En halv miljon 70-talister riskerar bli fattigpensionärer

Dagens unga studerar längre och har friare arbeten än tidigare generationer. Det gör att de är ute kortare tid på arbetsmarknaden och får ihop mindre till sin pension än sina föräldrar. 70-talisterna och generationerna efter dem kommer att bli de nya fattigpensionärerna, fastslår Alecta och United Minds i den gemensamma rapporten "Den pensionslösa generationen".


1 februari, 2007

Tjänstepensionsbolaget Alecta har tillsammans med omvärldsanalysföretaget United Minds tagit fram en gemensam rapport där de målar upp en ganska mörk bild. Rapporten pekar främst på tre problem.

Hög etableringsålder på arbetsmarknaden.Många väljer arbete utan tjänstepension.Många får en låg pension på grund av dåliga placeringar.

Dagens unga etablerar sig senare på arbetsmarknaden än vad tidigare generationer gjort, vilket ger dem färre år ute i yrkeslivet att tjäna ihop till sin pension. Det här är ett problem för både den statliga pensionen som tjänstepensionen, eftersom båda i dag är premiebaserade.

Enligt Alectas beräkningar kommer en privatanställd tjänsteman som börjar arbeta vid 30 års ålder i stället för vid 25 att förlora mellan 30 och 40 procent i tjänstepension.

"Tyvärr är det så att många studerar eller gör andra saker allt för länge. Då förskjuts deras arbetsstart, vilket får stora konsekvenser för pensionen. Det räcker med bara ett par år utanför arbetsmarknaden för att det ska bli en stor skillnad i plånboken senare i livet", säger Eva Adolphson på Alecta.

På den svenska arbetsmarknaden omfattas ungefär 90 procent av löntagarna av kollektivavtal som ger dem rätt till tjänstepension. Men enligt Alecta saknar i nuläget ungefär var tredje 70-talist någon avtals- och tjänstepension, vilket blir uppemot en halv miljon.

"Ungdomar med tjänstepension kommer att få det väsentligt mycket bättre än de som är utan", säger Eva Adolphson, pensionsekonom på Alecta och författare till rapporten.

Förklaringen är också att det finns en större andel unga i "nya branscher", där det ännu inte finns kollektivavtal. För den här gruppen finns en risk att den statliga pensionen kommer vara den enda pensionen.

Alecta och United Minds har även undersökt ungdomars inställning till att få välja inom pensionssystemen. Undersökningen visar att av dagens 25-35-åringar tycker 79 procent att det är bra att de själva får välja hur pensionspengarna ska placeras, men samtidigt tycker hela 57 procent att det är jobbigt att välja. Enligt rapporten beror det på att många känner att de har bristande kunskaper, som i sin tur kan leda till att många gör felaktiga placeringsbeslut.

"Jag tycker en

lösning är att införa ämnet privatekonomi i våra skolor", avslutar Eva Adolphson.

Handelskriget

Marknadsöversikt

OMX Stockholm 30

1 DAG %

−4,11%

Senast

2 287,24

1 mån
Loading market data...
Senaste aktieanalyserna på Placera
Senaste aktieanalyserna på Placera
Privatekonomi med Placeras expert
Karolina Palutko Macéus
Karolina Palutko Macéus skriver om allt som har med privatekonomi att göra och hur du kan få mer pengar i plånboken.
AFV
AFV
Är du kund hos Avanza? Just nu kan du få en unik rabatt på Affärsvärlden. Afv har 28 år i rad utsetts till Sveriges bästa affärsmagasin i en undersökning med börs-VD:ar, finanschefer, IR-chefer och aktieproffs.
Annons
Introduce
för börsens små- och medelstora företag.
Annons
Investtech
Här hittar du våra artiklar om teknisk analys i samarbete med Investtech.
Börsen idag
Börsen idag
Här hittar du våra artiklar om börsen idag.