REDAKTIONEN SVARAR: Hej Fredrik, ed flesta fonder som har rörliga avgifter är så kallade hedgefonder, även om det blir vanligare att aktiva aktiefonder också har en rörlig avgift.
Vi tar ett exempel för att förklara hur det fungerar. Vi bortser från fondens fasta förvaltningsarvode. Vi antar att en fond, vid årets början har 100 miljoner kronor i kapital. I förvaltningen lyckas de få fonden att stiga med 10 procent under året. Vid utgången av året har de alltså 110 miljoner kronor. Vinsten, eller resultatet, är 10 miljoner kronor.
Enligt villkoren har de rätt till 20 procents rörlig avgift, som också ibland kallas prestationsbaserad avgift. Men den utgår bara på den delen av avkastningen som överstiger en viss ränta. I detta fall antar vi att det rör sig om en svensk 3-månadersränta. Vi antar att den var 1,5 procent under året.
Det ger att den prestationsbaserade avgiften bara tas ut på den delen som överstiger räntan. I detta fall gav räntan på 1,5 procent en vinst på 1,5 miljoner kronor, 1,5%*100 miljoner kronor.
Nettovinsten blev i detta fall 10 miljoner minus 1,5 miljoner, vilket är 8,5 miljoner kronor. På det beloppet tar fondbolaget ut 20 procent, vilket blir 1,7 miljoner kronor. Baserat på det genomsnittliga kapitalet som uppgår till 105 miljoner kronor under året, (100 mkr + 110 mkr)/2), så blir den procentuella avgiften drygt 1,6 procent.
Det är viktigt att poängtera att avgifterna är dragna när fondens avkastning och nav-kurs presenteras på Avanza och på andra ställen.
Den rörliga avgiften är inte ett sätt att luras, men som sparare är det viktigt att du läser fondfaktabladet där det står vilka avgifter en fond har och mot vilket index eller ränta som en eventuell prestationsbaserad avgift baseras på.