AI och teknik bakom S&P-uppgången

Aktiekommentar S&P 500 inklusive utdelningar har stigit med närmare 16 procent under årets inledande halvår, uppgången har drivits på av fortsatt stort AI-intresse. Placera listar aktierna som är vinnare i S&P 500 index.

(Länk till artikeln med grafer, illustrationer och bilder på Placera.se)

S&P 500 har haft ett starkt första halvår där tio av elva huvudsektorer visar positiv avkastning, undantaget är fastighetssektorn som har haft minusavkastning. Analytiker menar att uppgången i den amerikanska långräntan från 3,9 procent till 4,4 procent ligger bakom den svaga utvecklingen för den räntekänsliga fastighetssektorn.

Den stora anledningen till att långräntornas uppgång anses vara att vid årsskiftet var den samlade bilden hos investerarkollektivet att Fed skulle kunna sänka räntorna ett flertal gånger under året. Men inkommande inflationsdata under det första halvåret har gjort att Fed hittills hållit sig borta från att sänka räntorna och signalerat om allt färre sänkningar i år.

Kommunikation och teknik vinnare

Trots långränteuppgången har de två bäst presterande sektorerna kommunikation och teknik avkastat 17,9 respektive 17,5 procent. Här anses det vara den stora tilltron till AI som drivit på kursuppgångarna till nya höjder.

I de två bäst presterande sektorerna hittar vi majoriteten av de stora amerikanska tillväxt- och teknikbolagen. Meta Platforms och Alphabets A- och C-aktie väger absolut mest i kommunikationssektorn - tillsammans har de en andel på 46 procent. Meta har avkastat 42 procent i år och Alphabet har en uppgång på drygt 30 procent.

Tekniksektorn innehåller en uppsjö av hårdvaru- och mjukvarubolag. Microsoft och Nvidia hör till de två tyngsta pjäserna, men sektorn omfattar flera AI-populära bolag som Broadcom, Applied Materials, AMD som har stigit signifikant i år.

Microsofts uppgång på 19 procent som är högre än snittet för S&P 500 index får anses modest i sammanhanget, när vi jämför med hårdvarubolagen Nvidia och Super Micro Computer.

Super Micro Computer

Det i sammanhanget relativt lilla Super Micro Computer med ett börsvärde på 45 miljarder dollar har årets högsta avkastning i S&P 500 index på närmare 190 procent. Bolaget levererar olika typer av lösningar hos datacenter, moltjänster och AI. De levererar bland annat olika typer av optimerade kylningslösningar för Nvidias olika GPU:er som ökar dess effektivitet och produktivitet.

Nvidia största bidragsgivare

Nvidia-aktien hör till årets näst bästa med en avkastning på närmare 150 procent, vilket imponerar då aktien steg med hela 246 procent under 2023.

Nvidias uppgång är en stor anledning till att S&P 500 har stigit så pass mycket i år. Årets uppgång för Nvidia har gjort att marknadsvärdet passerat 3 000 miljarder dollar och gjorde det till ett av världens mest värdefulla företag under en kort period.

I år har Nvidia-aktiens avkastning bidragit med 30 procent av S&P 500:s totala avkastning inklusive utdelningar, enligt indexberäknaren S&P Dow Jones Indices. Lägg till Alphabet, Microsoft, Meta Platforms och Amazon, så har de stått för mer än hälften av S&P 500 indexets avkastning.

Andra noterbara händelser under årets första halvår är att Amazon blev det femte amerikanska företaget att nå en värdering på 2 000 miljarder dollar.

Energisektorn

Tredje bäst avkastning har energibolaget Vistra på 123 procent. Vistra äger och driver elproduktionsanläggningar inom naturgas-, kol-, kärnkraft- och förnybar energi som sol- och vindkraft.

Totalt finns det fyra energibolag bland de tio bäst presterande bolagen, energisektorn är den fjärde bästa sektorn under det första halvåret med en uppgång på knappt 9 procent.

Constellation Energy är fjärde bästa bolag i år. Constellation Energy äger och driver en omfattande portfölj av elproduktionsanläggningar. Dessa inkluderar kärnkrafts-, naturgas-, kol-, vind-, och solkraftverk. Företaget är en av de största producenterna av ren energi i USA, med en betydande del av sin kapacitet från kärnkraft och förnybara energikällor.

Värdering

Totalt har 302 bolag i indexet positiv avkastning, vilket motsvarar 60 procent. I botten hittar vi sportklädestillverkaren Lululemon som backat 41 procent och apotekskedjan Walgreens Boots Alliance som mer än halverat sitt börsvärde.

Årets uppgång i S&P 500 index gör nu att det värderas till ett p/e-tal på drygt 21 gånger de förväntade vinsterna under de kommande 12 månaderna. Det är den högsta nivån sedan januari 2022, enligt FactSet. Det 10-åriga genomsnittet för p/e-talet är knappt 18.

Pär Ståhl

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -