JM har lång väg kvar

Byggbolaget JM:s aktie hade gått urstarkt inför måndagens rapport. Men förväntningarna var väl uppskruvade och rapporten gladde varken marknaden eller oss på placera.nu.


24 aug. 2009

JM-aktiens uppgång har drivits på av den ökande riskaptiten på börsen. Även oväntat bra prestationer från amerikanska husbyggarbolag har lett till uppgraderade rekommendationer och riktkurser från många mäklarfirmor de senaste veckorna för JM-aktien.

Aktien som stod kring 50 kronor så sent som vid utgången av juni fortsatte klättra under måndagsförmiddagen till 82 kronor inför rapporten.

Bland byggbolagen är JM mest nischat mot bostadsbyggande i stadsområden, nästan 90 procent av omsättningen. Den svenska marknaden står för cirka 85 procent av omsättningen.

Faktorer som slagit hårt mot JM sedan hösten 2008 när bostadsmarknaden mattades av är finanskollapsen samt konjunkturnedgången samtidigt som bankerna stramade åt kreditgivningen.

Ökad tillförsikt till ekonomin, ökad riskaptit och rekordlåga räntenivåer som dessutom ser ut att bestå för en tid framöver har dock bidragit till att bostadsmarknaden repat mod sedan i höstas. Detta har inneburit högre priser och bättre omsättning framförallt på viktiga storstadsmarknader såsom Stockholm vilket JM idag, i linje med Skanska och NCC, kommenterar med att efterfrågan har fortsatt förbättras under året på huvudmarknaderna Sverige och Norge.

Detta var dock ingen större nyhet då JM redan i början av juli, när JM Bostäder stängde böckerna för andra kvartalet, meddelade att efterfrågan hade fortsatt förbättras med tillräckligt bra bokningsläge för att starta 15 nya bostads- och äganderättsprojekt i Sverige motsvarande totalt cirka 650 bostäder.

Rapporten klarade inte heller av att leva upp till de uppskruvade förväntningarna och JM aktien vände ned på beskedet. Framförallt var det marginalerna som var betydligt svagare än väntat, rörelsemarginalen föll till endast 2,4 procent (15,3) mot förväntade 6,9 procent, vilket gjorde att resultatet blev en besvikelse.

Detta trots att nettoomsättningen på 2,3 miljarder kronor under kvartalet var dryga 5 procent över förväntan. Det innebar dock alltjämt en försäljningsminskning på 37 procent gentemot samma kvartal ifjol.

Resultatet före skatt på 21 Mkr mot förväntade 127 Mkr ska dock ses i ljuset av att nettot av engångseffekter, nedskrivning av fastigheter och resultat från försäljningar, pressade betydligt mer än väntat. Men även justerat för detta var det främst en resultatbesvikelse JM levererade på måndagen där marknadens förhoppningar om förbättrad lönsamhet delvis kom på skam.

Att aktien trots den kraftiga uppgången inför rapporten inte faller mer på beskedet, JM står kring 79 kronor i skrivande stund, förklaras dock av att kvartalsrapporten inte var helt utan positiva förtecken.

Lagernivån på bostäder är till synes under kontroll, försäljningen av bostäder var bättre än väntat vilket bidrog till den positiva omsättningsöverraskningen och det underliggande resultatet avvek inte så dramatiskt från förväntningarna justerat för engångseffekterna.

Därtill var kassaflödet från verksamheten starkt och det var fler nystartade enheter än vad analytikerna i snitt hade räknat. En viss förbättring ska även ha skett i finansieringssituationen även om en del projekt alltjämt fördröjs på grund av en fortsatt försiktighet från bankernas sida.

Positivt ur risk- och finansieringshänseende är också att när det gäller projekten så ligger andelen sålda eller bokade bostäder nu på 62 procent, i mitten av det normala intervallet 60-65 procent, vilket tillsammans med fortsatt låga annulleringsnivåer på tidigare bokningar, indikerar att något större lager av osålda bostäder inte håller på att byggas upp.

Men även om dessa positiva förtecken finns är det alltjämt en lång väg att vandra för JM vars affär är av typisk sencyklisk karaktär. Normalt ökar efterfrågan på andrahandsmarkanden för bostäder när ekonomin och arbetsmarknaden tar fart, vilket fortfarande ligger en bra bit bort, och först därefter ökar trycket på nyproduktion.

För JM kan redan konstateras att 2009 är ett förlorat år med vitt skilda resultatprognoser som ger p/e-tal mellan 20-30. Men även 2010 förväntas bli riktigt tufft och där är analytikerna mer överens med förväntningar som indikerar ett p/e-tal mellan 25-30 tack vare sommarens kraftiga kursuppgång.

Även om vinsten förväntas klättra uppemot 5 kronor per aktie under 2011 och JM är en aktie med en tydlig cyklisk karaktär ser vi ändå inga större motiv till att ändra vår tidigare rekommendation.

Vi behåller rekommendationen Neutral.

Ämnen i artikeln

JM

Senast

145,30

1 dag %

−0,14%

1 dag

1 mån

1 år

Marknadsöversikt

OMX Stockholm 30

1 DAG %

−3,77%

Senast

2 385,16

1 mån
Loading market data...
Senaste aktieanalyserna på Placera
Senaste aktieanalyserna på Placera
Privatekonomi med Placeras expert
Karolina Palutko Macéus
Karolina Palutko Macéus skriver om allt som har med privatekonomi att göra och hur du kan få mer pengar i plånboken.
AFV
AFV
Är du kund hos Avanza? Just nu kan du få en unik rabatt på Affärsvärlden. Afv har 28 år i rad utsetts till Sveriges bästa affärsmagasin i en undersökning med börs-VD:ar, finanschefer, IR-chefer och aktieproffs.
Annons
Introduce
för börsens små- och medelstora företag.
Annons
Investtech
Här hittar du våra artiklar om teknisk analys i samarbete med Investtech.
Börsen idag
Börsen idag
Här hittar du våra artiklar om börsen idag.