Är det läge för amerikanska småbolag?

ETF-analys Amerikanska småbolag har stått i skuggan av de stora teknikjättarna när det kommer till avkastning de senaste åren. Värderingen är lägre och vinsttillväxten högre, vilket bör tala för amerikanska småbolag på sikt. Placera ger ett förslag på en ETF med fokus på just detta.

AI-temat bakom avkastning

De senaste åren har avkastningen i S&P 500-indexet varit koncentrerad till ett fåtal stora bolag, främst inom tekniksektorn. Företag med stark koppling till AI-teknologi har stått för en stor del av den positiva utvecklingen, vilket innebär att många andra bolag i indexet inte har bidragit nämnvärt till den totala avkastningen.

Det skapar en risk för investerare som är beroende av att en handfull bolag fortsätter att prestera på toppnivå.

Sprid risker med småbolag

För den som vill sprida sina risker och få en bredare exponering kan en amerikansk småbolags-ETF vara ett klokt komplement. Småbolags-ETF investerar i ett stort antal mindre företag, vilket ger en diversifierad portfölj som inte är lika beroende av några enskilda teknikjättars framgångar.

Denna spridning kan ge ett bättre skydd mot volatilitet och skapa möjligheter till hög avkastning från olika sektorer.

Småbolag har dessutom en historik av att prestera väl i en tid av ekonomisk tillväxt och ökad inhemsk efterfrågan. De tenderar att växa snabbare än större företag, delvis för att de är mer flexibla och kan anpassa sig snabbare till förändringar i marknadsförhållanden.

När konjunkturen förbättras och konsumenternas köpkraft ökar kan småbolag dra nytta av den starkare inhemska efterfrågan, vilket ofta resulterar i snabbare vinsttillväxt.

Lägre värdering

En annan fördel med småbolags-ETF är att de ofta är värderade lägre än sina storbolagsmotsvarigheter, vilket gör att de kan erbjuda en intressant avkastningsprofil.

Amerikanska småbolag värderas till P/E-tal 19,9 på nästa års vinster medan de stora amerikanska bolagen har har framtida värdering på 22. Även direktavkastningen och priset/bokförtvärde talar amerikanska småbolag.

Lägre värderingar innebär att det finns utrymme för uppgång när marknadsförhållandena är rätt, vilket kan skapa attraktiva möjligheter för långsiktiga investerare.

I en tid där AI och teknik har dominerat mycket av börsuppgången kan en investering i småbolags-ETF ge tillgång till andra sektorer som industri, konsumentvaror och finans. Det skapar en mer balanserad portfölj.

Ishares S&P Small Cap 600 ETF

Ishares S&P Small Cap 600 ETF har en bred exponering mot småbolagssektorn i USA. Genom att följa S&P Small Cap 600 Index får investerare tillgång till en mångfald av amerikanska företag med mindre marknadsvärden.

ETF:en följer S&P 600 Small Cap Index som innehåller 600 amerikanska bolag från en rad olika branscher, med marknadsvärden som ligger mellan en miljard och 8 miljarder dollar. Minst hälften av bolagens aktier måste gå att handla över börsen.

En viktigt variabel är att bolagen måste vara lönsamma under de senaste fyra kvartalen för att få ingå i indexet.

Indexet viktas om kvartalsvis i mars, juni, september och december, vilket säkerställer att portföljen kontinuerligt uppdateras.

Portfölj och innehav

Fonden största sektorer är finanssektorn (20 %), följt av industrisektorn (18 %) och sällanköpsvaror (14 %). Tekniksektorn är fjärde störst på 12 procent. Majoriteten av bolagen i indexet är tillväxt- och kvalitetsbolag, vilket bidrar till en långsiktig vinsttillväxt.

Största innehaven

De tio största företagen står för knappt 7 procent av fondens värde. Denna spridning minskar riskerna och innebär att ETF:en inte är beroende av enskilda bolags framgång.

Bland de största innehaven finns exempelvis Mueller Industries, ATI och Comerica, som representerar en mix av sektorer.

Största innehav är Comerica är ett finansbolag som främst fokuserar på kommersiell bankverksamhet. Det erbjuder ett brett utbud av tjänster, inklusive privat banktjänster, förmögenhetsförvaltning och affärsbanktjänster, med särskild betoning på utlåning, insättningar och kassahanteringstjänster.

Mueller Industries som är näst största innehav tillverkar produkter som specialiserar sig på koppar, mässing, aluminium och plastprodukter. Det betjänar olika industrier med produkter som VVS (värme, ventilation och sanitet), kylsystem och industriella råmaterial.

Fondens tredje största innehav Carpenter Technology är en tillverkare av specialmetaller och avancerade legeringar, känd för att producera material för flygindustrin, försvarsindustrin, energisektorn och industrimarknaden. Deras produkter inkluderar rostfritt stål, titanlegeringar och andra högpresterande metaller.

Riskfaktorer

Som investerare är det värt att notera att investeringar i småbolag innebär högre risk än större företag. Några av de viktigaste riskerna omfattar likviditetsrisk, prissvängningar och makrofaktorer.

Likviditetsrisk: Småbolag har ofta lägre handelsvolymer, vilket kan göra det svårare att köpa eller sälja aktier snabbt utan att påverka priset.

Volatilitet: Mindre företag är mer sårbara för kortsiktiga marknadsrörelser, vilket kan leda till större dagliga prissvängningar.

Känslighet för makrofaktorer: Politiska och ekonomiska förändringar kan påverka småbolagen i högre grad än större än mer etablerade stora företag.

Sammanfattning

Ishares S&P Small Cap 600 ETF erbjuder en stark exponering mot amerikanska småbolag, med möjlighet till högre avkastning under rätt marknadsförhållanden. Samtidigt är investeringar i småbolag förenade med högre risker och volatilitet.

Ishares S&P Small Cap 600 ETF passar investerare som är villiga att ta större risker för att uppnå potentiellt högre långsiktig avkastning och som vill sprida riskerna utanför de stora amerikanska teknikjättarna.

Ishares S&P Small Cap 600 ETF ger investerare en kostnadseffektiv väg att få exponering mot amerikanska småbolag. Med en förvaltningsavgift på 0,3 procent och förvaltning av Blackrocks Ishares, en del av världens största kapitalförvaltare.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
iShares S&P SmallCap 600 UCITS ETF USD (Dist) Köp 86,43 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -