Månadens bästa och sämsta fonder

Den politiska osäkerheten i Europa har ökat liksom risken för ett eskalerande handelskrig. Tillväxtmarknaderna har haft det särskilt tungt. När Placera listar utvecklingen för fonder är det stor spridning bland vinnare och förlorare.

placera-nyabilder-vinnarfonder150618.png

15 juni, 2018

Vi har tidigare rapporterat om att investerarna har sålt europeiska fonder och tillväxtmarknadsfonder den senaste månaden. Och det är väldigt tydligt när vi ser på avkastningen för de stora regionerna.

Breda Europafonder har backat med minus 1,5 procent. Stockholmsbörsen har för andra månaden i rad klarat sig bättre än övriga Europa och har en sidledes rörelse som gjort att Sverigefonder har ett litet plus.

Desto tuffare har det varit för Östeuropa. Där har fonderna haft fortsatt motvind och backat med i genomsnitt 5,5 procent. Det stora sänket har varit Turkiet som ofta utgör en betydande del i Östeuropafonder.

Men klart tuffast har det varit för tillväxtmarknaderna i Latinamerika. Där är den klart sämsta regionen den senaste månaden. Där har börserna i genomsnitt backat knappt 13 procent.

USA är den lysande stjärnan. Att kapitalet flödat tillbaka de amerikanska börserna ser man tydligt då månadsavkastningen indikerar en 3 procents uppgång. Ännu bättre har de stora teknikbolagen avkastat, vilket till stora delar är motorn på de amerikanska börserna.

De amerikanska börsernas styrka gör att det lyfter globalfonderna till plusavkastning under månaden som gått. Nästan 55 procent av globalindexfond består av amerikanska bolag.

Nu har kronans utveckling varit med och påverkat de utländska tillgångarnas avkastning vid beräkning till svenska kronor. Den senaste månaden har dollarn stärkts med en procent mot den svenska kronan. Det har hjälpt dollar tillgångar att öka lite extra i värde. Samtidigt har kronan tagit igen förlorad mark mot euron. Kronan har stärkts med knappt två procent. Vilket har varit negativt för många europafonder när månadsavkastningen räknas om till kronor.

För den som vill läsa mer om marknadernas utveckling hänvisar jag till Pekka Kääntäs utblick.

Placera har listat den senaste månadens vinnare och förlorare utifrån Avanzas fondutbud. Den senaste börsoron har skapat stora vändningar för vissa av fonderna. Det skiljer drygt 28 procentenheter mellan den bästa och sämsta fonden och det är riktigt mycket med tanke på den korta mätperioden som endast är en månad.

placera-nyabilder-150618vinnarfonder.PNG

Vinnarlistan består av en blandning innehållande småbolagsfonder, teknikfonder och USA-fonder. Det är tydligt att småbolagsfonderna har stor variation på vilken marknad de investerar.

Vi hittar totalt fyra småbolagsfonder på vinnarlistan som haft en riktigt bra månad. De som har stigit mest är SEB Nordamerika Småbolag med en 9-procentig uppgång. De amerikanska börserna har en bra börsmånad bakom sig. Särskilt bra har det varit för teknikbolag och mindre och medelstora bolag.

Fonden har många små innehav totalt ingår 100 bolag i fonden. Två av fondens största innehav, mjukvarubolaget LivePerson och hälsovårdsbolaget Tabula Rasa Healthcare sticker ut med stora uppgångar. LivePerson har en 28-procentig uppgång i ryggen. Tabula Rasa Healthcare är inte mycket sämre med 23 procents avkastning den senaste månaden.

Vi hittar en riktig fondfavorit i Swedbank Robur Ny teknik. Fonden är upp över 25 procent sedan årsskiftet och den senaste månaden är uppgången knappt 8 procent. Stora delar av avkastningen kommer med stöd av spelutvecklaren Paradox som rusat hela 50 procent sedan mitten av maj.

placera-nyabilder-150618paradox.PNG

C Worldwides Medical Small & Mid cap fond är med i toppen för tredje månaden i rad. Fonden är aktivt förvaltad och fokus är på hälsovårdsinvesteringar i små- och medelstora bolag på globalbasis.

Störst bidrag till månadens avkastning står det svenska cancerforskningsbolaget Oncopeptides för. Bolaget är fondens tredje största innehav på 4 procent. Oncopeptides har en stark månadsavkastning på drygt 23 procent. En annan viktigt bidragsgivare under månaden är amerikanska Dexcom som är fondens näst största innehav med 4,2 procent har stigit med knappt 13 procent i spåren på en bra kvartalsrapport.

Längre ner på vinnarlistan finns flera teknikfonder och USA-fond med tillväxtbolagsfokus. Flera stora amerikanska teknikbolag har stabila uppgångar den senaste månaden. Amazon har stigit drygt 7 procent. Mjukvarubolaget Microsoft som genomfört ett företagsköp under månaden har stigit med över 3 procent.

placera-nyabilder-150618fvinnarfonder.PNG

Förlorarlistan domineras av Brasilienfonder och Latinamerikafonder, hela sju stycken på förlorarlistan är just det.

Kategorisnittet för Brasilienfonder är minus 15,8 procent den senaste månaden. Bakom nedgången i Brasilien har vi en allt svagare valuta och fallande aktiekurser.

Brasiliens ekonomi har gått svagare än förväntat. Den senaste månaden har en lastbilsstrejk i protest mot höga dieselkostnader ledde till att vägar blockerades, vilket drabbade försörjningen av drivmedel och livsmedel. Politikerna svarade med att sänkte priset på diesel, något som staten inte har råd med. Strejken ökade börsfallet, drivet av energibolaget Petrobras som är Sao Paolo-börsens femte största bolag.

Den svaga utvecklingen den senaste månaden visar att Brasilien fortsatt har många problem. Sämsta har det gått för UBS ES Brazil som backat med knappt 20 procent under månaden. Petrobras hör till fondens större innehav och bidrog till nedgången med sitt drygt 20-procentiga tapp under månaden.

placera-nyabilder-150618petrobrasgraf.PNG

Brasilienbörsens stora nedgång under månaden har dragit med sig Latinamerikafonder. Anledningen till det är enkel, Brasilien är regionens största ekonomi och utgör 56 procent av MSCI Latinamerika index. Det gör i sin tur att det är ungefär den andelen som även aktiva förvaltare håller sig kring i sina fonder.

Längre ner på bottenlistan hittar vi ett annat tillväxtmarknadsland, Turkiet. Där har både börsen och valutan tappat i värde under månaden. Vilket dragit med sig Turkietfonder söderut. Den som har haft det tuffas av dem är Turkisfond Equities som tappat knappt 15 procent. Det är mer än snittet för fondkategorin enligt Morningstar som tappat 14 procent.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ Placera på Facebook , LinkedIn, på Twitter och på YouTube.

SEB Nordamerikafond Småbolag

Senast

450,49

1 dag %

−6,44%

1 dag

1 mån

1 år

Swedbank Robur Ny Teknik A

Senast

1 056,20

1 dag %

−4,60%

UBS (Lux) EF Small Caps USA (USD) P

Senast

10 117,04

1 dag %

−9,86%

MS INVF US Growth A USD

Senast

1 775,43

1 dag %

−3,65%

BGF World Technology A2

Senast

760,74

1 dag %

−1,78%

GAM Star China Equity A USD Acc

Senast

140,75

1 dag %

−3,98%

BNP Paribas Brazil Equity C C

Senast

735,82

1 dag %

−0,36%

HSBC GIF Brazil Equity AC

Senast

141,70

1 dag %

−0,36%

Paradox Interactive

Senast

175,80

1 dag %

−2,06%

Handelskriget

Marknadsöversikt

OMX Stockholm 30

1 DAG %

−4,11%

Senast

2 287,24

1 mån
Loading market data...
Senaste aktieanalyserna på Placera
Senaste aktieanalyserna på Placera
Privatekonomi med Placeras expert
Karolina Palutko Macéus
Karolina Palutko Macéus skriver om allt som har med privatekonomi att göra och hur du kan få mer pengar i plånboken.
AFV
AFV
Är du kund hos Avanza? Just nu kan du få en unik rabatt på Affärsvärlden. Afv har 28 år i rad utsetts till Sveriges bästa affärsmagasin i en undersökning med börs-VD:ar, finanschefer, IR-chefer och aktieproffs.
Annons
Introduce
för börsens små- och medelstora företag.
Annons
Investtech
Här hittar du våra artiklar om teknisk analys i samarbete med Investtech.
Börsen idag
Börsen idag
Här hittar du våra artiklar om börsen idag.