Börsen: Breda nedgångar i Stockholm

Börsen Stockholmsbörsen inledde tisdagshandeln brett nedåt, i spåren av tydliga nedgångar i USA och Asien. I botten av OMXS30-index hittar vi Sinch och SBB .

Strax efter klockan 09.30 noterades OMXS30 ned 2,9 procent till 2.396, med aktier för totalt 5,3 miljarder kronor som bytt ägare på Stockholmsbörsen. Ute i Europa handlades de ledande börserna klart under nollstrecket. I Paris försvagades CAC 40 med 2,5 procent, medan Frankfurts DAX-index backade 2,6 procent.

De kraftiga börsfallen följer lägre sysselsättningsdata än väntat i USA, vilket bidrog till en ökad oro för en global sättning i konjunkturen och att den amerikanska centralbanken, Federal Reserve, kan vara för sen på bollen när det gäller att undvika recession.

Vidare har USA:s utrikesminister Antony Blinken meddelat kollegorna inom G7 att Iran och Hizbollah kan komma att attackera Israel så tidigt som på måndagen.

I botten av det svenska storbolagsindexet fanns molnkommunikationsbolaget Sinch och fastighetsbolaget SBB, med nedgångar om 6,3 respektive 5,4 procent.

I toppen av indexet låg skogsbolaget SCA och läkemedelsbolaget Astra Zeneca. Båda aktierna handlades tydligt ned, men sjönk med något mildare 1,5 respektive 2 procent.

Volvo handlades ned 4,2 procent efter att relevant statistik rörande ordersiffror kommit från branschorganisationen ACT Research. Orderingången på tunga lastbilar motsvarade en nedgång med 8 procent jämfört med i juni och var 13 procent lägre jämfört med juli i fjol.

Nätmäklarna Avanza och Nordnet noterade högre nettoinflöde i juli. Aktierna handlades däremot ned 2,6 respektive 3,3 procent.

Diagnostikbolaget Immunovias nästa generations test för upptäckt av cancer i bukspottkörteln har inkluderats i en statsfinansierad studie i USA. Immunovia släppte också delårsrapport på måndagsmorgonen. Aktien tappade 5,5 procent.

Jondetech rusade 10 procent på nyheten om att sensorteknikbolaget valts av ett så kallat Tier 1-företag i Sydkorea till att utveckla tre nya prototyper för en potentiell marknadslansering.

På analysfronten har Pareto Securities höjt riktkursen för Millicom till 32 dollar från 30 dollar. Aktien tappade däremot 2,3 procent.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -