Bred uppgång på Stockholmsbörsen

Börs Stockholmsbörsen handlades tydligt uppåt på fredagen, likt övriga Europabörser. Torsdagens breda amerikanska börser noterade sin bästa kursuppgång sedan november 2022.

Omkring klockan 12.30 var OMXS30 upp 0,7 procent till 2.466 och aktier för omkring 3,6 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen.

Tyska DAX-index och franska CAC40 avancerade samtidigt 0,4 respektive 0,6 procent.

Inom OMXS30 låg majoriteten av bolagen på högre nivåer. I framkant var Nibe, SBB och Kinnevik med kurslyft på 2,0-3,9 procent.

Evolution och Investor var de mest omsatta aktierna på Stockholmsbörsen och fortsatte torsdagens avancemang, upp 1,9 respektive 0,9 procent.

Enda bolaget mot strömmen var den mer defensiva aktien Essity med ett marginellt nedställ.

Utanför storbolagsindexet klättrade Skanska omkring 1,5 procent. Byggbolaget har tecknat ett tilläggsavtal i USA värt 2,1 miljarder kronor. Ordern gäller byggnation av ett datacenter i landet, och inkluderas i orderingången för USA i tredje kvartalet.

Bland rapportbolagen rusade onlinebaserade återförsäljaren av snus och tobaksfritt snus, Haypp, efter att bolagets justerade rörelseresultat landade på 34,4 miljoner kronor för det andra kvartalet, upp från 20,4 miljoner motsvarande kvartal i fjol. Omsättningen steg med 23 procent.

Aktien var upp drygt 10,5 procent.

Parallellt avancerade batteriladdningsbolaget Ctek runt 10 procent i kölvattnet av sin rapport. Rörelseresultatet vände till positivt, +6 miljoner kronor jämfört med -13 miljoner kronor i fjol. Den organiska tillväxten var 6 procent. Analyshuset Kepler Cheuvreux skrev i en uppdatering att tillväxten landade över deras förväntningar.

Sektorkollegorna Zaptec och Garo adderade 1,1 respektive 4,4 procent.

Lundin Gold lyfte cirka 1,9 procent efter sin kvartalsrapport som visade på ökade intäkter och förbättrat resultat. Bolaget är skuldfritt nu och har beslutat om en kvartalsutdelning om 0:20 dollar per aktie, en fördubbling mot tidigare, och avser att kvartalsvis dela ut minst 0:20 dollar per aktie framöver.

Vidare meddelade Vestum ett nytt förvärv inom dotterbolaget Pump Supplies. Bolaget som köpts är PDAS, med säte i Storbritannien, och hade i sitt senaste räkenskapsår en omsättning på drygt 200 miljoner kronor.

Vestum-aktien lyfte över 6 procent.

Bland övriga bolag avancerade ljussättningsbolaget Profoto Holdings. DI skriver i en analys på fredagen att även om tillväxtutsikterna i närtid är något suddiga finns det mycket som lockar i vad som beskrivs som ett kvalitetsbolag.

Negativt var det för Qleanair som rasade runt 20 procent efter att bolaget rapporterat kvartalssiffror och senarelagt en order för 2,5 miljoner dollar.

I rekommendationsväg har Handelsbanken återupptagit sin bevakning av köksbolaget Nobia, med rekommendationen outperform på lång sikt, tre år, och riktkursen 8 kronor. På kort sikt, tre månader, är rekommendationen behåll. Aktien stärktes 4,2 procent till 5:12 kronor.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -