Svagt uppåt, Evolution rapportvinnare

Börs Stockholmsbörsens storbolagsindex handlades svagt positivt på torsdagsmorgonen, som var den med högst flöde av alla dagar i tredje kvartalets rapportflod. Evolution stack ut i toppen med lättnadsrally efter en mindre svag rapport än befarat, samtidigt som SEB sjönk till botten och därmed bröt bankfesten.

Stockholmsbörsens OMXS30 handlades upp med 0,1 procent till nivån 2.584 efter en halvtimmes handel, samtidigt som de stora europeiska storbolagsindexens utveckling var något starkare än för det svenska.

Morgonens mest uppsnackade delårsrapport kom från det kurspressade livekasinobolaget Evolution. Rapporten togs emot med ett kursrally på 10 procent och tätposition i OMXS30.

Utfallet var vid första anblick en blandad kompott, men uppenbarligen mindre svagt än befarat. Ebitda-resultatet var bättre än väntat, men på justerad basis var det i princip i linje med förväntningar. Prognosen för ebitda-marginalen sänktes för helåret 2024, men bara med några tiondels procentenheter, till 68,5 procent jämfört med tidigare intervallet 69-71 procent.

Teleoperatören Telia stack också ut i positiv bemärkelse, med en uppgång på 3,3 procent efter att resultatförväntningar slagits och prognosen justerats upp.

Telia räknar nu med att det justerade ebitda-resultatet visar en "medelhög ensiffrig tillväxt", på jämförbar bas, upp från tidigare prognosen "låg till medelhög ensiffrig tillväxt".

Hygienpappersbolaget Essity var en annan i toppskiktet, med en uppgång på 2 procent efter marginellt svagare omsättning och marginellt starkare justerat ebita-resultat än väntat.

SEB:s rapport, som bröt trenden i banksektorn, där samtliga övriga storbankers rapporter tagits emot med starka kursuppgångar. SEB-aktien sjönk till indexbotten, 4,8 procent ned. Bankens tredje kvartals intäkter och resultat var över förväntan, men räntenettot var samtidigt 2 procent svagare än väntat, påverkat av ytterligare räntesänkningar.

Det var i linje med förväntningarna, uppger bankens vd Johan Torgeby i kvartalsrapporten.

"Kreditefterfrågan var försiktig från både företags- och privatkunder under kvartalet. Bolånemarginalerna låg kvar på låga nivåer, till följd av stark marknadskonkurrens", skriver han.

Verkstadsbolaget Alfa Lavals aktie sjönk med 0,2 procent. Rapporten kom in med svagare omsättning och justerat ebita-resultat än väntat, om än med högre marginal och orderingång än väntat. Bolaget räknar med att efterfrågan under det fjärde kvartalet 2024 blir på en lägre nivå jämfört med det tredje kvartalet, således ytterligare försvagning från förra kvartalets prognos om "något lägre" efterfrågan i tredje kvartalet jämfört med andra kvartalet.

Hjälmteknikbolaget Mips, marknadsundersökningsföretaget Cint, prisinformationssystembolaget Pricer och teknikbolaget Mycronic stack ut i positiv bemärkelse bland de mindre bolagen i rapportflödet, medan inhalationssederingsbolaget Sedana, bemanningsbolaget Dedicare och bostadsplattformen Hemnet hittades i det breda indexets botten.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -