När BV senast skrev om näthandlaren Tretti.se för knappt ett halvår sedan såg vi ett lönsamt, snabbväxande bolag med en stark marknadsposition inom sin nisch som trots det handlades till en riktigt attraktiv värdering. Omvärderingen lät heller inte vänta på sig. Från de 14 kronor som aktien stod i då har Tretti till dags dato klättrat upp till 31 kronor och samtidigt hunnit med att lämna en utdelning på 1 kronor per aktie. Trots det kan efter att första halvåret summerats konstateras att värderingen fortfarande inte ser särskilt ansträngd ut.
Tretti:s resultat efter första halvåret är redan i nivå med helåret 2008 när andra halvåret återstår och veckans kraftiga rapportreaktion var på intet sätt obefogad. Omsättningen ökade under första halvåret med 36 procent, högre tillväxt än fjolåret, till 150,4 Mkr och då fortsatte dessutom försäljningstillväxten accelerera under andra kvartalet. Ett riktigt styrkebesked då det alltjämt är en mycket svår marknadssituation på vitvarumarknaden, Tretti:s huvudsakliga nisch även om bolaget breddat sig, som uppvisar en fortsatt fallande trend jämfört med föregående år. Det som för närvarande delvis motverkar den negativa effekten för Tretti är att e-handeln fortsätter ta marknadsandelar från den traditionella handeln vilket är ett genomgående tema i sällanköpshandeln. Något som gynnar Tretti då bolaget har lyckats befästa en stark position i Sverige när det gäller framförallt vitvaror samt hushållsapparater på nätet.
E-handeln drivs på av faktorer som ökad internetpenetration, större förtroende för internetbaserade betalningslösningar samt att yngre mer datorvana generationer växer som kundgrupp. Och åtminstone under denna lågkonjunktur ser dessa faktorer ut att räcka för att Tretti ska stå emot med en tillväxt som i själva verket ser ut att bli än starkare 2009 än under 2008 vilket är en bedrift i sig.
Tretti ger ingen prognos för andra halvåret men ser tecken på att avmattningen på den svenska vitvarumarknaden börjat avstanna och förutspår att bolaget kommer fortsätta växa även under resten av året. En relativt blygsam utsaga med hänsyn till vad bolaget hittills presterat under året och vi ser allt färre anledningar till att betvivla målsättningen om en omsättning kring 500 Mkr 2011. Vi har tidigare även sett rörelsemarginalmålet på 7 procent år 2011 som något aggressivt, Tretti hade en rörelsemarginal på 3,7 procent 2008, då låga priser innebär låga marginaler vilket är allmängiltigt för e-handeln.
Den oväntat starka försäljningsutvecklingen under 2009 har dock redan medfört att skalbarheten i verksamheten, med större volymer kommer även bruttomarginalförbättrande rabatter samt leverantörsbonusar, lyft lönsamheten och rörelsemarginalen stannade under första halvåret på 6 procent.
I ljuset av det ser målsättningen på 7 procent inte alls särskilt långsökt ut längre. Med hänsyn till den sekventiella tillväxten samt att andra halvåret normalt brukar vara något starkare säsongsmässigt för handeln så ser vi också att marginalen bör kunna klättra en bit över 6 procent redan i år. Under andra kvartalet blev bruttomarginalen, som fortfarande är ett par procentenheter över fjolårets, dessutom något svagare till följd av högre inköpspriser orsakade av den svaga svenska kronan. En trend som delvis bör ha reverserats under tredje kvartalet.
Med mer än dubbelt så hög tillväxt som vi konservativt räknade med vid ingången av 2009 samt en lönsamhet som lyfts markant av skalbarheten räknar vi nu med att Tretti kommer att tjäna kring 3 kronor per aktie i år, den snabba förändringstakten medför dock en högre osäkerhet. Det innebär dock att Tretti fortfarande inte handlas till högre p/e-multipel än cirka 10. Målen för 2011, som vi känner ett allt större förtroende för, medför också att bolaget i ett sådant scenario kommer tjäna kring 5 kronor per aktie vilket medger att det fortfarande finns gott om omvärderingspotential.
Kassaflödet har också precis som väntat varit betydligt starkare under 2009 och trots årets utdelning har nettokassan, Tretti saknar långfristiga skulder, ökat ytterligare till 28 Mkr eller cirka 5,5 kronor per aktie. Något som talar för en fortsatt hög direktavkastning då förutsättningarna finns på plats för att en större del av årsvinsten ska kunna delas ut även nästkommande år. Allt sammantaget bedömer vi att det fortfarande är köpläge i Tretti.