Hur stor blir räntesänkningen?

Makro Efter förra veckans djupdykning på världens börser fick vi se en rejäl revansch under veckan som gick. Framför allt i USA där S&P steg med 4,0 procent. Även i Europa var det mest upp med S&P500 på +1,9 procent och den svenska börsen ännu något bättre med +2,5 procent.

(Länk till artikeln med grafer, illustrationer och bilder på Placera.se)

Konjunkturoron är inte bortblåst men när marknadens fokus skiftet till räntor och inflation har även riskaptiten återvänt.

ECB bidrog väl inte i särskilt stor utsträckning till den nyvunna optimismen, även om en räntesänkning nästan alltid är positiv. Sänkningen med 0,25 procentenheter var i allra hösta grad väntad och eftersom det inte gjordes några direkta utfästelser kring framtida räntesänkningar blev marknadsreaktionen högst begränsad.

Betydligt större påverkan på börshumöret hade att marknaden skiftade fokus till det räntebesked som Federal Reserve levererar nu på onsdag och där banken väntas sänka räntan för första gången sedan hösten 2019. Dessutom har det återigen börjat spekuleras kring att det kan bli en dubbelsänkning. Prissättningen på räntemarknaden indikerar ungefär 50 procents sannolikhet för detta.

I samband med onsdagens räntebesked lämnar också de enskilda ledamöterna i den räntesättande kommittén (FOMC) sina prognoser kring vad de tror om bland annat räntor, inflation och arbetslöshet framöver. Hur de prognoserna ser ut lär betyda nästan lika mycket för marknadsreaktionerna som det penningpolitiska beskedet i sig. Man bör också lyssna på den efterföljande presskonferensen med Fed-chefen Jerome Powell eftersom hans ord och analys väger tungt.

Vi fick också se en svenska inflationssiffra för augusti som hamnade långt under Riksbankens prognos. Framför allt gällande KPIF, som sjönk till 1,2 procent. Det öppnar visserligen upp för en räntesänkning med 50 punkter den 25 september, men riksbanksdirektionen skulle nog gärna se att Federal Reserve gick fram med motsvarande sänkning för att vågskålen skulle tippa över för en större sänkning. Spännande blir det i alla fall.

Den här veckan lämnar dessutom Norges bank, Bank of England och Bank of Japan färska penningpolitiska besked. För att nämna de mest intressanta ur ett svenskt perspektiv. Norges bank och Bank of England väntas låta räntan ligga still med ändå flagga för kommande räntesänkningar. Det är visserligen högst osäkert gällande Norges bank men en inflation under Norges banks prognoser och en norsk krona som utvecklats mycket svagt öppnar i alla upp för detta.

Bank of Japan borde(?) höja räntan med den finansiella turbulens som räntehöjningen senast utlöste lär bidra till att man är mer försiktiga den här gången. Däremot lär nog banken flagga för kommande räntehöjningar och vi får se hur marknaden reagerar på detta. Även om det inte lär utlösa samma panik som senast.

För svenskt vidkommande lär även torsdagens höstbudget från regeringen röna stort intresse. Det mesta av åtgärderna är dock redan kända så överraskningsmomentet lär utebli. Men kanske kan regeringen ändå plocka fram något ur rockärmen för att hålla intresset vid liv.  

Måndag

Överraskande svaga industriproduktions- och detaljhandelssiffror från Kina kan lägga lite sordin på börsstämningen under inledningen av veckan. ECB håller järnkoll på löneutveckling och arbetskraftskostnader så en lite större dämpning under andra kvartalet vore högst välkommet.

Tisdag

Det ser allt sämre ut i tysk ekonomi och ZEW-index väntas visa på just detta. Förväntningarna pekar ändå på att det inte ska bli värre. Detaljhandels- och industriproduktionssiffror från USA. De sista, riktigt tunga, makrosiffror som Federal Reserve får till sitt förfogande inför onsdagens penningpolitiska besked. Så lite osäkert hur marknaden kommer att reagera på bra respektive dåliga siffror.

Onsdag

Inflationssiffror från Storbritannien och reviderade inflationssiffror för EMU-området. De förstnämnda väger förstås tyngst inför torsdagens brittiska räntebesked. På marknaden är ändå siktet inställt på onsdagskvällens besked från Federal Reserve. Denna gång även med prognoser från de enskilda ledamöterna i den räntesättande kommittén. Blir det en sänkning med 25 eller 50 punkter?

Torsdag

Regeringen presenterar sin höstbudget och kanske kan komma med någon sista överraskning. Annars är det mesta redan känt. Norges bank och Bank of England lämnar penningpolitiska besked. Bägge väntas vila på hanen men troligtvis flagga för kommande räntesänkningar. Norge ligger visserligen bland de sista i räntesänkartåget men inflationen har kommit in betydligt lägre än centralbankens prognoser, vilket kan öppna upp för en räntesänkning mot slutet av året. Bank of England kan möjligen överraska med en ny räntesänkning redan nu.

Fredag

Bank of Japan vill inte utlösa samma turbulens på finansmarknaden som förra gången det begav sig och låter troligen räntan ligga kvar på extremlåga nivåer. Inflationen ligger dock så högt att en räntehöjning är motiverad så det kan ändå komma en del tuffa besked från banken. Hushållshumöret i EMU-området har haft svårt att lyfta till mer hyggliga nivåer och lär inte ha gjort det i septembermätningen heller. 

PEKKA KÄÄNTÄ

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -