Sverigefonder drabbas vid Trump-seger

Marknad Om Donald Trump vinner får det stora ekonomiska konsekvenser för Sverige och de svenska bolagen. Och mycket talar för att det blir en Trump-seger, enligt Ciceros förvaltningschef Peter Magnusson.

kristin magnusson
Första AP-fondens vd Kristin Magnusson Bernard tror att bolag inom energi, teknologi och hälsovård påverkas av valutgången. Pressbild

Det som är mest oroande är Trumps förslag på att höja tullarna, anser Peter Magnusson. För det kan leda till ett globalt handelskrig.

”Det drabbar svenska exportbolag både direkt och indirekt”, säger Peter Magnusson.

I och med att den svenska börsen har gott om stora svenska exportbolag kommer det drabba många småsparare som ligger investerade i vanliga Sverigefonder. Men det finns fler konsekvenser med högre tullar, påpekar Peter Magnusson. Det leder till högre inflation och därmed tvingas amerikanska centralbanken FED snarare höja räntor än att sänka som planerat.

” Det vill Trump förhindra genom att ta bort FED:s oberoende. Det i sin tur skapar ännu större osäkerhet och kan leda till höjda räntor runt om i världen. Detta scenario, även om det inte är vårt huvudscenario, skulle drabba räntekänsliga bolag”, säger Peter Magnusson.

Peter Magnusson chefsförvaltare på Cicero Fonder varnar för exportbolagen vid Trump-seger.

Trott på Trump-seger sen augusti


Redan i slutet av augusti fäste förvaltarna på Cicero tämligen hög sannolikhet till att det blir Donald Trump som vinner valet i USA. Och har sedan dess positionerat sig för det på olika sätt.

Tre av fondbolagets fonder: Cicero-Optimum USA Sector Fund, Cicero Yield och Cicero Hållbar Mix innehåller USA-portföljen som förvaltateamet tagit fram enligt en egenutvecklad metod. Sedan fondbolaget började arbeta efter den har fonderna belönats med 5 stjärnor hos fondutvärderingssajten Moningstar. I korthet gå det ut på att bland annat se tillbaka på en rad faktorer i snarlika situationer.

Enligt Handelsbankens globalförvaltare Kristoffer Eklund är det främst det mediala fokuset som påverkar marknadssentimentet. Och även om USA-valet finns där som en faktor är det inte det som är viktigast för att positionera fonden.

”Samtidigt som Harris och Trump står långt ifrån varandra ideologiskt tror jag inte man ska överskatta påverkan från respektive kandidat på bolagens fundamentala situation. Även om någon av kandidaterna får starkt stöd i kongressen finns det delar, så som skuldsättning, som bör begränsa utrymmet för alltför omfattande reformer och skattesänkningar”, säger Kristoffer Eklund.

Handelsbankens globalförvaltare Kristoffer Eklund undviker förnybar energi så länge.

Beredd på stora svängningar


Däremot ska man inte underskatta marknadsvolatiliteten som valet kan föra med sig, påpekar han.

Dessutom märker fondförvaltarna av att många bolag väntar med stora beslut.

” När vi träffar bolag som står inför investeringsbeslut har flera antytt att större beslut skjuts på till efter valet. Man vill ha klarhet i vilka spelregler som kommer att gälla inom det medellånga perspektivet. Vi tror att den ekonomiska utvecklingen blir viktigare för dessa beslut än utgången i valet”, säger Kristoffer Eklund.

Första AP-fondens vd Kristin Magnusson Bernard tror även hon att valutgången kommer påverka främst på kort sikt.

”Bolag inom sektorer som energi, hälsovård och teknologi kan påverkas av valresultatet, beroende på vilken politik som den nya administrationen väljer att driva. Till exempel kan förändringar i skattepolitik eller regleringar ha en direkt inverkan på dessa sektorer”, säger hon.

Bolagsspecifikt kommer det finnas både vinnare och förlorare men pensionsfondens förvaltare har inte tagit position åt det ena eller andra hållet utan portföljen ska vara motståndskraftig mot kortsiktiga svängningar.

”Företag som gynnas kan vara de som drar nytta av ökade offentliga investeringar eller lättnader i regleringar, medan bolag som är beroende av internationell handel kan påverkas negativt om det blir förändringar i handelsavtal”, säger Kristin Magnusson Bernard.

Billig arbetskraft finns i Mexiko


Kristoffer Eklund tror att trenden med leverantörskedjor som flyttar tillbaka till Nordamerika kommer fortsätta. Kanske med ökat politiskt tryck från högre tullar vid en Trump-seger.

”Oavsett vem som vinner behöver USA tillgång till billig arbetskraft vilket finns i Mexiko. Vi har bland annat investeringar i utbildningsbolaget Laureate Education och fastighetsbolag och finansbolag med exponering till växande regioner i Mexiko på temat”, säger Kristoffer Eklund.

Förnybar energi får stå tillbaka


Den gröna omställningen som vanligtvis ligger Handelsbankens globalportfölj nära är Kristoffer Eklund i det här läget däremot lite försiktig med.

” Vi tror att volatiliteten i sektorn kommer vara fortsatt stor om Trump vinner valet, drivet av en till synes negativ inställning kring subventioner till elbilar och förnybar energi. För oss är det osäkert om subventionerna kommer påverkas. Detta gör att vi har liten exponering mot sektorn in i valet. Vid demokratisk valvinst ligger det närmre till hands att öka investeringarna i förnybar energi, säger Kristoffer Eklund.

Mer från förstasidan
[Ingen rubrik har angivits]

Senaste aktieanalyserna på Placera

Aktieanalyser

Här hittar du de senaste aktieanalyserna

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -