Tittar man på statistiken över hur många som byter pensionsbolag skulle man tro att intresset är väldigt lågt. Det tar nog de stora gamla pensionsbolagen som intäkt för att kunderna är nöjda och inte önskar flytta. Men statistiken beskriver inte verkligheten. Betydligt fler vill flytta, men sinkas av krånglig administration och interna regler hos många av de gamla bolagen.
Det visar inte minst intresset för den krönika om flyttproblematiken som vi lade ut tidigare i veckan. (Läs den här) Sällan har jag fått så många privata mail efter en artikel.
För att hjälpa våra läsare kommer här en guide för pensionsflytten. Skriv gärna ut den och spara. Den är anpassad för privata tjänstepensioner. Förhoppningsvis kan den underlätta att både göra flytten i rätt ordning och lägga förväntningarna på rätt nivå, främst tidsaspekten. När det gäller de största kollektivavtalade pensionslösningarna, ITP och SAF-LO är det valcentralerna Collectum respektive Fora som sköter flyttarna.
1. Kontakta det försäkringsbolag som har hand om den aktuella försäkringen. Kontrollera om de har flytträtt på just din försäkring.
a. Erbjuder de flytträtt, gå till punkt 2.b. Erbjuder de inte flytträtt för den aktuella försäkringen kan du inget göra just nu utan måste vänta tills det blir lag på obligatorisk flytträtt på alla försäkringar.
2. Kontakta den arbetsgivare som äger, och har gjort inbetalningarna till, den aktuella försäkringen. Det är antingen din nuvarande arbetsgivare eller en tidigare. Fråga om denne har ett planavtal med det försäkringsbolag som du vill flytta till.
a. Har arbetsgivaren inte ett planavtal, gå till punkt 3.b. Har arbetsgivaren ett planavtal, gå till punkt 6.
3. Fråga om ägaren, arbetsgivaren, vill eller kan öppna ett planavtal med det nya försäkringsbolaget.
a. Vill arbetsgivaren öppna ett planavtal så se till att den gör det och gå till punkt 6.b. Vill inte arbetsgivaren öppna ett planavtal, gå till punkt 4.
4. Ge inte upp, det finns en lösning. Föreslå att din tidigare arbetsgivare för över ägandet av försäkringen till din nuvarande arbetsgivare. Det kostar inget, förutom lite administration, och din förra arbetsgivare blir också av med dig i sina rullor. Detta förutsätter att din nuvarande arbetsgivare har ett planavtal, eller öppnar ett, med det försäkringsbolag du vill flytta till.
a. Går din nuvarande arbetsgivare med på det, gå till punkt 5.b. Går den inte med på det kan du inget göra just nu utan måste vänta tills det blir lag på obligatorisk flytträtt på alla försäkringar.
5. Kontakta det aktuella försäkringsbolaget som du vill flytta från och be om en blankett för ägareöverlåtelse av din försäkring. Fyll i den och skicka till din gamla arbetsgivare. När ägaröverlåtelsen är klar får du ett brev från försäkringsbolaget. Nu är du på banan igen, gå till punkt 6.
6. Kontakta det försäkringsbolag du vill flytta till. Förse dem med information om din aktuella försäkring och be dem fylla i och skicka in flyttblanketten till det gamla försäkringsbolaget. Det minimerar riskerna för fel, dessutom måste det finnas en försäkring i det bolaget innan flytten kan genomföras, och det fixar det nya bolaget.
Nu är det i bästa fall bara att luta sig tillbaka och vänta på att flytten genomförs. Men var beredd på att det tar tid. Alla bolag har interna regler för hur lång tid det tar att genomföra flytten. Det är inte ovanligt med tre månader.