Rapportfloden: Blandade resultat

Malmbergs, Bahnhof, Medivir, Saltx, Global Gaming, Serneke, Nobia, NP3, Raysearch, Tethys, Pandora, Collector, G5 Entertainment och Tomra finns bland bolagen som har rapporterat denna tisdag.

placera-redaktionellt-2018-Bokslut_fotnot_700.png

5 maj 2020

Det First North-listade luftreningsbolaget Absolent redovisar ett nettoresultat på 3,2 miljoner kronor (30,4) för det första kvartalet 2020. Det motsvarar 0:28 kronor per aktie (2:69).

Rörelseresultatet på ebit-nivå blev 12,9 miljoner kronor (40,3) och på ebita-nivå var rörelseresultatet 32,9 miljoner (45,9).

Kvartalets nettoomsättning ökade till 279 miljoner kronor (209), motsvarande en tillväxt på 33,5 procent, främst som ett resultat av de förvärv som genomfördes 2019.

Försäljningen påverkades negativt av covid-19 i Kina under hela första kvartalet och i stora delar av övriga verksamheten under mars månad, skriver bolagets vd Axel Berntsson i rapporten.

I Kina var såväl orderingången som försäljning i det första kvartalet kraftigt påverkad av covid-19 vilket resulterade i en försäljningsminskning om 60 procent under kvartalet.

"Under april har orderingången i Asien återhämtat sig och vi har bland annat fått vår näst största order någonsin i regionen till ett pressgjuteri utanför Shanghai", skriver Axel Berntsson.

Absolent förutser en fortsatt utmanande marknad framöver till följd av covid-19 och den osäkerhet detta medför.

"Mot slutet av kvartalet har koncernen kunnat se en minskad orderingång vilket sannolikt kommer att påverka det andra kvartalet negativt. För att möta den minskade försäljningen har permittering av personal skett i Europa och Nordamerika", skriver Absolent i rapporten.

Bolaget meddelade den 1 april att utdelningsförslaget om 1:80 kronor per aktie återkallas och att bolaget hade beslutat att korttidspermittera cirka hälften av koncernens 530 medarbetare.

Precisionskomponentbolaget Ages Industri redovisar ett resultat efter skatt på 9 miljoner kronor för det första kvartalet 2020 (14). Resultatet per aktie sjönk till 1:20 kronor (2:00).

Nettoomsättningen minskade till 243 miljoner kronor (290).

Flertalet av Ages största kunder beslutade stänga ned sin produktion under senare delarna av mars, vilket ledde till att bolaget vidtog åtgärder i form av kortsiktig permittering och varsel om uppsägning av cirka 50 medarbetare, enligt tidigare besked.

"Vi kan i dagsläget inte lämna prognoser för framtiden på grund av rådande omständigheter. Förändringar som ger resultat i orderingång är beroende av den globala återhämtningen och det finns en stor oförutsägbarhet kring när våra kunder kan återstarta sina verksamheter och i vilken omfattning. I skrivande stund har ett flertal av våra kunder påbörjat återstart av produktionen", skriver Ages vd Anders Magnusson i delårsrapporten.

Sågverksbolaget Bergs Timber redovisar ett resultat efter skatt på 6 miljoner kronor för det första kvartalet 2020 (52). Resultatet per aktie uppgick till 0:02 kronor (0:15).

Nettoomsättningen uppgick till 856 miljoner kronor (885). Resultatet före skatt uppgick till 9 miljoner kronor (56). Resultatet påverkades av en engångskostnad för avvecklingen av Gransjö sågverk för 30 miljoner kronor, vilket bolaget tidigare meddelat.

Det justerade ebitda-resultatet uppgick till 50 miljoner kronor (82).

Import-, agentur- och handelsföretaget Malmbergs Elektriska redovisar ett resultat efter skatt på 9,9 miljoner kronor för det första kvartalet 2020 (9,5). Resultatet per aktie uppgick till 1:23 kronor (1:18).

Rörelseresultatet blev 13,6 miljoner kronor (11,5). Och resultatet före skatt uppgick till 12,6 miljoner kronor (11,8). Nettoomsättningen uppgick till 157 miljoner kronor (153).

"Året har börjat med samma positiva trend som lämnade 2019. Trots en mild vinter som påverkat vår försäljning av värmeprodukter har vi haft en positiv utveckling. Dock kunde vi se en minskad orderingång efter att Corona-krisen bröt ut", skriver bolagets vd Johan Folke i rapporten.

Han skriver att bolaget inte kan uttala sig om hur stor påverkan corona-utbrottet väntas ha på försäljningen under 2020.

Solenergiföretaget Absolicon redovisar ett rörelseresultat för det första kvartalet 2020 på -6,3 miljoner kronor (-4,8). Nettoomsättningen i kvartalet sjönk till 0,2 miljoner kronor (0,6).

"Absolicon står stadigt trots coronakrisen. Våra projekt löper på och vi upplever faktiskt att krisen givit oss bättre tillträde till de miljö- och energichefer som nu arbetar hemifrån", skriver vd Joakim Byström i rapporten.

Kommunikationsutrustningsbolaget Invisio hade en omsättning på 117 miljoner kronor under det första kvartalet (66,8) och ett rörelseresultat om 14,4 miljoner kronor (1,5). Det framgår av delårsrapporten. Bruttomarginalen uppgick till 57,5 procent (60,9).

Ebitda-resultatet uppgick till 16,8 miljoner kronor (3,9).

nvisios orderingång ökade till 90,3 miljoner kronor (59,0) under det första kvartalet och vid kvartalets slut rymde orderboken beställningar till ett värde av 125 miljoner kronor (48,3).

"Invisio inledde 2020 med god tillväxt och tillfredsställande orderingång", sammanfattar Invisios vd Lars Højgård Hansen i delårsrapporten.

Vidare uppger han att alla väsentliga funktioner och aktiviteter inom bolaget pågår i stort sett som vanligt trots covid-19.

Bolaget upprepar samtidigt tidigare lämnade kommentarer om att förskjutningar i orderingång, leveranser av komponenter och slutprodukter inte kan uteslutas om de åtgärder som vidtas för att begränsa epidemin blir långvariga.

I sitt vd-ord lyfter Lars Højgård Hansen fram att bolaget gjort den första leveransen av Intercom-systemet under det första kvartalet.

"Under det första halvåret 2020 är målsättningen att få till stånd ytterligare kundtester, men eftersom de som regel pågår under längre tid förväntar vi oss först ytterligare beställningar i senare delen av 2020", skriver han.

Invisio-vd:n bedömer att de nya avtalen som tecknades under 2019, och med en större kundbas som kontinuerligt genererar beställningar, ger bolaget "goda förutsättningar för en fortsatt god utveckling".

Informationstjänsteföretaget Karnov redovisar ett resultat efter skatt på 29,1 miljoner kronor för det första kvartalet 2020 (7,9). Resultatet per aktie uppgick till 0:30 kronor (0:15).

Ebita-resultatet, både justerat och rapporterat, landade på 88,2 miljoner kronor (85,3 respektive 67,5). Ebita-marginalen blev 41,6 procent.

Nettoomsättningen uppgick till 212 miljoner kronor (205). Organisk tillväxt blev 2 procent.

Bredband2, som handlas på First North, ökade sitt rörelseresultat till 14,0 miljoner kronor (10,5) under det första kvartalet 2020. Nettoomsättningen steg med 10 procent till 177 miljoner kronor (161), enligt rapporten.

Resultatet efter skatt uppgick till 11,0 miljoner kronor (8,2). Kassaflödet från den löpande verksamheten beskrivs av bolaget självt som "fortsatt mycket starkt". Vid utgången av perioden (efter utdelningen) uppgick kassan till 151 miljoner kronor.

"Bedömningen är att vi kommer att kunna fortsätta utvecklas positivt med förbättrat resultat för innevarande år", skriver vd Daniel Krook i delårsrapporten.

Under det första kvartalet ökade antalet bredbandskunder med cirka 5.000 (3.100) stycken netto. Intäkterna från företagsförsäljningen steg med 10 procent och från privatförsäljningen var uppgången 9 procent, jämfört med första kvartalet 2019.

Avseende påverkan av covid 19 skriver bolaget att det inte tillhör en utsatt sektor och är heller inte tydligt exponerad mot utsatta sektorer.

Internetoperatören Bahnhof redovisar ett ebitda-resultat om 54,1 miljoner kronor (42,8) för det första kvartalet 2020. Rörelseresultatet blev 41,0 miljoner kronor (31,4). Nettoomsättningen uppgick till 350 miljoner kronor (306).

Bahnhofs prognos för helåret 2020 är en omsättning på 1,5 miljarder kronor och ett rörelseresultat (EBIT) på 180 miljoner kronor.

"Coronapandemin kan potentiellt få negativa effekter i ett senare skede genom kundförluster, och vikande efterfrågan till följd av en försämrad konjunktur i omvärlden. Men samtidigt möts negativa effekter av en ökad efterfrågan på digitala tjänster, och behov av högre kapacitet i näten, samt beställningar av krypterade och säkra lösningar för distansarbete", står det.

"Mot bakgrund av detta ser vi i dagsläget inga skäl till att förändra vår positiva syn. Vi bibehåller därför angiven prognos för helåret 2020", skriver Bahnhof.

Alzecure Pharma redovisar ett resultat efter skatt på -13,8 miljoner kronor (-11,6). Bolaget saknade omsättning under rapportperioden i likhet med föregående år.

Kassaflödet från den löpande verksamheten var -10,2 miljoner kronor (-11,4) med likvida medel om 172 miljoner kronor (222) vid rapportperiodens utgång.

"Än så länge så räknar vi med att projekten kan leverera i enlighet med våra kommunicerade målsättningar. I dessa tider känns det dessutom skönt att vi är väl finansierade", skriver Martin Jönsson i vd-ordet i delårsrapporten.

Det Spotlightlistade forskningsbolaget Rhovacs rörelseintäkter i det första kvartalet 2020 utgjordes av anslag från EU:s innovationsfond Horizon 2020, och uppgick till 2,4 miljoner kronor (0).

Nettoresultatet låg på -6,1 miljoner kronor (-5,7). Bolagets huvudsakliga kostnader är relaterade till patent, forskning, den kliniska fas 1-/2-studien avseende huvudkandidaten RV001, affärsutveckling samt generella bolagskostnader, skriver Rhovac i delårsrapporten.

Under årets första kvartal erhöll Rhovac godkännande från belgiska FAMHP och tyska Federal Institute for Vaccines and Biomedicines för start av klinisk fas 2b-studie i prostatacancer, en multicenterstudie som har beteckningen RhoVac-002 (Bra Vac). I april meddelade bolaget att Bra Vac-studien kommer att bli försenad på grund av covid-19-pandemin, men att förseningarna beräknades klaras av med befintlig finansiering.

"Rhovac står starkare rustat än flertalet biotechbolag eftersom vi inte är beroende av intäkter som nu uteblir, och eftersom bolagets finansiering stärktes betydligt förra sommaren. Totalt sett har vi en finansiering som beräknas täcka bolagets behov till andra halvan av 2022, vilket vi bedömer vara tillräckligt för att ta oss igenom covid-19-krisen, genomföra studien, och nå fram till en möjlig exitpunkt", skriver vd Anders Månsson i tisdagens kvartalsrapport.

Likvida medel per den 31 mars uppgick till 125 miljoner kronor (10,7). Utöver detta har koncernen aktuella skattefordringar om 5,6 miljoner kronor.

Rhovac bedriver forskning och utveckling inom immunterapi.

Mobilplus, som handlas på Spotlight, hade intäkter om 7,4 miljoner kronor under det första kvartalet 2020 vilket var lägre än under motsvarande period i fjol då intäkterna var 9,9 miljoner.

Resultatet före skatt blev -0,4 miljoner kronor vilket kan jämföras med marginellt positivt resultat för det motsvarande kvartalet 2019. Resultatet belastades dock med cirka 0,5 miljoner kronor i emissionskostnader och ytterligare omkostnader i samband med bestridande av avbruten företrädesemission.

"Vi sitter nu i en tajtare kostym jämfört med för ett år sedan och därmed bättre rustade för framtiden. Vi började se lite avtagande aktivitet inom fysisk retail under slutet av perioden, framför allt inom butik- och restaurangsektorn. Samtidigt har e-handelssegmentet stått sig förhållandevis bra till följd av omställningar i marknaden. Det är ju en sak som gör att vi känner oss väldigt bra positionerade inom Mobiplus, då vårt huvudfokus framåt är att stötta bolag i deras digitala marknadsföring och försäljning online via nätet", skriver tillförordnade vd Calle Mörck i rapporten.

Optifreeze vd skriver i rapporten för det första kvartalet att ett kommersiellt genombrott ligger "runt hörnet" samt bedömer att effekterna av corona blir kortsiktiga. Bolaget hade en omsättning på 2,4 miljoner kronor under första kvartalet 2020, jämfört med drygt 0,3 miljoner motsvarande period i fjol.

Resultat för perioden uppgick till -2,3 miljoner kronor (-2).

"Vi bedömer att ett kommersiellt genombrott är runt hörnet eftersom potentiella kunder har visat stort intresse. Under kvartalet har vi ökat våra resurser inom området och målet är att sälja de första anläggningarna under 2020", skriver den tillförordnade vd:n Ulf Hagman.

Beträffande coronaeffekter upprepar bolaget att en viss förskjutning av pågående projekt kan komma att ske till följd av att samarbetspartners påverkas av restriktioner i flera olika länder. Påverkan bedöms dock bli kortsiktig, heter det.

Westpay hade en omsättning på 14,4 miljoner kronor (13,1) och ebitda-resultatet blev -4,3 miljoner kronor (-3,5). Rörelseresultatet blev -6,2 miljoner kronor (-4,9).

"Vi gick in i 2020 med en liten men ändå märkbar medvind. Sedan vår senaste interimsrapport har världen förändrats totalt och detta i stort sett över natt. Vi har tvingats justera vår spelplan och radikalt förändra vår taktik för att möta denna nya, dramatiska utmaning på vårt samhälle", skriver vd Sten Karlsson.

Bolaget har infört kostnadsåtstramande åtgärder och andra besparingsinitiativ.

"Eftersom det är omöjligt att veta hur länge denna situation kommer att bestå, baserar vi alla nya beslut på antagandet att corona kommer att få betydande negativ påverkan på åtminstone återstoden av 2020", skriver vd Sten Karlsson.

Hälsovårdsbolaget Enzymatica redovisar en nettoomsättning om 26,8 miljoner kronor för det första kvartalet (13,3). Rörelseresultatet blev 0,2 miljoner kronor (-11,9) medan resultatet efter skatt landade på 0,7 miljoner kronor (-12,2).

"Enzymatica fördubblade försäljningen under kvartalet drivet av en mycket stark orderingång i mars som en effekt av coronautbrottet. Det är också det första enskilda kvartalet som Enzymatica visar vinst", skriver bolaget.

Specialistläkemedelsbolaget Medivir redovisar ett ebitda-resultatet på -20,7 miljoner kronor (-54,2) för det första kvartalet 2020. Nettoomsättningen uppgick till 7,3 miljoner kronor (2,0).

Kassaflödet från den löpande verksamheten uppgick till -16,6 miljoner kronor (-56,3) och de likvida medlen uppgick vid periodens utgång till 117 miljoner kronor (229).

Medivirs vd Uli Hacksell skriver i vd-ordet att han bedömer att patientrekryteringen till den pågående fas 1b-studien med läkemedelskandidaten Miv-818 kommer att gå långsammare än förväntat på grund av utbrottet av covid-19. Övergripande resultat väntas därmed först under första kvartalet 2021.

Forskningsbolaget Vicore Pharma redovisar ett resultat efter skatt på -28,4 miljoner kronor för det första kvartalet 2020 (-16,0). Resultatet per aktie uppgick till -0:56 kronor (-0.40).

Bolaget saknade omsättning för kvartalet i linje med föregående år. Rörelseresultatet blev -28,8 miljoner kronor (-16,1), medan resultatet före skatt uppgick till -28,5 miljoner kronor (-16,0). Kassaflöde från den löpande verksamheten var -29,3 miljoner kronor (-18,5) med likvida medel på 161 miljoner kronor (216) vid rapportperiodens utgång.

Bettingbolaget GIG, Gaming Innovation Group, redovisar ett ebitda-resultat på 2,5 miljoner euro (4,1) för det första kvartalet 2020. Nettoomsättningen uppgick till 31,1 miljoner euro (32,4).

Siffrorna inkluderar B2C-segmentet som avyttrades till Betsson i februari. Efter avyttringen av tillgångarna inom konsument kommer bolaget framgent att vara en renodlad underleverantör.

GIG står fast vid sin tidigare guidning om intäkter i spannet 70-75 miljoner euro 2020, samt ett ebitda-resultat i spannet 14-17 miljoner euro. Även i dessa mål är B2C-segmentet inkluderat för jämförelse.

Vidare skriver bolaget att intäkterna från Platform Services var 35 procent högre under april jämfört med motsvarande månad året innan.

Det danska vindkraftbolaget Vestas Wind redovisar ett rörelseresultat på -112 miljoner euro för det första kvartalet 2020. Analytikerna förväntningar låg på ett rörelseresultat om 64 miljoner euro, enligt Inquiry Financial.

Nettoomsättningen uppgick till 2.235 miljoner euro. Analytikernas förväntningar på nettoomsättningen låg på 2.200 miljoner euro, enligt Inquiry Financial.

Utbildningsföretaget Academedia redovisar ett resultat efter skatt på 161 miljoner kronor för det tredje kvartalet i det brutna räkenskapsåret 2019/2020.

Ett genomsnitt av fyra analytikerprognoser, som Infront sammanställt inför rapporten, var 138 miljoner kronor. Rörelseresultatet blev 309 miljoner kronor, jämfört med ett analytikersnitt på 282 miljoner kronor.

Det justerade rörelseresultat landade på 224 miljoner kronor, mot analytikersnittet på 204 miljoner. Nettoomsättningen uppgick till 3.284 miljoner kronor, jämfört med analytikersnittet på 3.302 miljoner kronor. Resultatet per aktie uppgick till 1:53 kronor, mot ett snitt på 1:31 kronor.

Aspire Global, som är en B2B-tjänsteleverantör på onlinespelmarknaden, redovisar ett ebitda-resultat på 5,2 miljoner euro för det första kvartalet 2020 (6,1). Ebitda-marginalen blev 15,5 procent (18,3).

Rörelseresultatet uppgick till 3,9 miljoner euro (5,2). Nettoomsättningen uppgick till 33,7 miljoner euro (33,2). Antalet nya spelare ökade med 4 procent.

I april ökade totala intäkter till cirka 13,5 miljoner euro, ungefär 20 procent högre än den genomsnittliga månadsintäkten under första kvartalet.

Saltx Technologys nettoomsättning uppgick under årets första kvartal till 0,1 miljoner kronor (-1,7). Rörelseresultatet uppgick till -9,2 miljoner kronor (-20,1), enligt bolagets delårsrapport.

Saltx samarbete med sina tre partners har påverkats betydligt av pandemin covid-19, enligt bolaget.

Arbetet tillsammans med den kinesiska partnern Shuangliang, som var först att stänga ned fabriken på grund av covid-19, har återupptagits i slutet av april. Det nanocoatade saltet som levererats till Shuangliang har nu anlänt till kinesisk hamn. Saltx Technology bedömer att pilotanläggningen färdigställs under 2020.

Vad gäller två europeiska partners, spanska Inerco och tyska Steinmüller, har arbetet pausats till följd av restriktioner kring covid-19. Saltx egen utveckling av den fluidiserande bädden och det tillhörande nanocoatade saltet har fortsatt.

Global Gaming hade intäkter på 57,8 miljoner kronor under det första kvartalet 2020 (162). Det är en minskning med 64 procent jämfört med samma kvartal föregående år (vilket inkluderade intäkter från Sverige), men en ökning med 0,3 miljoner kronor jämfört med fjärde kvartalet.

Första kvartalet visar en minskning av nya spelare jämfört med föregående år, dock har antalet återkommande spelare ökat vilket visar att spelarna stannar under en längre period, skriver Global Gaming i delårsrapporten.

Koncernens bruttomarginal uppgick till 56,8 miljoner kronor (47,8) för kvartalet.

Rörelseresultatet blev -0,4 miljoner kronor (-43,3) och rörelsemarginalen uppgick till -0,6 procent (-26,7).

Resultat efter skatt blev -0,4 miljoner kronor (-41,5), vilket motsvarar 0:00 kronor per aktie (-1:02).

FM Mattsson, tillverkare av sanitetsarmaturer som vattenkranar och termostatblandare, redovisar ett resultat efter skatt på 41,6 miljoner kronor för det första kvartalet 2020 (30,7). Rörelseresultatet blev 56,3 miljoner kronor (39,5).

Nettoomsättningen uppgick till 420 miljoner kronor (299). Försäljningstillväxten var 40 procent och den organiska tillväxten uppgick till 12 procent.

Enligt bolaget har påverkan på resultatet av covid-19 varit relativt liten under det första kvartalet.

"Men det finns en förväntan att minskade aktiviteter hos kunderna kommer att påverka koncernen negativt under de närmaste kvartalen", skriver FM Mattsson i sin delårsrapport.

Så sent som på måndagen uppgav bolaget att det tidigare utdelningsförslaget återkallas, detta mot bakgrund av den rådande osäkerheten till följd av spridningen av coronaviruset.

Medicinteknikbolaget Elos Medtech redovisar ett resultat efter skatt på 5,4 miljoner kronor för det första kvartalet 2020 (15,3). Resultatet per aktie uppgick till 0:67 kronor (1:90).

Nettoomsättningen uppgick till 159 miljoner kronor (190).

Rörelseresultatet blev 11,9 miljoner kronor (21,4) och resultatet före skatt uppgick till 6,6 miljoner kronor (20,6).

Kassaflödet från den löpande verksamheten var 9,0 miljoner kronor (9,4) med likvida medel på 48,4 miljoner kronor vid utgången av rapportperioden.

Elos Medtech nuvarande bedömning är att covid-19 utbrottet kommer att ha en negativ finansiell påverkan på bolaget under hela 2020 och vd Jan Wahlström ser en betydande försäljningsnedgång i det andra och tredje kvartalet.

Det framgår av uppgifter i vd-ordet.

Då utvecklingen är oförutsägbar är det inte möjligt att förutse den mer långsiktiga påverkan pandemin kan komma att ha på bolaget.

Dental är det affärsområde där bolaget efter kvartalets utgång har sett den största påverkan. Här förväntar sig Elos Medtech en låg aktivitetsnivå på kort sikt.

I affärsområdet Orthopedics ser Elos Medtech endast mindre förändringar i efterfrågan på kort sikt. Påverkan beror främst på kundernas förändrade behov utifrån sjukvårdens omprioriteringar och kundernas uppskjutna produktlanseringar med flera månader och i vissa fall upp till ett år.

I dagsläget är produktionen åter i full gång inom Life Science och de negativa ekonomiska konsekvenserna blev begränsade. Påverkan framåt för affärsområdet beror främst på våra kunders förändrade behov utifrån sjukvårdens omprioriteringar.

Byggbolaget Sernekes rörelseresultat blev -149 miljoner kronor i det första kvartalet (18), varav engångskostnader utgör -135 miljoner kronor. Kvartalets nettoomsättning var 1.814 miljoner (1.480).

Orderingången uppgick till 2.975 miljoner kronor under kvartalet (1.177) och orderstocken till 10.576 miljoner kronor (5.973).

Kassaflödet från den löpande verksamheten uppgick till -233 miljoner kronor (-262). Periodens kassaflöde uppgick till -50 miljoner, varav Karlatornet påverkade med -140 miljoner kronor. Tillgängliga likvida medel vid periodens slut var 587 miljoner kronor.

Serneke har sedan tidigare meddelat omorganisations- och effektiviseringsåtgärder som frigör cirka 200 miljoner på årlig basis från och med början av 2021. Åtgärderna reducerar kostnader över hela organisationen och innebär att upp till 100 tjänster varslas om uppsägning. I kvartalet har organisationsomställningar belastat resultatet om 30 miljoner kronor.

Bolaget har också sedan tidigare meddelat att försäljningen av Karlatornet skjuts på framtiden som en direkt följd av det osäkra läget på den globala finansmarknaden orsakat av Coronapandemin. Aktivitetsnivån i projektet har gått ner till ett minimum och kostnader i samband med det har belastat kvartalet om 58 miljoner kronor.

Scibase nettoomsättning uppgick under det första kvartalet till 2,5 miljoner kronor (2,4). Resultatet efter skatt uppgick till -8,9 miljoner kronor (-8,9).

Den totala elektrodförsäljningen i volym ökade med 8 procent under kvartalet och uppgick till 6.562 stycken (6.080). Försäljningen till återkommande kunder ökade med 6 procent, enligt Scibase.

Följderna av pandemin covid-19 har enligt Scibase från mitten av mars påverkat bolaget. Försäljningen på bolagets huvudmarknad Tyskland minskade med 10 procent, medan den totala försäljningen ökade med 5 procent. Det finns enligt Scibase en "betydande risk" att pandemin kan få väsentlig finansiell påverkan på koncernen.

Köksbolaget Nobia redovisar ett rörelseresultat på 134 miljoner kronor för det första kvartalet 2020. Det var i linje med de preliminära siffror som bolaget släppte i mitten på april.

Nettoomsättningen uppgick till 3.445 miljoner kronor. Även detta var samma som angavs i det preliminära beskedet. Den organiska tillväxten var -2 procent i kvartalet, mot tidigare meddelade -3 procent.

 Danmark lyfte Nobias resultat i Norden, som uppvisade en stabil utveckling, medan nedstängningen i Storbritannien belastade resultatet med cirka 50 miljoner kronor. Det skriver vd Jon Sintorn i rapporten för det första kvartalet. Han skriver vidare att de förändringar som genomförts i fabriken i Darlington belastade resultatet med ytterligare cirka 30 miljoner kronor.

Dock ser vd:n att det kan uppstå "vissa möjligheter" i en kris.

"Samtidigt som det är viktigt att skydda kassaflödet och likviditeten på kort sikt ska vi också försäkra oss om att vi tar tillvara de möjligheter som uppkommer", skriver han.

Vilka dessa möjligheter skulle kunna vara framgår dock inte.

Fastighetsbolaget NP3 hade hyresintäkter om 266 miljoner kronor (246) under det första kvartalet 2020. Driftöverskottet uppgick till 181 miljoner kronor (159) och förvaltningsresultatet blev 120 miljoner kronor (103).

Värdeförändringar på fastigheter uppgick till 18 miljoner kronor (36). Periodens resultat efter skatt uppgick till 89 miljoner kronor (105) motsvarande 1:41 kronor per stamaktie (1:73).

Kvartalets nettoinvesteringar uppgick till 310 miljoner kronor (-118) varav 234 miljoner (156) avsåg förvärv av fastigheter.

NP3 hade tillgänglig likviditet och kreditfaciliteteter på 435 miljoner kronor vid utgången av det första kvartalet 2020.

Under kvarvarande delen av året har NP3 138 miljoner kronor att refinansiera i bank.

"Tillgång till likviditet är viktigt för uthyrningsarbetet som trots dessa tider fortgår. Att kunna genomföra hyresgästanpassningar för att optimera lokaler är mer viktigt än någonsin2, skriver vd Andreas Wahlén.

Under första kvartalet uppgick nettouthyrningen till 5 miljoner kronor varav nästan 4 miljoner kronor avser mars.

"Inte stora tal - men viktiga, då vi vet att antalet konkurser kommer att öka och då jag förväntar mig en sjunkande efterfrågan på lokaler i närtid", skriver vd.

Han påpekar dock att NP3 även under dessa förutsättningar kan erbjuda lokaler till ett pris som kraftigt understiger nyproduktion.

Medicinteknikbolaget Raysearch redovisar ett resultat efter skatt på 40,4 miljoner kronor för det första kvartalet 2020 (17,2). Resultatet per aktie uppgick till 1:18 kronor (0:50).

Rörelseresultatet blev 51,6 miljoner kronor (23,2) och kassaflödet uppgick till -4,2 miljoner kronor (-1,8). Nettoomsättningen uppgick till 209 miljoner kronor (173). Orderingången blev 300 miljoner kronor (202).

Raysearch uppger i en preliminär bedömning att utbrottet av covid-19 kommer att påverka bolaget väsentligt negativt under det andra kvartalet.

Detta väntas främst ske genom att order kan fördröjas för att vissa sjukhus kortsiktigt kan tvingas prioritera behandling av covid-19 patienter framför investeringar i strålterapi. Raysearch är beredda att vidta åtgärder om det krävs. Det framgår av vd-ordet i delårsrapporten.

Industrigruppen Volati redovisar ett ebita-resultat på 62 miljoner kronor för det första kvartalet 2020. Det var i linje med de preliminära siffror som bolaget lämnat den 16 april.

Nettoomsättningen ökade med 7 procent jämfört med föregående år till 1.658 miljoner kronor. Även omsättningen var i linje med vad bolaget hade kommunicerat i förhandsbeskedet.

Periodens resultat ökade till en vinst på 14 miljoner kronor jämfört med en förlust på 1 miljon kronor i motsvarande kvartal föregående år.

Oljebolaget Tethys Oil redovisar ett rörelseresultat på ebitda-nivå om 21,9 miljoner dollar för det första kvartalet 2020 (17,2). Motsvarande siffra fjärde kvartalet 2019 var 21,3 miljoner.

Resultatet efter skatt blev 12,1 miljoner dollar (6,4). Motsvarande siffra för det fjärde kvartalet var -0,3 miljoner dollar. Intäkterna uppgick till 37,3 miljoner dollar (32,7). För det fjärde kvartalet 2019 var den siffran 36,2 miljoner.

Produktionen i det första kvartalet var 13.032 fat per dag från block 3 och 4 (11.901), motsvarande siffra för det fjärde kvartalet i fjol var 13.475.

I slutet av april drog Tethys Oil tillbaka guidningen för 2020 där produktionskvoten, före statens andel, under maj och juni i år kommer att uppgå till 8.700 fat olja per dag. Vidare angavs att produktionskvoten i juli och resterande tid av året kommer att ökas till 9.300 fat.

Vd Magnus Nordin sammanfattar kvartalet som starkt.

"Vi genererade över 9 miljoner dollar i fritt kassaflöde under kvartalet, varav majoriteten återfördes till aktieägarna genom ett påskyndat aktieåterköpsprogram om 5,8 miljoner dollar. Vi har nu återköpt nästan 9 procent av registrerade antal aktier, aktier som vår styrelse föreslår att årsstämman ska makulera samt också ge ett förnyat mandat att återköpa upp till 10 procent egna aktier igen."

Gällande block 56, som Tethys Oil förvärvat i oktober i fjol, avslutades ett testprogram framgångsrikt där olja flödade till ytan.

"Vi vet nu att ett oil play koncept fungerar, även om det återstår att fastställa om det är kommersiellt, inte minst i rådande oljeprismiljö", skriver Magnus Nordin. Tethys Oils partnersandel uppgår till 20 procent för block 56.

Zutec, som utvecklar mjukvara åt bygg- och fastighetssektorn, hade intäkter om 5,8 miljoner kronor under det tredje kvartalet, januari-mars, i det brutna räkenskapsåret 2019/20. Det var en ökning om 3 procent jämfört med motsvarande period i fjol.

Ebitda-resultatet sjönk samtidigt till -13,7 miljoner kronor (-7,1). Ökade kostnader ligger bakom den försämrade resultatet, bland annat personalkostnader som steg med 30 procent. Bolaget har vidtagit åtgärder, så som att varsla personal.

"Vi känner helt klart av effekterna av covid-19-pandemin. Men vi är uppmuntrade över hur vår mjukvara fortsatt används i byggarbeten, och det är för tidigt för att kommentera den direkta effekten på vår verksamhet. Det råder dock inga tvivel om att byggindustrin som helhet har blivit negativt påverkad av virusspridningen", skriver vd Gustave Geisendorf i rapporten.

Nischbanken Collectors resultat efter skatt för det första kvartalet 2020 uppgick till 31 miljoner kronor (158).

Analytikerna hade spått ett nettoresultat om 51,5 miljoner kronor, enligt Infronts sammanställning av fyra analytikers prognoser.

Rörelseresultat blev 44 miljoner kronor (202). Här var 66,5 miljoner kronor väntat.

Collector uppger att arbetet med att se över kostnaderna inom alla delar av bolaget fortsätter och att Collector ser ett fortsatt behov av att sänka sina kostnader.

Det framgår av delårsrapporten för det första kvartalet där Collector upprepar budskapet att pandemin med covid-19 skapar osäkerhet.

"I början av året såg vi en fortsatt god efterfrågan inom samtliga produktområden och vi fortsatte vårt arbete med fokus på att förbättra den riskjusterade avkastningen. Under slutet av kvartalet präglades marknaden än mer av effekterna av Covid-19. Collector har däremot ännu inte upplevt några väsentliga negativa konsekvenser men vi följer utvecklingen noggrant", skriver vd Martin Nossman i delårsrapporten.

Rörelsekostnaderna steg i det kvartalet till 240 miljoner kronor (219). Bolaget hade en engångspost i form av konsultkostnader om 15 miljoner kronor. En del av dessa härrör till Finansinspektionens granskning av Collector.

"Under 2020 har vi infört en ny modell för aktivering av IT-investeringar vilket medför att en större andel av investeringarna kostnadsförs direkt", skriver bolaget vidare.

K/I-talet under årets första kvartal uppgick till 48,8 procent (43,2). Justerat för poster av engångskaraktär uppgick K/I-talet till 45,7 procent.

Railcare, som arbetar med järnvägsunderhåll, redovisar ett resultat efter skatt på 12,8 miljoner kronor för det första kvartalet 2020 (7,4). Resultatet per aktie uppgick till 0:54 kronor (0:32).

Rörelseresultatet blev 17,4 miljoner kronor (10,4) och rörelsemarginalen var 16,5 procent (12,2). Nettoomsättningen uppgick till 106 miljoner kronor (84,9). Försäljningstillväxten var 24,8 procent.

Covid-19 pandemin har enligt vad vd Daniel Öholm skriver i vd-ordet i nuläget inte påverkat bolaget med några inställda jobb.

Den danska smyckesjätten Pandora redovisar ett resultat före skatt på -30 miljoner danska kronor för det första kvartalet 2020.

Analytikernas förväntningar var ett resultat på 97 miljoner, enligt Infront. Nettoomsättningen uppgick till 4.172 miljoner danska kronor, mot väntade 3.776 miljoner.

Ebitda-resultatet blev 733 miljoner danska kronor, mot förväntade 623 miljoner, och ebitda-marginalen var 17,6 procent mot förväntade 16,5 procent.

Pandora räknar med ett betydligt negativt rörelseresultat för det andra kvartalet 2020, framgår av delårsrapporten.

Pandora drog den 16 mars i år tillbaka sina prognoser för 2020, på grund av coronaviruset. Samtidigt meddelade bolaget att det stoppar sina aktieåterköp "för att bevara en stark balansräkning".

Bolaget skriver att det nu inte är meningsfullt att lämna några nya prognoser, men att det räknar med en långsam gradvis återhämtning under andra halvåret 2020.

Omstruktureringskostnaderna relaterade till "Programme NOW" väntas uppgå till cirka 1,0 miljarder danska kronor, medan den tidigare uppskattningen var 1,3 miljarder.

Investeringarna, capex, för helåret väntas bli omkring 0,7 miljarder danska kronor medan tidigare bedömning var 1,0-1,2 miljarder. Minskningen handlar bland annat om en väntad minskning av antalet butiksrenoveringar.

Antalet konceptbutiker väntas minska med 25 till 50 under 2020 jämfört med tidigare förväntningar.

G5 Entertainment, som utvecklar spelappar åt smarttelefoner och surfplattor, redovisar ett rörelseresultat om 38,8 miljoner kronor (39,9) för det första kvartalet 2020.

Rörelseresultatet påverkades positivt med 10,0 miljoner kronor (0,5) från valutakursförändringar på rörelsefordringar och skulder relaterade till förstärkningen av USD.

Rörelsemarginalen blev 12,4 procent (13,0). Nettoomsättningen uppgick till 312 miljoner kronor (306). Resultat efter skatt blev 33,5 miljoner kronor (35,9), motsvarande 3:72 kronor per aktie (3:99).

G5 såg en stark ökning av det totala antalet nedladdningar under mars månad som bolaget bedömer är kopplat till införandet av karantänsbestämmelser i många länder.

"Ökningen är ganska betydande, som mest såg vi en ökning på över 50 procent från en vecka till nästa, och hittills ser lyftet uthålligt ut, vilket ger bra signaler inför andra kvartalet", skriver bolaget i sin delårsrapport.

Under det första kvartalet var det genomsnittliga antalet månatliga användare (MAU) 6,3 miljoner, en minskning med 8 procent jämfört med samma period föregående år. G5:s bruttointäkt i snitt per betalande månadsanvändare (MAGRPPU) var 50:70 dollar, en ökning med 14 procent jämfört med samma period föregående år.

G5 uppger vidare att avsikten nu är att öka marknadsföringsutgifterna, samtidigt som bolaget förblir effektiva, med målet att öka intäkterna över 2019 års nivå.

"Eftersom andelen intäkter som kommer från våra egna spel fortsätter att växa och förbättrar vår bruttomarginal, kommer det också att leda till att vi ökar vår lönsamhet", skriver G5.

Under det första kvartalet började G5 öka sin intäktsgenerering genom att lägga till annonseringsmöjligheter i några av de mindre spelen.

"Tester har visat att vi potentiellt kan få in upp till tre procent högre intäkter genom att rikta annonser mot personer som inte brukar betala för sitt spel, eller som inte har betalat på mycket lång tid. Detta är en bra och inkrementell inkomstmöjlighet för oss, särskilt i det nuvarande ekonomiska läget. Det finns inte heller några underliggande kostnader, utöver en minimal engångskostnad för integrationen", skriver bolaget.

G5 förväntar sig en positiv effekt på vinstmarginalen när annonser lanseras i de flesta spelen i bolagets spelportfölj under 2020.

Planen att lansera fem nya spel under 2020 upprepas. Hittills har G5 släppt två nya Match 3-pusselspel: Jewels of the Wild West och Hawaii Match-3 Mania.

"Jewels of the Wild West lanserades globalt och har visat mycket goda förutsättningar för att bli ytterligare en framgång för oss medan Hawaii Match-3 Mania mjuklanserades i Australien och Kanada", skriver bolaget.

Norska Tomra, som tillverkar automater för återvinning av dryckesförpackningar, redovisar ett resultat före skatt på -33,9 miljoner norska kronor för det första kvartalet 2020. Analytikernas förväntningar låg på ett resultat före skatt om -28 miljoner kronor, enligt Infronts sammanställning av sju estimat. Ebita-resultatet blev 228 miljoner kronor mot väntade 230 miljoner.

Omsättningen uppgick till 2.302 miljoner kronor. Analytikernas förväntningar var en omsättning på 2.285 miljoner kronor, enligt Infronts sammanställning.

Raytelligence, vars aktie handlas på handelsplattformen NGM Nordic SME, hade preliminärt ett nettoresultat för det första kvartalet 2020 på -1,3 miljoner kronor (-0,9).

Det framgår av en tidigarelagd delårsrapport som kan ses i ljuset av att bolaget sedan tidigare genomför en företrädesemission på 5,4 miljoner kronor med teckningsperiod till den 8 maj.

De totala intäkterna under kvartalet uppgick till 0,4 miljoner kronor (0,1), varav nettoomsättning utgjorde 0,3 miljoner kronor (0,0).

"Den första generationen av det molnbaserade sensorsystemet Eazense är färdigutvecklad, försäljningen har inletts och en första order erhållits. Vi har flera samarbetsavtal på plats både inom och utanför Sverige och vi känner oss konfidenta att vi kommer att ta stora kliv framåt i försäljningen under 2020", skriver vd Klas Arvidson i den tidigarelagda delårsrapporten.

Likvida medel vid periodens slut uppgick till 4,3 miljoner kronor.

Tomra Systems

Senast

147,20

1 dag %

−1,21%

1 dag

1 mån

1 år

Raytelligence

Senast

0,53

1 dag %

2,31%

G5 Entertainment

Senast

118,00

1 dag %

−3,44%

Pandora

Senast

949,00

1 dag %

−10,68%

Railcare Group

Senast

26,70

1 dag %

−0,37%

RaySearch Laboratories B

Senast

223,50

1 dag %

−1,54%

Nobia

Senast

3,26

1 dag %

−3,10%

NP3 Fastigheter

Senast

246,50

1 dag %

2,92%

FM Mattsson B

Senast

49,50

1 dag %

−1,00%

Gentoo Media

Senast

20,00

1 dag %

0,00%

Vestas Wind Systems

Senast

97,74

1 dag %

2,05%

AcadeMedia

Senast

79,00

1 dag %

−1,00%

Vicore Pharma Holding

Senast

6,94

1 dag %

−3,61%

Enzymatica

Senast

4,00

1 dag %

−1,48%

Medivir

Senast

1,28

1 dag %

−1,92%

Westpay

Senast

1,01

1 dag %

0,00%

Bahnhof B

Senast

50,00

1 dag %

0,60%

OptiCept Technologies

Senast

4,05

1 dag %

−6,15%

CHOSA Oncology

Senast

0,70

1 dag %

−11,84%

AlzeCure Pharma

Senast

2,38

1 dag %

−3,25%

Bredband2

Senast

2,00

1 dag %

1,52%

INVISIO

Senast

383,50

1 dag %

−1,29%

Karnov Group

Senast

87,10

1 dag %

−2,68%

Absolicon B

Senast

3,30

1 dag %

−2,94%

Malmbergs Elektriska B

Senast

41,90

1 dag %

−1,87%

Ages Industri B

Senast

57,80

1 dag %

−2,69%
Marknadsöversikt

OMX Stockholm 30

1 DAG %

−3,77%

Senast

2 385,16

1 mån
Loading market data...
Senaste aktieanalyserna på Placera
Senaste aktieanalyserna på Placera
Privatekonomi med Placeras expert
Karolina Palutko Macéus
Karolina Palutko Macéus skriver om allt som har med privatekonomi att göra och hur du kan få mer pengar i plånboken.
AFV
AFV
Är du kund hos Avanza? Just nu kan du få en unik rabatt på Affärsvärlden. Afv har 28 år i rad utsetts till Sveriges bästa affärsmagasin i en undersökning med börs-VD:ar, finanschefer, IR-chefer och aktieproffs.
Annons
Introduce
för börsens små- och medelstora företag.
Annons
Investtech
Här hittar du våra artiklar om teknisk analys i samarbete med Investtech.
Börsen idag
Börsen idag
Här hittar du våra artiklar om börsen idag.