Stockholmsbörsen har sedan millennieskiftet totalt sett stigit med cirka 25 procent om man räknar med de pengar som bolagen skiftat ut till aktieägarna via utdelningar. I genomsnitt har alltså avkastningen varit 2,3 procent per år, vilket faktiskt är riktigt svagt givet risknivån i aktier som sparform. Exempelvis har den som investerat i korta räntefonder de senaste tio åren fått i genomsnitt motsvarande 2,8 procent i ränta per år enligt Morningstar, och då till en obetydlig risk.
Bryter man ner decenniet på månadsnivå så kan man konstatera att av de 120 månader som perioden sträcker sig över så har kursuppgångar noterats i 60 månader. Motsvarande siffra för nedgångar är 53 och i sju månader är värdet på Stockholmsbörsen oförändrad. Det värsta raset kom i oktober förra året och den största uppgången noterades så sent som i april i år.
En stor del av förklaringen till varför Stockholmsbörsen haft en tämligen medioker avkastning de senaste tio åren ligger i att de indextunga bolagen Ericsson (-84 procent) och Telia Sonera (- 40 procent) tappat kraftigt i värde.
Swedbank, som tillsammans med Ericsson och Telia Sonera är den mest ägda aktien i Sverige, har inklusive utdelningar stigit med 11 procent, vilket är långt ifrån suveränt. Men det finns även de bolag som gått som nyårsraketer och börsutvecklingen under decenniet har tydligt visat oss att man inte ska lägga äggen i en och samma korg. Det är en klyscha i aktiesammanhang men ack så viktig att följa.
Vi har tagit fram de tio bästa och de tio sämsta aktierna under 2000-talet sett till kursutvecklingen och även inräknat utdelningarna under åren. Kurserna har hämtats från databasen Factset och är justerade för aktiesplit och avknoppningar av olika slag.
Läkemedelsbolaget Meda kniper förstaplatsen framför medicinteknikbolaget Elekta och får därmed titulera sig 2000-talets bästa aktie. Meda, med den högavlönade VD:n Anders Lönner, har sedan 2000 utvecklats från ett nordiskt agenturföretag till ett globalt specialty pharmabolag. Tyngdpunkten ligger på inlicensiering och förvärv av registrerade preparat eller preparat i sen utvecklingsfas inom ett antal terpapiområden och man kan säga att bolagets kärnkompetens ligger inom försäljning och marknadsföring. Den främsta drivkraften bakom Medas fenomenala kursutveckling har varit den höga förvärvstakten i kombination med en förmåga att prestera höga marginaler.
Den som köpte Meda-aktien den 1 januari 2000 har fått se pengarna öka med 1 800 procent fram till idag. Det ger en imponerande avkastning på i snitt 35 procent per år beräknat med återinvesterade utdelningar.
Inte långt efter kommer medicinteknikbolaget Elekta, som stigit med cirka 1 680 procent. Bolaget tar fram produkter för behandling av cancersjukdomar och sjukdomar i hjärnan och finns på en marknad med växande behov. Antalet cancerfall stiger med 2 till 3 procent per år till drygt 20 miljoner enligt Världshälsoorganisationen WHO och bolagets långsiktiga tillväxtmål ligger över 10 procent per år och en bättre utveckling än så för rörelseresultatet. Det är mål som Elekta klarat av att leverera. Sedan 2000 har omsättningen i genomsnitt ökat med 13 procent årligen och Elekta har inte haft en marginal under 10 procent sedan 2001.
Trean på listan är fastighetsbolaget Wallenstam, som äger och förvaltar bostadsfastigheter och kommersiella fastigheter i Stockholm, Göteborg och Helsingborg. Koncernen har levererat stabila vinster till aktieägarna och successivt utökat fastighetsbeståndet med goda och jämna vakansnivåer under i stort sett hela decenniet. För en längre färsk analys av Wallenstam, klicka här.
Därefter följer en mix av bolag, alltifrån husvagnstillverkare till spelbolag och nätmäklare. En gemensam nämnare för samtliga dessa bolag på topp 10-listan är att de har klarat av att växa i hög takt och med relativt hög lönsamhet jämfört med branschkollegorna.
På topplistan har vi även en bra mix av konjunkturkänsliga och defensiva bolag. Det säger oss att stockpicking har varit rätt strategi framför ren sektorinvestering som vissa fondförvaltare har som strategi (innebär att man med jämna mellanrum överviktar portföljen mot enskilda sektorer och där enskilda aktieval inom sektorn spelar mindre roll).
På förlorarlistan finner vi, föga förvånande, en mängd IT-bolag som kollapsade efter IT-bubblan som sprack runt millennieskiftet. Frågan är om dessa någonsin kommer att komma tillbaka till dåvarande kursnivåer.