomi och resultat av pandemin med covid-19.

"Beroende på hur länge vi kommer att befinna oss i detta läge kan vi komma att få effekter på våra intäkter och försäljning, samt en påverkan på den rörliga andelen av repetitiva intäkter. Även planerade projekt kan komma att försenas", skriver cleantech-företaget samtidigt.

Xsprays rörelseresultat uppgick till -10,7 miljoner kronor (-7,9) under det första kvartalet 2020. Bolaget har haft planenliga ökande kostnader för sina kliniska program och listbytet till Nasdaq Stockholm.

Det framgår av delårsrapporten.

Bolaget har fortfarande inga intäkter. Omsättningen vänts öka först 2021 då bolaget enligt aktuell affärsplan avser att lansera den första produkten på marknaden, skriver bolaget.

Kassaflödet från den löpande verksamheten uppgick till -13,5 miljoner kronor (-12,9) och från investeringsverksamheten till -23,9 miljoner kronor (-15,5).

Bolagets verksamhet finansieras huvudsakligen av eget kapital.

"Den finansiella ställningen för bolaget är god på tolv månaders sikt med en acceptabel och hanterbar risknivå i produktportföljen. Styrelsen utvärderar löpande bolagets finansiella behov och finansiella ställning samt ser över den bästa kapitalstrukturen för bolaget. Styrelsens bedömning är att bolaget har goda förutsättningar att under den nästkommande 12-månadersperioden inbringa intäkter genom pågående och kommande affärsutvecklingsarbete med att hitta en kommersiell partner till Hynap-Dasa, eller på annat sätt säkerställa framtida finansiering", heter det.

Soliditeten uppgick till 94,9 procent (95,4) per den 31 mars 2020 i koncernen och motsvarande siffra för moderbolaget uppgick till 96,2 procent (98,0).

Chromogenics, som säljer glas med kontrollerbart värme- och ljusinsläpp, redovisar ett nettoresultat för det första kvartalet 2020 på -19,5 miljoner kronor (-16,3).

Nettoomsättningen sjönk till 5,2 miljoner kronor (10,7).

"Parallellt med genomförandet av företrädesemissionen under mars, vars syfte var att accelerera Chromogenics tillväxt, slog effekten av coronapandemin till med full kraft. På någon vecka bromsade hela verksamheten in på grund av fördröjda beställningar från våra kunder. Osäkerhet om vart detta skulle ta vägen försatte oss i en situation där vi snabbt var tvungna att vidta proaktiva åtgärder", skriver vd Jerker Lundgren.

Styrelsen har fattat beslut om ett åtgärdsprogram i syfte att hålla nere löpande kostnader. Sedan 1 april arbetar 70 procent av personalen 40 procent av normaltid och några medarbetare kommer att avsluta sin anställning, skriver Jerker Lundgren vidare.

Orderingången uppgick till 7,4 miljoner kronor under det första kvartalet. Ordervolymen inför det andra kvartalet 2020 uppgår till 10,2 miljoner kronor.

Ebitda-resultatet sjönk till -17,0 miljoner kronor (-13,6).

"Vårt fortsatta långsiktiga mål är att åstadkomma årliga leveranser om minst 100.000 kvadratmeter Converlight Dynamic elektrokrom folie. Mot bakgrund av nuvarande marknadsefterfrågan, bolagets kompletta fasadkoncept, teknologins konkurrenskraftiga skalfördelar samt en långsiktigt säkrad produktionskapacitet i egen regi bedömer jag att vi kommer att uppnå detta", konstaterar vd:n vidare i rapporten.

De likvida medlen uppgick till 61,2 miljoner kronor vid periodens slut (43,0).

First North-listade Unibap, som erbjuder automationslösningar till tillverknings- och rymdindustrin, hade en nettoomsättning på 2,1 miljoner kronor under det tredje kvartalet, januari-mars, 2020. En nedgång från 2,5 miljoner kronor motsvarande kvartal i fjol.

"Försäljningen har inte tagit fart i den takt jag önskar. Det har gått långsammare än förväntat beroende på utvecklingstiden av produkter och den digitala mognaden hos företagen", kommenterar vd Fredrik Bruhn i delårsrapporten.

Unibap arbetar på att förenkla introduktionen av intelligenta lösningar i produktion samt en fortsatt ökad digital närvaro då större mässor, som är viktiga platser för bolagets försäljning kommer fortsätta ställas in under hösten.

"Jag noterar även skillnader i affärsbeteendet i våra affärssegment där rymd har en tämligen begränsad påverkan i närtid givet långa cykler och en hög närvaro av statliga aktörer. Inom det industriella segmentet syns en större skillnad där industrin bromsar investeringar i närtid med undantag för medtech och biotech som går på högtryck", skriver vd.

Rörelseresultatet uppgick till -6,4 miljoner kronor (-4,4) och resultat per aktie netto blev -0:97 kronor (-0:69).

"Trots att det är svårt att överblicka vilken effekt coronapandemin kommer att få, så talar digitaliserings- och automationstrenden för Unibap som en framtida vinnare", avslutar Fredrik Bruhn vd-ordet.

Kentima, som utvecklar högteknologiska mjuk- och hårdvaruprodukter, hade en omsättning på 12,3 miljoner kronor under det tredje kvartalet i bolagets brutna räkenskapsår (11,9). Bruttovinsten ökade med 6 procent till 5,8 miljoner kronor.

"Vår ökade bruttovinst är en effekt av att våra egenutvecklade produkter utgör en allt större del av koncernomsättningen", skriver bolaget i sin delårsrapport.

"Efterfrågan på bolagets produkter ökar kontinuerligt och försäljningen av våra egenutvecklade produkter ökade med 16 procent under Q3, jämfört med föregående år … På grund av den rådande covid-19-pandemin är det svårt att bedöma hur de närmaste kvartalen kommer att utvecklas", skriver bolaget.

Ebitda-resultatet under perioden uppgick till 1,3 miljoner kronor (1,0).

Kassaflödet från den löpande verksamheten uppgick till 1,6 miljoner kronor (0,2).

Tillgängliga likvida medel vid periodens utgång uppgick till 6,6 miljoner kronor (7,7) inklusive en outnyttjad checkräkningskredit om 5,75 miljoner (6,9).

Wise Groups omsättning under det första kvartalet 2020 uppgick till 253 miljoner kronor, jämfört med 244 miljoner motsvarande period föregående år.

Ebitda uppgick till 12,6 miljoner kronor (4,6) och påverkas positivt med 6,6 miljoner kronor avseende avyttringen av affärsområdet Comaea samt belastas med kostnader av engångskaraktär om 2,6 miljoner kronor (6,0).

Rörelseresultatet uppgick till 4,5 miljoner kronor (-4,8). Periodens resultat uppgick till 4,6 miljoner kronor (-4,3), motsvarande ett resultat per aktie efter utspädning om 0:61 kronor (-0:58). Kassaflöde från den löpande verksamheten uppgick till 15,0 miljoner kronor (1,0).

Vad gäller covid-19-effekter märktes under mars månad en successiv nedgång i efterfrågan på Wise Groups tjänster, framförallt inom rekrytering och medarbetarundersökningar. I slutet av mars aviserades ett åtgärdsprogram.

"I skrivande stund har vi genomfört uppsägningar av cirka 50 medarbetare och över 200 medarbetare är korttidspermitterade. Vi har även valt att nyttja delar av stödprogrammet från regeringen. Effekten på kostnaderna kommer att märkas successivt med full effekt under det andra halvåret", skriver Wise i rapporten.

First North-listade Intervacc, verksamt inom djurhälsa, redovisar ett resultat efter skatt på -6,3 miljoner kronor (-5,4) i det första kvartalet 2020 motsvarande -0:15 kronor per aktie (-0:14).

Omsättningen låg på 1,1 miljoner kronor (6,5). Försämringen av omsättningen, som enligt bolaget var förväntad, beror huvudsakligen på den mindre produktportföljen i distributionsverksamheten och att introduktionen av nya läkemedel i portföljen inte kompenserat bortfallet av tidigare produkter.

I det första kvartalet uppge påverkan från covid-19 ha varit begränsad.

Kassaflödet från den löpande verksamheten var -7,0 miljoner kronor (+0,4) med likvida medel om 41,8 miljoner kronor (29,0) vid rapportperiodens utgång.

IT-bolaget Empir redovisar ett resultat efter skatt på 0,1 miljoner kronor för det första kvartalet 2020 (1,4). Resultatet per aktie uppgick till 0:03 kronor (0:27).

Nettoomsättningen uppgick till 57,3 miljoner kronor (70,4). Rörelseresultatet blev -0,2 miljoner kronor (1,6).

"Vi gör en liten förlust på rörelseresultatnivå och en liten vinst på resultatnivå. Empir ligger dock i stort på sin interna utvecklingsplan för 2020", skriver vd Lars Save i delårsrapporten.

Empir har tidigare uppgett att utdelningsförslaget om 0:65 kronor per aktie dras tillbaka.

Byggentreprenadföretag Byggpartner i Dalarna, listat på First North, redovisar ett resultat efter skatt på 11,4 miljoner kronor för det första kvartalet 2020 (13,2). Rörelseresultatet blev 14,5 miljoner kronor (17).

Orderingången uppgick till 628 miljoner kronor (325) och nettoomsättningen blev 432 miljoner kronor (492).

Styrelsen föreslår i nuläget ingen utdelning 2020, skriver bolaget i sin delårsrapport. I mitten av april uppgav Byggpartners styrelse att man avsåg att avvakta med utdelningen om 3:25 kronor per aktie.

"Aktivitetsnivån för Byggpartner är fortsatt hög och vi ser ett ökat intresse för att investera i och utveckla hyresfastigheter. Coronapandemin gör att kunderna vidtar 

Värmeteknikbolaget Nibe redovisar ett resultat före skatt för det första kvartalet 2020 på 574 miljoner kronor. Ett genomsnitt av sex analytikerprognoser, som Infront sammanställt inför rapporten, var ett resultat före skatt på 544 miljoner kronor.

Omsättningen uppgick till 6.345 miljoner kronor. Här låg analytikersnittestimatet på 6.166 miljoner kronor. Den organiska försäljningstillväxten var 5 procent, jämfört med snittprognosen på 1,7 procent.

Rörelseresultatet blev 638 miljoner kronor, jämfört med analytikersnittet på 593 miljoner kronor. Rörelsemarginalen blev 10,1 procent, jämfört med snittestimatet på 9,6 procent.

 Nibe konstaterar i delårsrapporten att utbrottet av covid-19 på bred basis har förändrat situationen för de allra flesta av världens samhällen och företag, inklusive Nibe.

"Medan vi under första kvartalet påverkats i relativt liten omfattning av utbrottet är vår bedömning att vi under kvartal två kommer att påverkas i större utsträckning men situationen bedöms ändå kunna bli hanterbar, vilket andra kvartalets inledning också indikerar", uppger vd Gerteric Lindquist i rapporten.

"Vi antar dessutom att de flesta länder under andra halvåret kommer att försöka återgå till ett något mer normalt tillstånd. Detta tillsammans med att våra produkter i stor utsträckning är av såväl nödvändighets- som hållbarhetskaraktär gör oss, trots alla osäkerhetsfaktorer, försiktigt positiva till vår utveckling under andra halvåret", fortsätter han.

I bokslutsrapporten i februari uppgav Nibe sig vara försiktigt positiva till år 2020 som helhet. Nibe uppger sig ha god beredskap för att kunna vara fortsatt offensiva på förvärvssidan.

"Vårt interna effektivitetsarbete kombinerat med noggrann kostnadskontroll borgar för fortsatt goda marginaler", skriver Nibe-chefen vidare.

I likhet med tidigare år är effekterna av konjunkturutvecklingen, valutaoron och de volatila energipriserna, kombinerat med den politiska turbulensen på flera håll i världen, svåra att förutse, uppger Gerteric Lindquist.

Nibe uppger i delårsrapporten för det första kvartalet 2020 att den totala efterfrågebilden har fortsatt präglats av ganska stora variationer.

"Produkter med tydlig anknytning till hållbarhet har haft en god efterfrågan. De marknadssegment som uppvisat den svagaste utvecklingen under kvartalet är fordons- samt olje- och gasindustrin. Marknaden för såväl konsumentprodukter som specialprodukter har varit relativt stabil", skriver vd Gerteric Lindquist sammanfattningsvis i rapporten där värmeteknikföretaget uppger att koncernens omsättning och resultat hittills endast i relativt liten omfattning har påverkats av pandemin. En större påverkan väntas dock i andra kvartalet, enligt bolaget.

Affärsområdet Nibe Climate Solutions har upplevt gynnsamma marknadsförutsättningar under det gångna kvartalet.

Affärsområdet Nibe Element är det affärsområde som har upplevt de största variationerna mellan olika marknadssegment.

"Marknadssegment med tydlig hållbarhetsprofil har haft den bästa utvecklingen medan fordonsindustrin varit fortsatt svag liksom gas- och oljeindustrin. Vitvaruindustrin har legat kvar på en oförändrad nivå jämfört med ifjol medan däremot halvledarindustrin kommit tillbaka och nu uppvisar en god tillväxt. Inom detta marknadssegment har vi successivt stärkt vår närvaro, inte minst genom det strategiskt viktiga förvärv som gjordes under fjärde kvartalet ifjol", uppger Gerteric Lindquist.

Affärsområdet Nibe Stoves upplevde under inledningen av året en stabil utveckling av efterfrågan medan den försvagades under den senare delen av kvartalet på grund av covid-19, då tre av affärsområdets totalt fem produktionsanläggningar fick stängas helt eller delvis.

"Även inom detta affärsområde är variationerna avsevärda mellan olika marknadssegment. I Nordamerika ökar gaseldade produkter medan de vedeldade går tillbaka. I Europa går också vedeldade produkter tillbaka medan gaseldade ligger kvar på fjolårets nivåer i likhet med pelletseldade kaminer medan däremot elektriska kaminer går framåt", skriver Nibe-chefen.

Affärsområdets rörelseresultat tyngdes av lägre omsättning och negativa valutaeffekter.

"För att i görligaste mån försöka mildra effekterna av den rådande situationen genomförs omfattande kostnadsreduktioner inom områden där neddragningarna inte bedöms skada den framtida utvecklingen", skriver Gerteric Lindquist som har varit vd för Nibe sedan 1988.

Bolaget upprepar guidningen om att investeringsnivån under de närmaste åren kommer att ligga minst i nivå med eller strax över avskrivningstakten, exklusive leasingkontrakt.

First North-listade direktförsäljningsbolaget Zinzinos totala intäkter ökade med 44 procent till 242 miljoner kronor i det första kvartalet 2020 (168).

Bolaget behåller sin prognos för helåret som speglar en 30-procents tillväxt för att leverera en omsättning på mer än 1 miljard kronor under 2020.

Ebitda-resultatet uppgick till 26 miljoner kronor (12), och ebitda-marginalen steg samtidigt till 11 procent (7).

"Vi har i rekordfart satt upp ett nytt varulager för Europa i Polen, och ökar därmed kapaciteten med 50 procent för att minimera risker och öka hastigheten på leveranserna ut till våra kunder. Viruset kommer att påverka oss på olika sätt, men i skrivande stund fortsätter vår tillväxt att öka trots pandemin", skriver Dag Bergheim Pettersen i vd-ordet.

First North-listade Fram hade intäkter på 10,6 miljoner kronor under det första kvartalet 2020, en tillväxt om 62 procent jämfört med samma period föregående år. Nettoomsättningen uppgick till 8,2 miljoner kronor, en ökning med 46 procent jämfört med första kvartalet 2019.

Under kvartalet införde Vietnam tidigt omfattande restriktioner på grund av coronaviruset vilket fått direkt och indirekt påverkan på Fram-gruppens intäkter och resultat, skriver bolaget.

Standing Teams, med flertalet kunder i Europa, påverkades negativt av att ett antal kunder råkat ut för ekonomiska svårigheter som en följd av pandemins inverkan på deras verksamhet. Likaså har affärsområdet Venture Building drabbats negativt av de restriktioner som Vietnam infört vad beträffar skolor och generell ekonomisk aktivitet.

Mot bakgrund av coronapandemin beslutade Fram under kvartalet att implementera ett kostnadsbesparingsprogram samt drog tillbaka intäktsprognosen för 2020. Programmet innebär bland annat att Buildde stängdes ned och att lanseringen av Bidbidi skjuts upp på obestämd framtid. Vidare belastas resultatet under årets första och andra kvartal negativt av omstruktureringskostnader av engångskaraktär.

Programmet kommer att vara implementerat innan slutet av det andra kvartalet och väntas att medföra positiva besparingar om upp till en halv miljon kronor per månad. Venture Builder-portföljen består efter omstruktureringen av åtta verksamma ventures (varav Dragonlend, Smartbuddy och Wowmelo drivs vidare i form av en sammanslagen fintech-grupp med en gemensam ledningsgrupp).

Ebitda-resultatet för det första kvartalet blev -5,0 miljoner kronor (-2,0). Bolaget har en kassa om drygt 51 miljoner kronor.

First North-listade Acarix, verksamt inom teknologi för identifiering av kransartärsjukdomar redovisar ett resultat efter skatt på -10,8 miljoner kronor för det första kvartalet 2020 (-12,8). Resultatet per aktie uppgick till -0:21 kronor (-0:56). Rörelseresultatet blev -10,8 miljoner kronor (-12,8). Nettoomsättningen uppgick till 0,1 miljoner kronor (0,3).

Covid-19 pandemin uppges ha haft en negativ påverkan på Acarix under det första kvartalet. Det finns en risk att det kan leda till en negativ finansiell påverkan på koncernen, heter det i delårsrapporten.

Patientrekryteringen i Acarix pågående studier har avstannat och det kan komma att försena slutförandet av studierna. Den osäkra situationen gör det i nuläget inte möjligt att uppskatta hela den potentiella påverkan för Acarix.

För att anpassa bolaget till covid-19 skriver Per Persson i vd-ordet att Acarix "identifierade möjliga besparingsområden som inte skulle äventyra viktiga prioriteringar, som till exemepel våra två centrala studier".

De första resultaten i hjärtsviktstudien Seismo väntas komma att presenteras under det andra halvåret 2020.

Shortcut Media, som är verksamt inom bland annat reklam- och företagsfilmproduktion och vars aktie handlas på Spotlight, redovisar ett resultat före skatt om 1,8 miljoner kronor (1,0) för det första kvartalet. Ebita-resultatet blev 2,6 miljoner kronor (1,9). Omsättningen steg till 18,5 miljoner kronor (18,1) i kvartalet.

"Under Q2 förväntar vi oss en negativ omsättningstillväxt till följd av Covid-19. Vi kan delvis parera detta genom sänkta kostnader. Delvis tack vare åtgärder som vidtogs redan 2019. Rörelseresultatet (EBITA) för Q2 väntas därför vara positivt, men sannolikt ha lägre marginal än målet om 5-10 procent", skriver bolagets vd Anders Brinck i rapporten.

"Vi strävar fortsatt efter att nå helårsprognosen om en ökning av rörelseresultat (EBITA) på minst 30% under 2020. Om vi ser att prognosen väsentligt bör justeras åt något håll kommer vi omedelbart meddela det till aktiemarknaden", skriver han vidare.

Bostadsutvecklaren SSM redovisar ett resultat efter skatt på -8,5 miljoner kronor för det första kvartalet 2020 (-19,9). Rörelseresultatet blev 0,8 miljoner kronor (-12,4) och nettoomsättningen uppgick till 48,9 miljoner kronor (15,4).

Framdriften av SSM:s projekt under produktion har inte påverkats i någon större utsträckning av covid-19-pandemin under det första kvartalet eller perioden därefter, uppger bolaget i sin delårsrapport.

"Försäljningen under det första kvartalet bedöms inte ha påverkats av pandemin, men det finns dock tydliga indikationer på en försvagad marknad efter kvartalets utgång. Påverkan på finansiell ställning samt betalningsberedskap bevakas och bedöms löpande", skriver SSM.

Medicinteknikbolaget Irras redovisar ett resultat efter skatt på -34,3 miljoner kronor (-38,7) i det första kvartalet 2020 eller -1:19 kronor per aktie (-1:61). Omsättningen uppgick till 1,6 miljoner kronor (0).

Kassaflödet från den löpande verksamheten var -37,8 miljoner kronor (-39,9) med likvida medel på 44,9 miljoner kronor (30,3) vid utgången av rapportperioden.

Under andra kvartalet har Irras slutfört en kapitalanskaffning som tillför bolaget cirka 217 miljoner kronor före avdrag för transaktionskostnader.

All försäljning uppges ha bromsats av att sjukvården har fokus på covid-19 pandemin.

"Eftersom vi befinner oss i ett tidigt skede av lanseringen av Irraflow- och Hummingbird-produkterna måste en betydande andel av våra intäkter genereras genom order från nya kunder. Därför har våra möjligheter till intäkter under första kvartalet 2020 påverkats både i USA och Europa och intäkterna nådde inte upp till de ursprungliga förväntningarna", skriver Irrras vd Kleanthis Xanthopoulos i vd-ordet.

E-handelsbolaget Boozt redovisar ett justerat rörelseresultat på -61 miljoner kronor för det första kvartalet 2020 (-11,3).

Den justerade rörelsemarginalen var -8,0 procent (-1,6). Marginalen påverkades negativt med 7,5 procentenheter av en extraordinär lagernedskrivning om 57,8 miljoner kronor under kvartalet, som gjordes till följd av coronaviruset.

Bolaget har tidigare uppgett att det justerade rörelseresultatet preliminärt skulle uppgå till -57 till -63 miljoner kronor första kvartalet och att en lagernedskrivning om 58 miljoner kronor skulle ingå i resultatet.

Nettoomsättningen uppgick till 766 miljoner kronor (712) under kvartalet, motsvarande en tillväxt på 7,5 procent. Boozt har tidigare uppgett att tillväxten preliminärt skulle hamna på 7-9 procent första kvartalet.

Boozt räknar nu med en nettoomsättningstillväxt på 10-20 procent för helåret 2020 och en justerad rörelsemarginal om 1-3 procent.

Prognosen är ny för 2020 och ersätter den tidigare prognosen, som återkallades den 5 april till följd av osäkerhet på grund av corona-pandemin.

Den tidigare prognosen var en omsättningstillväxt på 15-20 procent och att den justerade rörelsemarginalen skulle förbättras 2020 jämfört med 2019.

Under 2019 uppgick omsättningstillväxten till 23 procent och den justerade rörelsemarginalen var 3,2 procent.

Bioteknikbolaget Isofol Medical redovisade ett resultat efter skatt för det första kvartalet 2020 på -56 miljoner kronor (-27).

Bolaget hade inga intäkter under kvartalet. De likvida medlen uppgick till 73 miljoner kronor vid periodens slut (246).

Covid-19 har under kvartalets gång inte haft någon påverkan på patientrekryteringen i bolagets AGENT-studie.

"I början av andra kvartalet har rekrytering och screening av patienter fortsatt även om det skett en viss avmattning samtidigt som det noterats att sjukhus har börjat öppna upp igen. Det är i dagsläget för tidigt att bedöma om avmattningen i rekryteringen kan komma att påverka tidslinjerna för studien som helhet", skriver bolaget i rapporten.

Konsultföretaget BTS redovisar ett resultat efter skatt på 3 miljoner kronor för det första kvartalet 2020 (16,2). Nettoomsättningen uppgick till 372 miljoner kronor (376). Bolaget uppgav i mitten av april att omsättningen preliminärt bedömdes bli drygt 370 miljoner kronor.

Resultatet före skatt uppgick till 4,2 miljoner kronor (23). Ebita-resultat blev 12 miljoner kronor (30), en nedgång på 59 procent. Här hade bolaget preliminärt uppgett att ebita-resultatet bedömdes sjunka med cirka 60 procent jämfört med första kvartalet i fjol.

I samband med att de preliminära kvartalsuppgifterna lämnades i april drog BTS även tillbaka sin tidigare kommunicerade prognos om att resultatet före skatt i år bedöms bli bättre än under föregående år.

"Det råder för närvarande väsentlig osäkerhet om hur intäkterna för fysiska, digitala och virtuella leveranser kommer att utvecklas under året, och vi har idag ej tillräckligt underlag för att ge finansiella utsikter för året", skriver bolaget i sin delårsrapport.

Adapteo, som knoppades av från finländska Cramo och noterades på Stockholmsbörsen ifjol, redovisar en nettoförsäljning om 49,1 miljoner euro för det första kvartalet 2020 (52,8), motsvarande en minskning med 6 procent i lokala valutor.

Jämförbart ebitda-resultat var 20,4 miljoner euro (22,4). Det operativa kassaflödet minskade till 7,9 miljoner euro (24,3).

"Den finansiella utvecklingen under de två första månaderna i det första kvartalet var i linje med föregående år, och sedan tydligt lägre marknadsaktivitet i mars som en konsekvens av den pågående globala pandemin", skriver bolagets vd i rapporten.

Balkongbolaget Balco redovisar ett resultat efter skatt på 25,2 miljoner kronor för det första kvartalet 2020 (19,8). Resultatet per aktie uppgick till 1:23 kronor (0:98).

Rörelseresultatet blev 34,2 miljoner kronor (27,0) och rörelsemarginalen var 10,7 procent (10,0).

Nettoomsättningen uppgick till 321 miljoner kronor (270). Försäljningstillväxten var 19 procent.

Orderingången uppgick till 341 miljoner kronor (362).

 Covid-19 har hittills påverkat balkongbolaget Balco i begränsad omfattning. Samtliga produktionsenheter är i full drift och projekten löper enligt plan. Orderingången i första och hittills i andra kvartalet har dock påverkats av framflyttade stämmor.

Det skriver bolaget i delårsrapporten.

"Vi har haft en viss fördröjning av orderingång under första kvartalet i och med restriktioner på mötesstorlekar i olika länder", skriver bolagets vd Kenneth Lundahl i rapporten.

Bolaget har infört en mängd åtgärder avseende röstningsmöjligheter och med bättre väder har det dessutom nu fått möjlighet till att ha stämmor utomhus.

"Vi kommer dock att ha en fördröjning av vissa stämmor även under andra kvartalet som påverkar vår orderingång något. Vi bedömer dock att vår orderstock skall vara över 1,5 miljard kronor även efter det andra kvartalet", skriver Kenneth Lundahl.

Under första kvartalet var Balcos orderingång 341 miljoner kronor (362) och orderstocken växte med drygt 20 miljoner kronor till 1,56 miljarder kronor.

Under rubriken "utsikter" i rapporten skriver Balco att en "stor orderstock och stark finansiell ställning ger bra möjligheter för fortsatt lönsam tillväxt under 2020".

Tidigare har Balco meddelat att det återkallar sitt utdelningsförslag.

Specialistläkemedelsbolaget Calliditas redovisar ett resultat efter skatt på -63,7 miljoner kronor för det första kvartalet 2020 (-42,6). Resultatet per aktie uppgick till -1:65 kronor (-1:21).

Rörelseresultatet blev -72,3 miljoner kronor (-42,7). Nettoomsättningen uppgick till 0,5 miljoner kronor (0).

Kassaflödet från den löpande verksamheten var -18,8 miljoner kronor (-49,4) med likvida medel om 729 miljoner kronor (597) vid rapportperiodens utgång.

Speqta, som tidigare hette My Taste och som är verksamt inom prestationsbaserad marknadsföring, ökade sin omsättning till 46,3 miljoner kronor under första kvartalet (23,4). Det motsvarar en tillväxt om 98 procent. Den organiska tillväxten var noll procent, enligt rapporten.

Ebitda-resultatet ökade till 8,5 miljoner kronor (4,0), rörelseresultatet (ebit) var 2,2 miljoner kronor (0,6) och nettoresultatet blev 0,6 miljoner kronor (-0,1).

Kassaflödet från den löpande verksamheten under perioden var +14 miljoner kronor (-1,4).

Marknadsöversikt

OMX Stockholm 30

1 DAG %

−3,86%

Senast

2 383,04

1 mån
Loading market data...
Senaste aktieanalyserna på Placera
Senaste aktieanalyserna på Placera
Privatekonomi med Placeras expert
Karolina Palutko Macéus
Karolina Palutko Macéus skriver om allt som har med privatekonomi att göra och hur du kan få mer pengar i plånboken.
AFV
AFV
Är du kund hos Avanza? Just nu kan du få en unik rabatt på Affärsvärlden. Afv har 28 år i rad utsetts till Sveriges bästa affärsmagasin i en undersökning med börs-VD:ar, finanschefer, IR-chefer och aktieproffs.
Annons
Introduce
för börsens små- och medelstora företag.
Annons
Investtech
Här hittar du våra artiklar om teknisk analys i samarbete med Investtech.
Börsen idag
Börsen idag
Här hittar du våra artiklar om börsen idag.