Sverige lyfter utan att imponera

Makrokommentar De svenska BNP-siffrorna för årets första kvartal var klart bättre än väntat, utan att för den skull imponera. Konjunkturinstitutets färska barometer gav i sin tur lite mixade signaler men med vissa ljusglimtar.

Enligt SCB:s färska siffror steg svensk BNP med 0,7 procent mellan det första kvartalet i år och fjärde kvartalet i fjol. Även mätt jämfört med första kvartalet i fjol var uppgången 0,7 procent. Ett hoppfullt tecken på att det värsta förhoppningsvis är över för svensk ekonomi. Det var dessutom en bra bit över analytikernas konsensusprognoser som låg på 0,0 procent i årstakt. Vi lyckas dessutom undvika en regelrätt teknisk recession med fallande BNP två kvartal i rad.

Förhoppningarna på att det här är början på en positiv trend möttes dock av lite mothugg i form av mixade signaler när Konjunkturinstitutet publicerade sin konjunkturbarometer för maj. Barometerindikatorn, som är det sammanvägda måttet av tillförsikten i näringsliv och bland hushållen, backade något i majmätningen till 94,0 från 94,9 i april. Visserligen en ganska marginell försämring men indikatorn ligger därmed kvar en bit under det historiska snittet på 100.

 

Det som framför allt bidrog till ett lite svagare index var att konfidensindikatorn i både industrin och detaljhandel återigen halkade under 100-nivån. I industrin sjönk konfidensindikatorn från 100,6 i april till 98,5 i maj. Ingen våldsam försvagning och fortsatt verkar svensk industri klara sig bättre än industrin i flera av våra konkurrentländer. Dessutom kan noteras att synen på orderingången ser lite bättre ut, utan att för den skull imponera.

Den stora nedgången i synen på läget sker i detaljhandeln där konfidensindikatorn backar från 101,9 i april till 92,3 i maj. En rejäl nedgång men som Konjunkturinstitutet själva poängterar är det inte ovanligt med stora slag mellan enskilda månaderna i denna sektor. Till det positiva hör att detaljhandelsföretagen räknar med att försäljningen ska ta förnyad fart den kommande tiden. Viktigt ur inflationssynpunkt är dessutom att företagens planer på att höja priserna är fortsatt återhållsamma.

Det mer entydigt positiva beskedet i barometern är att hushållshumöret fortsätter att förbättras. Hushållens konfidensindikator steg från 88,3 till 91,3. Visserligen fortfarande klart under det historiska snittet men det är trots allt åttonde månaden i rad som hushållshumöret förbättras och kan bara Riksbanken fortsätta levererar räntesänkningar, samtidigt som inflationen sjunker, så talar det mesta för att vi snart når den magiska 100-nivån. Som det ser ut är vi snubblande nära den nivån när det gäller synen på svensk ekonomi i stort (makroindex) medan det är en bit kvar innan synen på den egna ekonomi (mikroindex) når dit.

Nu laddar vi för inflationssiffror för EMU-området (kl 11.00) respektive USA (kl 14.30) som avslutning på makroveckan.

Mer från förstasidan

Mest läst

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -