Nolato, som tillverkar polymera produktsystem, redovisar ett rörelseresultat på 225 miljoner kronor för det första kvartalet 2020 (173). Analytikerna hade väntat sig ett rörelseresultat om 185 miljoner kronor, enligt Infronts sammanställning. I resultatet ingår en engångspost på -14 miljoner kronor, väntat var -13 miljoner kronor.

Ebita-resultatet justerat för ovanstående engångspost blev 241 miljoner kronor, med en justerad ebita-marginal om 11,7 procent.

Nettoomsättningen uppgick till 2.065 miljoner kronor (1.656). Analytikerna hade väntat sig 1.802 miljoner kronor.

Nolatos e-cigarettprodukter, vaporiser heating products (VHP), uppvisade "kraftig tillväxt" under det första kvartalet.

"Lageruppbyggnad i kundledet har bidragit positivt och vi bedömer att denna kommer att bestå även under andra kvartalet, för att därefter avta", skriver vd Christer Wahlquist i delårsrapporten.

Totalt ökade affärsområdet Integrated Solutions, där VHP ingår, omsättning till 854 miljoner kronor (512) under det första kvartalet. Justerat för valuta och koncernstruktur ökade omsättningen med hela 50 procent.

Integrated Solutions rörelseresultat ökade till 111 miljoner kronor (57) och ebita-marginalen uppgick till 13,0 procent (11,1).

EMC-området, som också ingår i Integrated Solutions och som framförallt har produktion i Kina, drabbades kraftigt av coronasituationen under delar av kvartalet, därefter har volymerna ökat successivt och avslutningen av kvartalet var starkt, skriver Christer Wahlquist i delårsrapporten.

Ebita-marginalen inom Nolatos affärsområde Industrial Solutions uppgick till 8,2 procent (8,3) under det första kvartalet och bedöms ha påverkats negativt av produktionsstoppet för fordonsindustrin med cirka 1 procentenhet. Stängningarna kommer att ha en större påverkan under andra kvartalet.

Industrial Solutions omsättning uppgick till 570 miljoner kronor (533). Justerat för valuta ökade omsättningen med 4 procent.

"Nya kundprojekt inom allmän industri som startade under slutet av föregående år, har fortsatt att bidra positivt. Hygienområdet, som hade låga volymer under första halvåret föregående år, har normaliserats. Samtidigt drabbades tre produktionsenheter av nedstängningen av fordonsindustrin på grund av coronaviruset under sista veckan i kvartalet", skriver Nolato.

EQL Pharma, som är specialiserade på försäljning av generika, presenterar i samband med sitt bokslut nya finansiella mål som gäller för en femårsperiod: räkenskapsåret 2020/2021 till 2024/2025.

Tillväxtmålet höjs till 40 procent i genomsnitt över femårsperioden och målet för bolagets ebit-marginal sätts till "högre än 25 procent" i slutet av den nya femårsperioden.

För innevarande räkenskapsår (2020/2021), efter nedjustering för covid-19-relaterad försäljning i det första kvartalet (april-juni), räknar bolaget med en tillväxt på runt 30 procent.

Ebitda-resultatet för EQL Pharmas fjärde kvartal, i det brutna räkenskapsåret 2019/2020, låg på 1,1 miljoner kronor (0,4) med en nettoomsättning på 18,8 miljoner kronor (16,4).

Bruttomarginalen sjönk till 47 procent (54) beroende på en produktmix med stor försäljning av bland annat Paracetamol, en relativt hårt konkurrensutsatt produkt i EQL:s portfölj, som därför säljs till lägre marginal.

EQL Pharma uppger, med hänvisning till covid-19, att bolaget i det korta perspektivet "trots allt är ganska opåverkade av de leveransproblem som många generiska läkemedelsbolag lider av i dag, men att vi måste lägga mycket energi på att säkra leveranser för innevarande räkenskapsårs andra halva".

På grund av covid-19 pandemin och det fokus som bolaget behöver lägga på att säkra leveranser för sina produkter, såväl medicintekniska som läkemedelsprodukter, kommer bolagets flytt till Nasdaq Stockholms huvudlista skjutas upp till första kvartalet räkenskapsåret 2021/2022.

Fastighetsbolaget Hebas hyresintäkter uppgick till 95,4 miljoner kronor i det första kvartalet (98,9). Driftöverskottet blev 63 miljoner kronor (61) och förvaltningsresultatet uppgick till 42,3 miljoner (40,6).

Värdeförändringarna på förvaltningsfastigheter summerade till 40,3 miljoner kronor (95,5), medan värdeförändringarna på derivat redovisades till -20,0 miljoner kronor (-18,5). Efter skatt blev resultatet 48,1 miljoner kronor (93,3), vilket motsvarade 0:58 kronor per stamaktie (1:13).

Redsense Medical, vars aktie handlas på Spotlight Stock Market, redovisar en nettoomsättning för det första kvartalet 2020 på 5 miljoner kronor (2). Vinsten före skatt landade på 0,2 miljoner kronor (-0,7). Likvida medel uppgick till cirka 10 miljoner kronor vid periodens slut.

Under kvartalet steg orderstocken till omkring 2 miljoner kronor, främst drivet av nya order i början av januari sammantaget värda mer än 1,5 miljoner kronor.

Redsense uppger att bolaget inte påverkats märkbart av coronavirusutbrottet och Patrik Byhmer konstaterar i vd-ordet att bolaget förväntar sig stigande försäljningssiffror framöver.

"Covid-19-krisen riktar rampljuset mot de fördelar som hemdialys har medan medvetenheten samt viljan att använda sig av detta ökar. Det i sin tur spär på trenden som varit vår huvudsakliga tillväxtfaktor det senaste året, särskilt i USA", skriver Patrik Byhmer.

Tyska lastbilsbolaget Traton, där Scania och MAN ingår, redovisar ett rörelseresultat på 161 miljoner euro (490) för det första kvartalet 2020.

I mitten av april kom Traton med ett preliminärt rörelseresultat som var cirka 160 miljoner euro. Nettoomsättningen uppgick till 5.679 miljoner euro (6.413). Här låg den preliminära uppgiften på cirka 5,7 miljarder euro. Orderingången i kvartalet sjönk 16 procent till 54.161 enheter (lastbilar och bussar).

Taktätningsbolaget Nordic Waterproofings nettoomsättning uppgick till 670 miljoner kronor (569) under det första kvartalet 2020. Den organiska tillväxten uppgick till 14 procent.

Nettoomsättningen i Product & Solutions uppgick till 539 miljoner kronor (445) och i Installation Services till 151 miljoner kronor (138). Ebitda-resultatet ökade till 32 miljoner kronor (18) och rörelseresultatet ebit uppgick till 2 miljoner kronor (-7). Resultat per aktie var -0:37 kronor (-0:44).

Kassaflödet från den löpande verksamheten blev -86 miljoner kronor (-61).

Fingerprint Cards, som tillverkar teknologi för fingertrycksavkänning, redovisar ett rörelseresultat om -17,7 miljoner kronor för det första kvartalet 2020 (-1,9).

Bruttomarginalen uppgick till 24 procent (23). Nettoomsättningen uppgick till 310 miljoner kronor (343). Kassaflödet från den löpande verksamheten blev -37,8 miljoner kronor under kvartalet (-161).

Fingerprint Cards omsättning i det första kvartalet 2020 har påverkats negativt av utmaningar kopplade till bolagets försörjningskedja i Asien, framförallt i form av kapacitetsbegränsningar hos underleverantörer och inskränkningar i varutransporter till följd av coronavirusutbrottet.

Det skriver bolagets vd Christian Fredrikson i delårsrapporten.

"Vi räknar med fortsatt påverkan av otillräcklig tillgång till produktionskapacitet hos de stora halvledartillverkarna. Situationen har dock förbättrats något i takt med att restriktioner till följd av coronavirusutbrottet successivt har lyfts i Asien", uppger han.

Samtidigt bedömer Fingerprint Cards att den ekonomiska inbromsningen i världen, med ökande arbetslöshet och fallande efterfrågan på konsumentprodukter, kommer att påverka bolagets omsättning negativt.

"Läget är dock svårbedömt, vilket avspeglas i en stor spridning i de prognoser som publicerats", skriver Christian Fredrikson och hänvisar till externa branschbedömare som för tillfället räknar med att den globala smartphonemarknaden kan komma att minska med uppemot 10-20 procent under 2020.

Under det första kvartalet sjönk Fingerprint Cards intäkter till 310 miljoner kronor (343).

 Fingerprint Cards marknadsandel inom kapacitiva sensorer för mobiltelefoner har ökat under det första kvartalet, jämfört med motsvarande kvartal förra året.

Det skriver Fingerprints vd Christian Fredrikson i delårsrapporten.

"Under det första kvartalet 2020 lanserades ett flertal mobila enheter med Fingerprints sensorer, bland andra Realme X50 med FPC1540 och Moto G Power med FPC1520. Vår FPC1145-sensor finns i Samsungs Galaxy Chromebook och i Asus Flip C436, som lanserades på CES i början av året. I tillägg till detta lanserades under kvartalet flera biometriska lås med sensorer från Fingerprints", skriver han.

Christian Fredrikson uppger också att de långsiktiga strategiska prioriteringarna ligger fast, samtidigt som bolaget arbetar med att hantera de kortsiktiga utmaningarna i verksamheten.

"Vår FoU-organisation har kunnat behålla fullt fokus på utvecklingsprojekten, och vi har fortsatt att stärka vår position på marknaden, både inom Mobile och Payments & Access", skriver han.

Fingerprint Cards påverkas för närvarande av bland annat kapacitetsbegränsningar hos underleverantörer till följd av coronavirusutbrottet, vilket innebär att bolaget inte kan leverera till all efterfrågan i marknaden.

Det sade bolagets vd Christian Fredrikson vid måndagens rapportpresentation.

"Vi har inga lager, allt som kommer in går ut för oss", sade han vidare.

Samtidigt har efterfrågan i marknaden kommit ned, vilket påverkar Fingerprint Cards. För helåret 2020 räknar externa bedömare med att den globala smartphonemarknaden kan komma att minska med uppemot 10-20 procent.

Christian Fredrikson sade vidare att bolaget räknar med att flera banker kommer att göra "större lanseringar" av biometriska kort under andra halvan av året.

Fingerprint Cards ledning upprepade också att den inte är nöjd med nivån på bruttomarginalen, som låg på 24 procent (23) första kvartalet. Här ska bolaget fortsätta att arbeta med ökad effektivitet och med att diversifiera verksamheten till nya applikationer och användningsområden, enligt finanschefen Per Sundqvist.

Fingerprint Cards B

Senast

0,01

1 dag %

5,98%

1 dag

1 mån

1 år

TRATON SE

Senast

290,80

1 dag %

−1,36%

Redsense Medical

Senast

6,06

1 dag %

6,32%

Heba B

Senast

27,70

1 dag %

−0,72%

Nolato B

Senast

49,40

1 dag %

−1,89%

EQL Pharma

Senast

74,79

1 dag %

−1,59%
Marknadsöversikt

OMX Stockholm 30

1 DAG %

−0,72%

Senast

2 355,58

1 mån
Loading market data...
Senaste aktieanalyserna på Placera
Senaste aktieanalyserna på Placera
Privatekonomi med Placeras expert
Karolina Palutko Macéus
Karolina Palutko Macéus skriver om allt som har med privatekonomi att göra och hur du kan få mer pengar i plånboken.
AFV
AFV
Är du kund hos Avanza? Just nu kan du få en unik rabatt på Affärsvärlden. Afv har 28 år i rad utsetts till Sveriges bästa affärsmagasin i en undersökning med börs-VD:ar, finanschefer, IR-chefer och aktieproffs.
Annons
Introduce
för börsens små- och medelstora företag.
Annons
Investtech
Här hittar du våra artiklar om teknisk analys i samarbete med Investtech.
Börsen idag
Börsen idag
Här hittar du våra artiklar om börsen idag.