Den japanska centralbanken höjde sin styrränta till 0,25 procent i samband med onsdagsmorgonens besked. Det var en något större räntehöjning än väntat. Dessutom annonserades en plan för minskade obligationsköp till 400 miljarder yen i månaden och en halvering av obligationsköpen till april 2026. Det var i sin tur något mindre än marknaden hade väntat sig.
Eftersom den japanska inflationen numera ligger och tickar en bit över 2 procent så betyder det att realräntan fortsatt kommer att vara rejält negativ och att penningpolitiken fortsatt kommer att vara stimulerande. Därför är det kanske heller inte särskilt förvånande att yenen snarast försvagats, och den japanska börsen stärkts, efter räntebeskedet. Sannolikt kommer Bank of Japan att fortsätta med sina åtstramningen men det kommer samtidigt att ske i små steg.
Nu vänds marknadens blickar först mot EMU-områdets preliminära inflationsutfall för juli som publiceras klockan 11.00. Väntat är att den breda HIKP-inflationen ska ha sjunkit från 2,5 till 2,4 procent i årstakt och att kärninflationen sjunker från 2,9 till 2,8 procent. I så fall inflationsutfall som fortfarande är besvärande för ECB men blir det inte några stora negativa överraskningar lär det även fortsättningsvis luta åt en räntesänkning på septembermötet vid ett sådant utfall. Något som framför allt fortsatt svaga konjunktursignaler i EMU-området pekar mot. Men bäst att vara beredd på både negativa och positiva marknadsreaktioner beroende på utfallet.
Dagens stora begivenhet är ändå den amerikanska centralbankens penningpolitiska besked som levereras klockan 20.00 med en efterföljande presskonferens. Inga ränteförändringar väntas och eftersom det inte presenteras några prognoser den här gången så väger förstås pressmeddelandet och presskonferensen tungt. Här hoppas/räknar de flesta med att Fed ska flagga rätt tydligt för en räntesänkning på septembermötet och därmed bekräfta den förväntningsbild som finns på marknaden. En räntesänkning med 25 punkter i september är fullt prissatt på räntemarknaden.