Lyxbolagen fortsätter att glimra

Börsens lyxbolag har gått som tåget på börsen och det verkar inte som att kunderna börjat dra åt pengarkranarna än. Placera har listat fyra intressanta bolag inom branschen.


17 jan. 2023

Som investerare är det väldigt lätt att lockas av börsens lyxföretag. Pricing power, höga marginaler och tidlösa varumärken är en riktigt fin cocktail. Det är inte inom många branscher som prishöjningar kan leda till ännu starkare och ett mer eftertraktat varumärke. Flera av de största lyxföretagen har funnits i över ett sekel. 

Under den senaste tiden har lyxbolagen gått starkt på börsen och anledningarna är framförallt två. Den ena är att många av lyxbolagen har en stor andel försäljning i Kina som nyligen lyfte sina coronarestriktioner vilket talar för högre försäljning i regionen. Kina står för över 20 procent av den globala lyxmarknaden. Den andra är att lyxbolagens kundgrupp generellt sett är mindre känslig för tuffare ekonomiska tider.

Idag släppte tyska Hugo Boss starka preliminära siffror för fjärde kvartalet vilket talar för en fortsatt stark lyxmarknad. 

Världens största lyxkonglomerat LVMH har gått upp över 15 procent på ett år. Den nuvarande VD:en Bernard Arnault började sin karriär med att arbeta på sin fars byggföretag och hade inga tidigare erfarenheter av lyxindustrin. Under 1980-talet fick han idén om att skapa en grupp av lyxvarumärken. 

Idag består koncernen av över 75 lyxvarumärken där exempelvis Louis Vuitton, Christian Dior, Moët och smyckestillverkaren Tiffanys ingår. Börsvärdet ligger idag på 400 miljarder euro och under de tolv senaste månaderna landar försäljningen på 72 miljarder euro. Konglomeratets rörelsemarginal ligger på 28 procent och baserat på 2023 års prognoser får investerare betala en ev/ebit-multipel på 17. 

Ev/ebit
2023E
Kurs utv 1 år, % 
LVMH
17
17
Hermés
34
25
Moncler 
17
-2
Brunello
35
28

Det franska lyxbolaget Hermès har ett börsvärde på 170 miljarder euro och på ett år är aktien upp 25 procent. Företaget, som från början var en seleverkstad i Paris, grundades 1837 av Thierry Hermès. Han ville erbjuda europeiska adelsmän sadlar, träns och annan ridutrustning i läder. Allt eftersom ökade bolaget sitt produktutbud där man bland annat började sälja kläder och handväskor. Hermès har sedan starten gått i arv och idag är den nuvarande VD:en Axel Dumas den sjätte generationen. 

placera-redaktionellt-2020-hermes_700.png

Förutom Hermès ikoniska handväskor erbjuder man idag bland annat smycken, väskor, scarfs, solglasögon, bälten och slipsar. Vid en snabb analys av resultaträkningen kan man tro att bolaget är ett höglönsamt mjukvarubolag. Bruttomarginalerna ligger norr om 70 procent och rörelsemarginalen uppgår till 40 procent. Investerare får baserat på 2023 prognoser betala en ev/ebit-multipel på 34. LVMH äger en minoritetspost i Hermés. 

Moncler, som har ett marknadsvärde på 15 miljarder euro, grundades 1952 av René Ramillon och André Vincent. Bolagets namn kommer från en förkortning av Monestier-de-Clermont, en by i bergen nära Grenoble, Frankrike. De första jackorna användes framförallt av arbetare som jobbade i kallt väder, bergsklättrare och skidåkare. År 2003 var bolaget nära att gå i konkurs men då kom den italienska entreprenören Remo Ruffini in i bilden. Han köpte upp Moncler och flyttade huvudkontoret till Milano. Ruffini återlanserade sedan Moncler som en global leverantör av lyxvaror. 

Remo Ruffini är än idag VD för Moncler och under de senaste tolv månaderna omsatte koncernen 2,3 miljarder euro. I bolagets produktutbud finns bland annat jackor, västar, regnrockar, stickade plagg, lädervaror, skor och parfymer. För cirka 2 år sedan köpte Moncler upp Stone Island för 1,15 miljarder euro.  

Rörelsemarginalen ligger på 30 procent och baserat på analytikernas prognoser för 2023 uppgår ev/ebit-multipeln 17. På ett års sikt är aktien ner runt två procent. 

Det italienska lyxbolaget Brunello Cucinelli har ett börsvärde på nästan 5 miljarder euro och aktien är upp nästan 30 procent på ett års sikt. Företagets rörelsemarginal uppgår till 15 och ev/ebit-multipeln ligger på saftiga 35. Bolaget noterades på Milanobörsen 2012 och har huvudkontor i den lilla byn Solomero. 

placera-redaktionellt-2020-Brunello_cucinelli.png

Brunello Cucinelli 

Bolaget grundades 1978 av stylisten Brunello Cucinelli och till en början låg fokuset på kashmirplagg för kvinnor. Idag är produktportföljen betydligt bredare och omfattar bland annat jackor, kostymer, klänningar, skjortor, blusar och byxor. Brunello Cucinelli lägger mycket kraft på tillverkningsprocessen. Råvarorna är av högsta kvalitet och tillverkning sker lokalt i Italien. Familjen Cucinelli äger idag över 50 procent av bolaget. 

1 dag

1 mån

1 år

Hermes International

Senast

2 339,00

1 dag %

−3,51%

Moncler SpA

Senast

55,10

1 dag %

−3,97%

Brunello Cucinelli S.p.A.

Senast

97,15

1 dag %

−7,65%
Marknadsöversikt

OMX Stockholm 30

1 DAG %

−3,77%

Senast

2 385,16

1 mån
Loading market data...
Senaste aktieanalyserna på Placera
Senaste aktieanalyserna på Placera
Privatekonomi med Placeras expert
Karolina Palutko Macéus
Karolina Palutko Macéus skriver om allt som har med privatekonomi att göra och hur du kan få mer pengar i plånboken.
AFV
AFV
Är du kund hos Avanza? Just nu kan du få en unik rabatt på Affärsvärlden. Afv har 28 år i rad utsetts till Sveriges bästa affärsmagasin i en undersökning med börs-VD:ar, finanschefer, IR-chefer och aktieproffs.
Annons
Introduce
för börsens små- och medelstora företag.
Annons
Investtech
Här hittar du våra artiklar om teknisk analys i samarbete med Investtech.
Börsen idag
Börsen idag
Här hittar du våra artiklar om börsen idag.