En osedvanligt het finanssommar

Vår marknadssyn Börsvinnarna blev ännu större vinnare i juni men en underliggande nervositet för helheten består. Finanssommaren blir dessutom osedvanligt het med politik, centralbanksbesked och en mycket spännande rapportperiod i fokus.

(Länk till artikeln med grafer, illustrationer och bilder på Placera.se)

Det var lite skilda världar på världens börser under juni. I USA och bland många tillväxtekonomier (exklusive Kina) så var det fortsatt upp medan det var runt nollan eller lätt ner på de flesta europeiska börser. Här stack dock de danska och holländska börserna ut med en uppgång på drygt 6 procent respektive knappt 4 procent. Här är det förstås Novo Nordisk och ASML som fortsätter att dra upp indexet. Och ett mönster som går igen i börsutvecklingen under juni är att det är de tidigare vinnaraktierna och börserna som återigen, i de flesta fall, drar det tunga lasset. Så inte så konstigt kanske att vi bland börsvinnarna också hittar länder som exempelvis Taiwan, Indien eller USA.

Så lite beroende på i vilka aktier respektive marknader man varit placerad i så är det antingen fortsatt mungiporna upp alternativt svagt ner.

Samtidigt kan konstateras att räntorna inte haft lika stor effekt på marknadsrörelserna i juni som tidigare under året. ECB:s räntesänkning tidigt under juni var väntad och förväntningarna på hur Federal Reserve kan tänkas agera framöver har varit förhållandevis stabila. Det är snarast när de långa marknadsräntorna rört sig upp eller ner som även börsen reagerat.

Att de europeiska börserna haft det lite tyngre under juni förklaras till stor del av den politiska turbulensen som följde på att president Macron mycket överraskande utlyste nyval i Frankrike. Efter att ha förlorat stort i EU-valet. Det drabbade i första hand Frankrike själva men gav också tydliga spridningseffekter till övriga Europa.

Så sammantaget blev juni en lite knepig börsmånad och det finns en stor risk att det blir lika knepigt under stora delar av sommaren.

Politikfokus

Juli månad har inletts med fortsatt stort politikfokus och så lär det fortsätta ett tag. Det franska valet ska ha en andra omgång den 7 juli och hur det än utfaller lär det bli ett besvärligt läge i franska politik efter detta. Innan dessa ska britterna till valurnorna och även om det mesta, sedan länge, talat för ett regeringsskifte så kan det ändå bli en del turbulens när den nya politiken ska fingranskas av marknaden. Vi får också leva med efterspelet till den amerikanska valdebatten där president Biden gjorde en svag insats som ökar sannolikheten för att Donald Trump vinner höstens presidentval. Något som bland annat tycks ha bidragit till en uppgång för de långa amerikanska marknadsräntorna eftersom många tycks rädda för en allt för vidlyftig finanspolitik om Trump blir president.

Centralbankerna

När det förhoppningsvis har lugnat ner sig kring politiken blir det mer fokus på centralbankerna och inflationen.  Visserligen fortsätter inflationen att dämpas på bägge sidor Atlanten men frågan är om det sker i en sådan takt att vi kan börja räkna in fortsatta räntesänkningar från ECB. En sänkning redan den 18 juli förefaller osannolik efter inflationsutfallet för juni som hamnade på marknadens förväntningar. I USA dröjer centralbanksbeskedet till sista juli men innan dessa har vi en del inflations- och arbetsmarknadssiffror att beta av. De kan bidra till både glädje och sorg på marknaden.

Vi vill också lyfta fram det penningpolitiska besked som Bank of Japan ska leverera den 30 juli. En räntehöjning på väntade 10 punkter kan tyckas fjuttig i sammanhanget men om banken börjar skruva ner obligationsköpen mer seriöst kan det nog utlösa en hel del turbulens på finansmarknaden i stort. Yenens resa mot nya bottennoteringar kan också få sig en törn under juli.  

Riksbankens nästa penningpolitiska besked dröjer till 20 augusti. Det lutar åt en räntesänkning men det beskedet får vi anledning att återkomma till.

Kvartalsrapporter

Mitt i allt detta ska dessutom företagsrapporterna för det andra kvartalet rullas ut. Vår förhoppning är att dessa ska utgöra en stabiliserande faktor för börserna i stort men konstaterar samtidigt att värderingar krupit upp en hel del inför rapportperioden, så företagen har en del att bevisa. Spännande lär det i alla fall bli. Det kan dock konstateras att flera av de tunga, främst amerikanska, analyshusen har en påfallande optimistisk syn på börsutvecklingen under resterande del av 2024. Möjligen kan det bidra till fortsatt börsoptimism i stort, men de har haft fel förr.

Slutligen kan konstateras att det kommit en del negativa konjunktursignaler under senare tid. Både från USA och Europa. Vilket bland annat syns i Citigroups Economic Surprise Index som mäter hur makrosiffrorna faller ut i förhållande till analytikernas prognoser där ett värde under noll indikerar fler negativa än positiva överraskningar. Det kan visserligen spä på förväntningarna på kommande räntesänkningar, vilket kan ge positiva börsreaktioner, men de får fortsättningsvis inte vara så svaga att den globala återhämtning under andra halvåret, som många ändå räknar med, börjar ifrågasättas.

Så vi på Placera ser en lite orolig börssommar framför oss och är högst osäkra på var det slutligen landar. Det gäller för den aktiva investeraren att vara på tårna och tidvis ta paus från grill och (förhoppningsvis) bad. Till er hjälp att planera semestern medföljer en kalender med de viktigaste makrohändelserna att hålla koll på.

Makrokalender börssommaren 2024

4 juli: Storbritannien val till parlamentet

5 juli: USA sysselsättningssiffror juni

7 juli: Frankrike val till parlamentet (andra omgången)

11 juli: USA inflation juni

12 juli: Sverige inflation juni

18 juli: EMU ECB lämnar räntebesked

24 juli: preliminära inköpschefsindex

26 juli: USA inflation PCE-deflatorn

30 juli: Sverige Konjunkturbarometern

30 juli: Japan Bank of Japan räntebesked

31 juli: USA Federal Reserve räntebesked

31 juli: EMU inflation juli

2 augusti: USA sysselsättningssiffror juli

20 augusti: Sverige Riksbanken räntebesked

Pekka Kääntä

Mer från förstasidan
[Ingen rubrik har angivits]

Senaste aktieanalyserna på Placera

Aktieanalyser

Här hittar du de senaste aktieanalyserna

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -