Upp till bevis för börsen 2024

Vår marknadssyn Fjolårets vinnare har börjat året starkt medan det sett lite bistrare ut i andra delar av börsspektrat. Sjunkande räntor och ränteförväntningar bidrar inte längre på samma sätt till ett mer generellt positivt börshumör som de gjorde mot slutet av 2023.

Det har varit en lite blandad start på det nya börsåret, men mycket är sig ändå likt från hur det såg ut i fjol. Har man hållit sig till det vinnande strategierna från fjolåret så är chansen stor att även det här året har inletts i dur.

I USA är det fortfarande de stora teknikjättarna som drar mycket av börslasten, medan det i Europa fortsätter att gå riktigt bra för börsjättar som exempelvis ASML och Novo nordisk. Dessutom fortsätter den japanska börsen sin imponerande resa.

Mycket har handlat om att väldigt höga förväntningar på företagsrapporterna för fjolårets sista kvartal i många fall har uppfyllts eller till och med överträffats.

I Sverige ser det visserligen lite bistrare ut men årets nedgång stannar ändå vid lite drygt 1 procent. Företagsrapporterna har generellt sett varit ganska bra, men den riktiga entusiasmen kring resultaten har ändå till stora delar uteblivit.

Den mer generella börsoptimismen – om den nu finns – får ändå betraktas som lite överraskande. Även om det i huvudsak är USA-börsen som drar. I alla fall mot bakgrund av att den mycket starka börsutvecklingen mot slutet av förra året till stora delar förklarades av snabbt sjunkande (amerikanska) långa räntor och stigande förväntningar på kommande räntesänkningar från centralbankerna i stort sett hela den mer utvecklade delen av världsekonomin.

Här har det skett en förändring under inledningen av det här året. Visserligen väntas fortsatt omfattande räntesänkningar, men inte alls i samma grad som det såg ut i slutet av fjolåret. Dessutom har den amerikanska tioårsräntan åter stigit en bit över 4 procent. Egentligen ingen större dramatik, men som drivkraft för börsen måste ändå räntemarknaden numera betraktas som svagt negativ.

 

Ett skäl till att räntesynen ändå inte påverkat årets börser mer negativt får, förutom en del mycket positiva företagsrapporter, tillskrivas en lite förbättrad syn på konjunkturen. Visserligen är det mycket få som tror på ett större konjunkturlyft i år. Snarare pekar prognoserna mot att 2024 blir ungefär som 2023.

Däremot växer nog ändå hoppet om att 2024 blir lite bättre än 2023. Av flera faktorer.

Den mjuklandning som man väntade sig för amerikanska ekonomi ser, i alla fall för tillfället, ut att utebli. Och det är inte så att man därmed förväntar sig en rejäl krasch utan helt enkelt att man numera tror att svackan i princip helt kan utebli. För att använda finanslingo så handlar det numera mer om ett ”no-landing”-scenario.

Kina fortsätter däremot att underprestera och den kinesiska börsen var den som utvecklades allra svagast under 2023. Dessutom fortsätter kriserna i fastighetssektorn att dugga tätt samtidigt som landet hamnat i deflation. Så egentligen inga som helst muntra signaler härifrån, men samtidigt stiger förväntningarna på att den kinesiska ledningen ska presentera någon form av mer omfattande stimulanspaket när väl fastighetskrisen fått värka ut lite mer. Att vi nu snart går in i Drakens År är väl lite mer av kuriosa i sammanhanget.

Europa släpar visserligen fortfarande lite efter och ekonomin befinner sig snubblande nära regelrätt recession. Nu väntas dock inflationen sjunka i snabb takt och troligtvis kommer ECB att vara en av de första större centralbanker som sänker sin styrränta. Dessutom rejält under loppet av 2024. Ungefär likadant ser det ut för Sverige och Riksbanken. Så även här finns vissa förhoppningar om att konjunkturbilden ska vända till det mer positiva. I alla fall under senare delen av året.

Problemet för finansmarknaden är att alla de här scenarierna i allra högsta grad bygger på förhoppningar snarare än på ekonomiska realiteter. Vi på Placera har i alla fall aldrig tidigare sett så många förbehåll i prognoserna som vi ser just nu. Något som till viss del förklaras av att de geopolitiska riskerna snarare ökat än minskat under inledningen av 2024. Dessutom tillkommer osäkerheten med ovanligt många avgörande politiska val under det här året.

Därmed är det heller inte särskilt överraskande att de flesta tycks ha satsat sina slantar på fjolårets vinnarstrategier. I stället för att söka sig till nya jaktmarker.  

Vi på Placera ser därför en lite skakig börsresa framför oss. Framför allt i det korta perspektivet. Hur makrosiffrorna landar lär betyda ovanligt mycket för börshumöret när vi väl lagt rapportperioden bakom oss. Aktier är förstås fortfarande huvudalternativet, men selekteringen blir allt viktigare då vi inte väntar oss någon generell börsoptimism utifrån hur det sett ut under inledningen av året.

Mer från förstasidan

Senaste aktieanalyserna på Placera

Kollage_analys

Här hittar du de senaste aktieanalyserna

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -