Har lyxaktierna mer att ge?

Lyxvarubolagen hade ett bra 2021, både vinster och aktiekursuppgångar letade sig norrut. Återhämtningen var tydlig med allt högre aktivitet hos lyxkunderna. Placera summerar året för lyxaktierna och spår in i 2022.

placera-LVMH väska.png

7 jan. 2022

Under 2020 drabbades lyxvaruindustrin hårt med stora intäktsminskningar, både butiker och produktionsanläggningar var stängda. Under fjolåret växte intäkterna och vinsterna dramatiskt, hos flera aktörer tror man att både intäkterna och vinster landa högre än året före pandemin 2019. Enligt flera internationella analyshus spås intäkterna för lyxsektorn landar på en omsättningstillväxt på runt 12 procent jämfört med 2019, men spridningen för de lyxvarubolagen är stor.

Det har varit en stark återhämtning särskilt med tanke på att många länders ekonomier inte är fullt öppna och framför allt har det internationella resandet långt kvar till nivåerna före pandemins bröt ut.

USA och Kina hör till de lysande regionerna där efterfrågan på lyxvaror är högre än 2019. Japan och Europa har fortfarande en bit kvar till 2019 års omsättning. Japan plågas av stora nedstängningar av ekonomin i pandemins spår och Europa saknar internationella och främst kinesiska turister.

Europa står för drygt 30 procent av lyxsektorns totala intäkter och drivs i lika hög grad av inhemsk efterfrågan som turism. Och även om den inhemska efterfrågan är tillbaka på gamla nivåer, så den internationella flygtrafikens begränsningar ett påtagligt problem.

Turister som shoppar lyxvaror i franska och euroepiska lyxbutiker är avgörande då de står för ungefär halva den europeiska efterfrågan och omsättningen. Och i synnerhet de kinesiska turisterna är nyckeln då de står för en majoritet av turisternas totala efterfrågan.

När pandemin väl har lagt sig och den internationella turistindustrin kan vädra morgonluft finns det en klar uppsida för intäktsökning på den viktiga europeiska marknaden för lyxvaruindustrin.

På de andra stora marknaderna är det en fortsatt strukturell tillväxt som drivit på efterfrågan till nivåer över 2019. Den ser ut att fortsätta enligt många analytiker. De ser en fortsatt tillväxt av allt rikare och penningstarka människor i spåren på stigande tillgångspriser.

En större medelklass i Asien som efterfrågar högre kvalitet och hantverk på produkter och inte minst har lyxvaror med begränsad produktion och lång produktlivslängd blivit ESG.

En annan faktor som talar för lyxvaruindustrin är att den historiskt presterar bra på aktiemarknaden när räntorna stiger och inflationsförväntningarna är höga. Och den ger en kombination av strukturell tillväxt och återöppningsaktie.

Men det har under fjolåret skapats nya framtidstrender, det är metaverse och NFT. Det italienska modehuset Gucci som ägs av franska lyxkonglomeratet Kering var först ut.

placera-redaktionellt-2018-Kering_gucci.png

I maj 2021 stod spelplattformen Roblox värd för en virtuell utställning för det lyxiga modemärket Gucci. Spelare på Roblox kunde köpa digitala modeller av riktiga Gucci-produkter för en liten mängd valuta i spelet. När utställningen tog slut på digitala tillgångar, började spelare lägga ut de Guccimärkta NFT-föremålen på auktion.

Efterfrågan var enorm och priserna ökade mer än tio gånger. Ett av föremålen, en virtuell version av den mycket åtråvärda Dionysus-handväskan, såldes på auktion för 4 100 dollar, vilket är 700 dollar mer än butikspriset för den verkliga versionen.

Sedan, i september 2021, lanserade det franska premiummärket Balenciaga en digital linje av Fortnite-modekläder, som kunde köpas med valuta i det populära spelet Fortnit för 8 dollar styck.

placera-Balenciaga_Fortnite.PNG

En ny marknad är född. De stora internationella investmentbankerna tror att marknaden för digitala så kallade NFT produkter kan bli en betydande intäktskälla för de stora lyxvarutillverkarna på sikt.

Frågan är hur stort metavers och NFT kan blir för lyxvaruindustrin.

Det som talar emot fenomenet är att 70 procent av lyxindustrins kunder idag är kvinnor. Men å andra sidan var Gucci tidigt ut och breddade produktutbudet mot yngre konsumenter som inte handlat lyx tidigare. Kan man lyckas bredda lyxvaruproduktmarknadens attraktionskraft till yngre män så kan det bli en stor succé som ger lyxsektorn ytterligare tillväxt.

Investerarna gillade lyxsektorn under 2021. Placera har sammanställt en tabell med de mest tongivande lyxvaruaktierna inom vad man brukar kalla mjuka lyxprodukter, trots att de är ganska hårda inom juveler och klockor.

Bolag
Börsvärde
Kursutveckling 2021, %
Hugo Boss
3,8 miljarder EUR
96
Tod`s
1,6 miljard EUR
74
Hermès
162 miljarder EUR
73
Richemont
76 miljarder CHF
71
Brunello Cucinelli
4,1 miljarder EUR
71
Capri Holding
9,8 miljarder USD
48
LVMH
368 miljarder EUR
42
Ferragamo
3,8 miljarder EUR
42
Moncler
16,5 miljarder EUR
28
Kering
88 miljarder EUR
20
Ralph Larurent
5,8 miljarder USD
15
Burberry
7,3 miljarder GBP
0
Prada
128 miljarder HKD
-7
Källa: Bloomberg & Infront per den 31 december 2021, avkastning i lokal valuta 

Listan domineras av europeiska aktörer och avkastningen imponerar särskilt med tanke på att hela sektorn tog mycket stryk i augusti när kinas president Xi Jinping, adresserade om ett mål för gemensamt välstånd i Kina. Även om detaljer inte lämnades, fanns det förslag på inkomstreglering, skattehöjningar, omfördelning av tillgångar och ett stort fokus på att utöka medelinkomstgruppen.

En nyhet som ledde till att investerarna satte sig på säljknappen. Utförsäljningen var kraftig försäljning i lyxsektorn backade drygt 14 procent på två dagar vilket motsvarade ett börsvärde på 120 miljarder dollar.

Den negativa kursreaktionen var snarare ett köptillfälle, nu har kurserna återhämtat sig snabbt och nya rekordnoteringar har noterats under vinter.

Den tyska klädtillverkaren Hugo Boss hör till gruppen bästa aktie. Hugo Boss-aktien har nästan fördubblat sitt börsvärde under fjolåret. Men aktien hörde till den sämsta lyxaktien under 2020 när de flesta kontor stängde ner och efterfrågan på jobbkostymer föll som en sten.

Fjolårets uppgång har flera förklaringar än att den var sektorns sämsta aktie 2020 med stor motvind som mött större efterfrågan under fjolåret.

placera-redaktionellt-2021-Hugo_Boss_sweater.png

Den första juni 2021 tog schweizaren Daniel Grieder över rodret för Hugo Boss. Daniel Grieder har ett förflutet på den amerikanska konkurrenten Hillfiger som han lyckades modernisera.

placera-Daniel Grieder_Hugo Boss.PNG

Daniel Grieder

Förutom stora förändringar i toppskiktet har han implementerat en ny strategi med fokus på fritids- och sportkläder för att diversifiera bort från kontors och kostymberoendet. Även en ny digital försäljningsstrategi ligger på bordet.

placera-BOSS07012022.PNG

Hugo Boss aktien

Investerarna har gett tummen upp för den nya strategin genom att handla upp aktien kraftigt. Trots fjolårets enorma uppgång handlas Hugo Boss-aktien under nivån före pandemin.

Två andra aktier som sticker ut på listan och har ständigt nått nya rekordnivåer under fjolåret är två av sektorns lyxgiganter.

placera-redaktionellt-2020-hermes_700.png

Hermés väskor

Franska modebolaget Hermés är mest känt för att erbjuda lyxiga väskor, de mest kända är Birkin och Kelly modellerna. Bolaget erbjuder även exklusiva produkter inom kläder, sidenscarfar, parfymer och klockor. Efterfrågan på bolaget produkter var stor under fjolåret. Både intäkterna och vinsten över stiger 2019 år siffror med råge, visade det sig när bolaget lämnade halvårssiffror, vilket fick Hermés-aktien att stiga över 70 procent under fjolåret.

Världens största lyxvarukonglomerat franska LVMH som även från tid till annan är Europas störst börsnoterade bolag hade ett starkt 2021. Precis som för Hermés har efterfrågan på bolagets produkter varit högre än analytikernas förväntningar och både intäkter och vinsten är högre än före pandemin.

placera-redaktionellt-2018-LVMH_mode.png

Fjolårets kursuppgång landar på 42 procent, vilket tar LVMH:s börsvärdet till hela 368 miljarder euro.

Tuffast kursmässigt var fjolåret för brittiska Burberry och det italienska modehuset Prada som är noterad på Hongkong-börsen. Burberry-aktien slutade året oförändrat och Prada backade under året.

Kombinationen av betydande kursuppgångar och stigande vinster under fjolåret för lyxvarusektorn har gjort att sektorn värderas över sitt historiska snitt men lägre än för ett år sedan. P/e-tals snittet ligger i skrivandets stund kring 35 för nästa årsvinster, vilket är över det historiska snittet på 25.

Flera analyshus argumenterar att strukturella trender skapar en accelererande omsättnings- och vinstutveckling kommande år. Det ger stöd för dagens p/e-tals värdering som även kan skapa utrymme för högre p/e-tal för lyxvarusektorn och en ny högre historisk snittvärdering.

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden+ Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedIn, Twitter,  YouTube och Soundcloud

Hugo Boss AG

Senast

33,73

1 dag %

−4,80%

1 dag

1 mån

1 år

Hermes International

Senast

2 339,00

1 dag %

−3,51%

Kering SA

Senast

177,58

1 dag %

−7,51%

Brunello Cucinelli S.p.A.

Senast

97,15

1 dag %

−7,65%

Capri Holdings

Senast

14,99

1 dag %

−23,64%

Salvatore Ferragamo SpA

Senast

5,62

1 dag %

−7,34%

Moncler SpA

Senast

55,10

1 dag %

−3,97%

Ralph Lauren

Senast

197,89

1 dag %

−16,27%
Marknadsöversikt

OMX Stockholm 30

1 DAG %

−3,77%

Senast

2 385,16

1 mån
Loading market data...
Senaste aktieanalyserna på Placera
Senaste aktieanalyserna på Placera
Privatekonomi med Placeras expert
Karolina Palutko Macéus
Karolina Palutko Macéus skriver om allt som har med privatekonomi att göra och hur du kan få mer pengar i plånboken.
AFV
AFV
Är du kund hos Avanza? Just nu kan du få en unik rabatt på Affärsvärlden. Afv har 28 år i rad utsetts till Sveriges bästa affärsmagasin i en undersökning med börs-VD:ar, finanschefer, IR-chefer och aktieproffs.
Annons
Introduce
för börsens små- och medelstora företag.
Annons
Investtech
Här hittar du våra artiklar om teknisk analys i samarbete med Investtech.
Börsen idag
Börsen idag
Här hittar du våra artiklar om börsen idag.