Börsen stiger, Saab mot strömmen

Börsen Vid lunchtid på måndagen var Stockholmsbörsen svagt uppåt med relativt små indexrörelser. I botten av OMXS30 återfanns försvarsbolaget Saab, som backade i likhet med europeiska sektorkollegor.

Vid klockan 12.35 handlades storbolagsindexet OMXS30 upp 0,2 procent till nivån 2.538. Aktier för 4,6 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen.

Inom storbolagsindexet återfanns SBB, Sinch och Nibe i framkant med kurslyft om 2,2-3,7 procent.

ABG Sundal Collier har under morgonen höjt sin rekommendation för Nibe till behåll från sälj.

Försvarsbolaget Saab gick mot strömmen med ett nedställ om drygt 5 procent.

Saab sjönk i kölvattnet av helgens uppgifter i tysk press om att tyska regeringen överväger att stoppa nya stöd till Ukrainas försvar. I de nuvarande planerna, för 2025, finns en halvering av det Ukrainastöd som planeras under 2024 på 8 miljarder euro, vilket redan klubbats i Berlin.

Vid lunchtid kom dock motstridiga uppgifter där Wolfgang Buchner, talesperson för den tyska regeringen, beskrev rapporteringen om att Ukrainastödet ska dras ned som felaktig.

Sandvik avancerade omkring 2 procent efter uppgifter i Dagens Industri om en möjlig fusion mellan Sandviks gruvutrustningsaffär och den finländska börsjätten Metso.

Metso kommenterade dock uppgifterna på måndagen med att det "inte finns något relaterat insiderprojekt". Metso var upp drygt 3 procent i Helsingfors.

Rapportbolaget Jumpgate redovisade en högre nettoomsättning och ett förbättrat resultat jämfört med motsvarande kvartal i fjol. Aktien var dock ned drygt 1,5 procent.

I övrigt adderade Hanza över 2 procent efter att kontraktstillverkaren tecknat ett nytt avtal med en tysk kund om att effektivisera leverantörskedjan för en produktlinje.

På analysfronten har Pareto Securities inlett bevakning av programvarubolaget Vitec med rekommendation köp. Aktien lyfte 1,9 procent till 543 kronor.

Vidare har SEB sänkt sin rekommendation för serieförvärvaren Karnell till behåll, från köp. Karnell backade 2,9 procent till 50:40 kronor.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -